Vydejte se na misi s Tomášem Šebkem

Vydejte se na misi s Tomášem Šebkem

Tisk

Africka-zima 200Nakladatelství Tympanum vydalo autentickou zpověď českého chirurga Tomáše Šebka z mise v Jižním Súdánu s názvem Africká zima. Interpretace se ujal Lukáš Hlavica.



Tomáš Šebek (1977) je český chirurg a účastník misí Lékařů bez hranic. Vystudoval všeobecné lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Poté začal pracovat jako chirurg v Nemocnici Hořovice, v irském Dublinu a v současnosti v Nemocnici Na Františku v Praze. V roce 2010 se vydal na svou první misi pod hlavičkou organizace Lékaři bez hranic, a to na Haiti. Vrátil se tam o dva roky později a pak absolvoval dvě mise v afghánském Kundúzu. V lednu až březnu 2017 vyjel do Jižního Súdánu, v zimě 2019 se vydal s Lékaři bez hranic na misi do Jemenu, o které v současné době chystá další knihu. Vedle Africké zimy (2017) je autorem knih Mise Haiti. 5 měsíců s Lékaři bez hranic (Mladá fronta, 2013) a Mise Afghánistán. Český chirurg v zemi lovců draků (Nakladatelství Paseka, 2015), za kterou získal Cenu čtenářů České knihy 2016.

Jméno Tomáše Šebka mi rozhodně není cizí, protože moje nejlepší kamarádka je doktorka a velká obdivovatelka Lékařů bez hranic. Nicméně k jeho dílům jsem se ještě nedostala, což měla tato audiokniha příležitost napravit.

Tomáš Šebek se na začátku roku 2017 vydal do Jižního Sudánu, místa, které už desetiletí sužují ozbrojené konflikty a je zde také nedostatek potravin. Daří se zde jak infekčním, tak tropickým nemocem a lékař je zde opravdu potřebný. A to i přes fakt, že větší respekt má v těch místech lidový léčitel. Jedná se o misi, kterou podniká jako jeden ze zástupců mezinárodní organizace Lékaři bez hranic a pracoval na místech Agok a Mayom.

V ohlasech na knihu se objevoval názor, že si museli čtenáři chvíli zvykat na autorovo psaní a pak už se jim četlo dobře. Musím přiznat, že s tím jsem žádný problém neměla a na Šebkově stylu mi nepřišlo nic zvláštního. Naopak jsem si styl jeho zápisků brzy zamilovala a hltala jsem každé slovo. Překvapilo mě jen, že někdy byl při popisech zákroků hodně odborný, ale to k dílu patří a lékaři a medici to jistě ocení.

Od interpreta Lukáše Hlavici už jsem slyšela několik audioknih, tak mě jeho hlas vůbec nijak nepřekvapil. Tedy v tom dobrém, zkrátka už mi přišel známý a vůbec jsem ani nepřemýšlela nad tím, že se jedná jen o interpreta a ne autora knihy. Obdivovala jsem, jak si jednak poradil se všemi těmi odbornými termíny z anatomie a hlavně jak dokázal pouze prostřednictvím jeho hlasu na posluchače přenést všechny emoce. Tomu druhému zřejmě napomohl i fakt, že už načítal Šebkkovu předchozí knihu Mise Afgánistán.

V anotaci ke knize se píše, že „ zápisky Tomáše Šebka představují jedinečný pohled na místa, o nichž se z veřejných médií nedozvíte.“ A to je pravda pravdoucí. Mnohokrát jsem si říkala, že by si toto dílo měl přečíst nebo poslechnout každý, kdo si tady na něco zoufá, nebo odsuzuje organizace, jako jsou právě Lékaři bez hranic. Protože práce těchto lidí je opravdu úctyhodná, život tam úplně jiný a my si to tady ani neumíme představit…

africka-zima

Africká zima
Autor: Tomáš Šebek
Interpret: Lukáš Hlavica
Vydavatelství: Tympanum
Délka: 7 hodin 57 minut
Typ: audiokniha, nezkrácená verze
Hodnocení: 91 %

http://www.tympanum.cz/cs/e-shop/502-africka-zima/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Pavel Nový opět zavítal do Karlovy Studánky s pořadem S tebou mě baví svět aneb ze mě se zachvěla.

pavel novy 200Zasněžený horský půvab malebné Karlovy Studánky před čtyřiceti lety zaujal filmový štáb režisérky Marie Poledňákové, která zde natočila kritiky opěvovanou komedii s názvem S tebou mě baví svět. Tento film vyhrál anketu Komedie století udělenou ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Poslechněte si příběh o ozdravné moci přírody

pobrezni cesta 200Nakladatelství Kazda vydává v nejbližších dnech audioknihu Pobřežní cesta. Jedná se o otevřenou optimistickou osobní výpověď o tom, jak těžké je zvládnout zármutek a jak ozdravnou moc může mít příroda. Především je to však příběh o domově, který můžeme z...


Literatura

Vezměte si k vodě Nestydaté plavky

Nestydate plavky 200Ani to dlouho netrvalo a je tady další knížka amerického humoristického klasika C. D. Payna, který se proslavil především edicí Mládí v hajzlu. Hrdinové jeho knih jsou povětšinou nešťastníci a to je možná důvod, proč jej lidé ta...

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení...