Festival audioknih Dycky audio 2021

Festival audioknih Dycky audio 2021

Tisk

tympanum200Ve vydavatelství Tympanum, tak jako minulý rok, uspořádali virtuální Audioknižní festival, na který připravili příběhy do uší na CD nebo jen ke stažení. Připravili rozhovory s oblíbenými interprety přímo u nich ve studiu s Vladimírem Krocem. Představili také plánované novinky, jako je první díl Husitské trilogie od Andrzeje Sapkowského Narrenturm, Příběhy tisíce a jedné noci od Eduarda Petišky a řadu dalších.

Rozhovory jsou ke zhlédnutí na YouTube kanále.

 

tympanum1

FESTIVALOVÉ NOVINKY

Pouští a pralesem
Henryk Sienkiewicz, vypráví Jiří Klem

„Neboj se a důvěřuj   mi!” Píše se rok 1885. Čtrnáctiletý polský chlapec Staš Tarkowski a osmiletá anglická holčička Nela Rawlisonová jsou na příkaz mahdiského velitele Smajna uneseny. Má totiž v plánu je vyměnit za příslušníky své rodiny vězněné v Egyptě. Staš s Nelou naštěstí svým únoscům uprchnou se dvěma otroky, které osvobodí. Jejich nebezpečná a dobrodružná cesta za svobodou, dlouhá tisíce kilometrů, vede přes pouště Egypta a Súdánu až do pralesů středovýchodní Afriky a k pobřeží Indického oceánu. 

tympanum pousti

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp
Aleš Palán, čte Vladimír Kroc

POKRAČOVÁNÍ VTIPNÉ SONDY DO NAŠICH CHYB A ZBYTEČNÝCH STRACHŮ OD AUTORA BESTSELLERU RADĚJI ZEŠÍLET V DIVOČINĚ.

Znáte to, jak jednou radit začnete, a někdo vám aspoň trochu naslouchá, nevíte, kdy s tím přestat. Nebylo to ovšem tak, že bych čekal na čtenářskou odezvu a podle toho buď psal dál, nebo ne. Jak už jsem v tom razení byl, a nezdálo se mi, že by se tomu Hospodin nějak zásadně vzpouzel, pokračoval jsem rovnou. Ten tlustý sešit, do kterého jsem psal – ano, opravdu propiskou rukou do sešitu – nebyl přece ještě zaplněn.“ Aleš Palán 

tympanum rady

Tři jablka spadlá z nebe
Narine Abgarjanová, čte Jana Štvrtecká

ZÁZRAKY SE DĚJÍ! A nikdy na ně není pozdě… Kdesi v arménských horách najdeme starobylou kamennou vesničku Maran. S vnějším světem ji spojuje málo. Dožívá tu jen pár stařen a starců, kteří zde prožili celý život a jejich rody sem patří odnepaměti. Nechtějí proto sejít do nížiny a opustit hroby svým blízkých. Tiše tak vzdorují tlaku moderního světa v prostém řádu vymezeném přírodním a hospodářským cyklem v souladu s prastarými zvyklostmi a tradicemi. Poznáme maranské obyvatele a jejich často nelehké osudy. Například Anatolii Sevojancovou, která se jednoho dne krátce po poledni přichystala na smrt a netušila, že ji ještě mnoho krásného čeká a ukáže se, že nikdy nemáme přestat věřit, že dobro bude odměněno a zlo potrestáno. Maranští by sami řekli, že „Nejspíš to tak má být, protože je to vůle Boží,“ což je jejich oblíbené pořekadlo. Příběhy o síle lidského ducha, o oddanosti a ušlechtilosti plynou lehce. Během nich napínavě sledujeme také dějiny Arménie během dlouhého dvacátého století se svými revolucemi, válkami i nesmírným hladomorem. 

tympanum tri jablka

Více informací: https://tympanum.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Textař skupiny Kabát: „Texty se tak nějak cenzurujou samy.“

kabat logoSkupina Kabát je pro mnohé synonymem nejlepší české kapely. Ať si o nich každý myslí co chce, není snad nikoho, kdo by neznal její texty a nevybavil si Pepu Vojtka za mikrofonem. My jsme zpovídali basistu, k...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Záhadný případ s knírem nejen pro milovníky knírů

mort200Letos se Charlie Mortdecai dostal i na plátna kin - ve filmu s názvem Mortdecai: Grandiózní případ jej ztvárnil Johny Depp. Ke knize a filmu už tak scházela jen audiokniha, kterou připravilo vydavatelství OneHotBook.

...

Literatura

Děsivý pojem „Sonderbehandlung“

zvlastni zachazeni 200Je to už sedmdesát let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. Dlouhá doba na to, abychom o životě za ostnatými dráty věděli mnohé. Opak se ale zdá býti pravdou. Pojďte se seznámit s těmi, kteří přežili běsnění druhé sv...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...