Klučičí knížky pro začátečníky – Dráček Mráček a Bubáček

Klučičí knížky pro začátečníky – Dráček Mráček a Bubáček

Tisk

altDaniela Krolupperová má tři dcery. Předpokládala bych, že bude psát hlavně holčičí příběhy. Přesto se hlavně v poslední době v její bibliografii víc objevují jako hrdinové kluci. Pro nejmenší čtenáře-začátečníky vydala vloni knížku Bubáček (vydal Albatros), která se dětem líbila tak, že jí letos v dubnu udělily Cenu Noci s Andersenem.  

 

 

Nedivím se. Malý Lukáš je sympaťák. Má rád pohádky o strašidlech, proto umluvil tatínka, aby mu nějaké strašidýlko nakreslil. A tak přišel na svět Bubáček, který najednou ožil, proto se o něho Lukáš musí starat, aby se v tom velkém lidském světě neztratil.

Lukáš o svého nového kamaráda pečuje opravdu velmi starostlivě. Jenže na jedné procházce se mu jeho malý kamarád ztratí. Co teď? Rodiče už nebaví hledat jakýsi obrázek, když vlastně ani pořádně neví, co po okolí hledají. Tatínek nakreslí Lukášovi nová strašidýlka. Ale neuspěl. Copak se to dělá, jen tak opustit kamaráda?

alt

Napínavý, místy trošku strašidelný příběh Daniely Krolupperové pro edici První čtení ilustrovala Lucie Dvořáková. Dámy společně vytvořily úžasnou knížku pro prvňáčky. Jednoduché věty se dětem jistě dobře čtou. Veselé ilustrace je jistojistě pobaví. Určitě se z Bubáčka stane knížka, kterou si nejeden prvňák přečte jako první úplně sám, hned jak zvládne techniku čtení. Malí čtenáři získají také spoustu inspirativních nápadů, co a jak nakreslit, aby se postavičkám na obrázcích dobře žilo. Protože, kdo může stoprocentně odmítat tvrzení, že namalované postavičky doopravdy žijí?

 

Z podobného soudku je i druhá knížka Daniely Krolupperové – Dráček Mráček – kterou vydala letos Mladá fronta. S malým klukem Míšou prožijeme celý rok – od posledního lednového dne vánočních prázdnin, přes Velikonoce, letní prázdniny, podzimní plískanici až po Ježíška.

Míša cestou domů ze sáňkování najde podivnou ještěrku se dvěma hlavami. Ta potvůrka se na něho pořád mračí. Chvilku Míšovi odsekává jedna či druhá hlava, až nakonec obě přiznají, že se dráček ztratil mamince a po kouzelné pěšince se dostal do světa lidí. Jenže kouzelná brána je teď na celý rok zavřená – otevře se až na Vánoce. A tak Míšovi nezbývá nic jiného, než si nového kamaráda vzít domů a pomoci mu ten rok ve světě lidí přečkat.

Míša s dráčkem, kterému chlapec začal říkat Mráček, prožijí veselá a napínavá dobrodružství, Mráček pozná spoustu zajímavostí ze světa lidí a sám Míšu také něčemu naučí – jaké to je, starat se o někoho. Veselý rok s dráčkem ilustrovala Andrea Tachezy.

alt

Tedy opět klučičí hrdina a klučičí stvoření, opět motiv pomoci druhému, starost o druhé. Opět jednoduchá stavba věty, aby knihu zvládli už začátečníci. Jednoduchá však neznamená nudná, nezajímavá. Daniela Krolupperová si dokáže hrát se slovíčky tak, že přímočaře  vysloví, co má a ještě poučí, aniž by u toho měla zdvižený prst. Umí malé školáky oslovit jako jejich kamarádka a podsunout jim nová slůvka, nová větná spojení a podstrčit spoustu moudrých rad tak, že to ani nnetuší.  Takové rady se přijímají nejsnáze!

Bubáček; Dráček Mráček
Autor:  Daniela Krolupperová
Ilustrace: Lucie Dvořáková (Bubáček); Andrera Tachezy (Dráček Mráček)
Vydáno: 2011 (Bubáček); 2012 (Dráček Mráček)
Stran: 64 (Bubáček);  56 (Dráček Mráček)
Vydalo nakladatelství: Albatros (Bubáček); Mladá fronta (Dráček Mráček
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Albatros a Mladá fronta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta kolem světa s jídlem a pivem

jidlo a pivo200Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.


Literatura

Na začátku malá lež, na konci zlomení lidé

Zlomeni lide perexLucy Kingová může slavit! Po náročném plánování konečně unikla z nejhoršího vztahu svého života a teď je připravená na nový začátek. Nové město, nový domov, noví přátelé! Co by se mohlo pokazit?

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

O drogové závislosti až na dřeň

magnea200Přiznávám se, že v dnešní rychlé době jsem si přečetla anotaci k filmu Nech mě padnout velmi zběžně. V paměti mi utkvělo, že jde o výpovědi lidí, kteří se potýkali se závislostí nebo se závislými. Očekávala jsem tedy hraný dokument, který se bude ...