Audioknižní podoba románu Hana stojí za to

Audioknižní podoba románu Hana stojí za to

Tisk

Hana 200Stěží se najde někdo, kdo ještě neslyšel o románu Hana od Aleny Mornštajnové. Není divu, jedná se o velmi dobré dílo sbírající jedno ocenění za druhým, například Cenu Česká kniha 2018 nebo Kniha roku 2017 a Novinka roku 2017 na Databázi knih. Povedené je rozhodně také audioknižní vydání – poslechněte si ho i vy.

 

 

Alena Mornštajnová se narodila 24. června 1963 ve Valašském Meziříčí a vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Literárně debutovala románem Slepá mapa (Host, 2013), který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014 a pozitivních ohlasů se dostalo i další knize Hotýlek (Host, 2015).

Příběh knihy Hana vychází ze skutečných událostí a odehrává se v autorčině rodišti a bydlišti – Valašském Meziříčí. Tam se v zimě roku 1955 čtenář seznamuje s devítiletou Mirou, která neposlechne rodiče, vydá se k řece a spadne do vody. Kvůli tomu posléze jako trest na oslavě nedostane žloutkový věneček, což radikálně změní její život… Paradoxně díky tomu poznává život její nemluvné a depresivní tety Hany a dozvídá se mnohem více jak o své rodině, tak o válečné době.

Ačkoliv je téma knihy složité a utrpení je v ní nosným tématem, Alena Mornštajnová to podává takovou formou, že to čtenáři a posluchači ani nepřijde. Píše velmi poutavě, skládá k sobě díly skládačky a zároveň poskytuje velmi realistický obrázek. To vše bez zbytečných vyjádření, nebo nějakého klišé. Výše zmíněná ocenění si tak opravdu zaslouží a není divu, že se kniha stala tak oblíbenou.

(Audio)kniha je rozdělena na tři části: Já, Mira – 1954–1963, Ti přede mnou – 1933–1945 a Já, Hana 1942–1963. Tím pádem se zde střídají i vypravěčky, což audioknize perfektně nahrává. Postavy Miry se ujala třicetiletá Tereza Dočkalová, členka souboru pražského Divadla pod Palmovkou, která letos získala Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon v inscenaci Henrika Ibsena Nora. Jedná se o její první audioknihu, ale pravidelně spolupracuje jak s Českou televizí, tak rozhlasem. Její hlas nepůsobí úplně dětsky, naopak spíše přirozeně. To vůbec nevadí, protože se tak hodí k vyprávěným událostem. Navíc dokázala ve své interpretaci věrně znázornit dospívání a prozření Miry. Třetí a obsahově nejobtížnější část připadla na známou herečku Lenku Vlasákovou, která skvěle dokázala zahrát zlomenou ženu nesoucí v sobě spousty tajemství. Její projev je místy temný a zní unaveně a vyčerpaně, což ale dokonale koresponduje s postavou Hany.

Obě interpretky spolu s tklivým hudebním doprovodem dělají z audioknihy skvělý a opravdu působivý počin podávající velmi věrné svědectví doby, které by si měl poslechnout každý.

Hana obalka

Hana
Autor: Alena Mornštajnová
Interpret: Lenka Vlasáková, Tereza Dočkalová
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 9 hodin 20 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 97 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/hana/

Recenzi na knihu si můžete přečíst zde: http://www.kultura21.cz/literatura/16043-hana-roman-vydavatelstvi-host-recenze


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Poslechněte si, Jak se hladí duše

Jak se hladi duse 200Autorská četba z knihy Jak se hladí duše (2020), souborů drobných textů a básní Studánky v srdci, Chvála otázek, Jak číst myšlenky, O hradech z písku, Jak jsem ani tentokrát neporazil Františka Nepila, O tatínkovi, Proč pastý...


Literatura

Kaktusy a sukulenty v praxi

kaktusy a sukulenty v praxi 200Snad každý má doma nějaký kaktus nebo sukulent a pokud s jejich pěstováním začínáte nebo už o ně nějakou dobu pečujete, právě pro vás vydalo v září nakladatelství Esence parádní knihu Kaktusy a sukulenty v p...

Divadlo

Nora aneb Domeček pro panenky

nora D21 200V úterý 18. prosince se v Divadle D21 uskutečnila velkolepá premiéra klasické severské hry Nora (taktéž známé pod názvem Domeček pro panenky). Kultura21 vám přinesla pozvánku i rozhovor s režisé...

Film

Kina otevře charismatický Viggo Mortensen, vítěz Berlinale a francouzský humor

aerofilms Jeste mame cas 200Společnost Aerofilms uvede hned v prvním týdnu po znovuotevření kin režijní debut hvězdného Vigga Mortensena Ještě máme čas. Na velká plátna se také dostane vizuálně strhující film Služebníci, vítěz hlavní soutě...