Jsou rostliny inteligentní?

Jsou rostliny inteligentní?

Tisk

Planta Sapiens200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Planta sapiens s podtitulem O inteligenci rostlin. Jak uvádí anotace, je určena těm, kteří věří, že rostliny mohou být inteligentní, i těm, kteří si myslí, že to prostě není možné.

 

 

Kniha začíná poděkováním, předmluvou a úvodem o uspávání rostlin a následují tři velké části: Rostliny v novém světle, Věda o rostlinné inteligenci a Sklízení plodů. V závěru je pak kromě poznámek, obrazového materiálu, rejstříku a informacích o autorech také doslov s názvem Pěstírna zbytnělých hipokampů.

Hned v úvodu mě zaujaly názory o rostlinné slepotě, tedy o tom, že před rostlinami upřednostňujeme živočichy. Je zajímavé, že to tak je a rozhodně to vede k zamyšlení. Autoři knihy tedy apelují na to, aby se rostliny posunuly do středu zájmu, přitáhla se k nim pozornost a uvědomovali jsme si jejich vůdčí postavení v našich ekosystémech. „Začněme tím, že budeme dávat pozor: podrobně se zaměříme na to, jak se rostliny skutečně chovají a vyvrátíme předpoklady, že vedou netečný a statická život,“ píší zde.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Soutěžte o knihu Planta sapiens

Planta sapiens je plná zajímavých informací a dozvíte se z ní spoustu nového. Fascinující je například šeptanda rostlin, kdy si na základě chemických procesů vyměňují mezi sebou různé informace nebo jak se dokáží bránit před škůdci a podobně. Překvapivé také je, že se vědci zabývali tímto tématem a psychologií rostlin obecně už na začátku dvacátého století (jsou zde zmíněny knihy a sborníky z roku 1906).

Při čtení jsem však často měla pocit, že autorům chvíli trvá, než se doberou k takzvanému meritu věci. Úvod kapitol je často zdlouhavý a týká se jiných témat, a to důležité se pak ztrácí. Vyplývá to podle mě z faktu, že jsou oba zvyklí přednášet a v psané formě to zkrátka funguje jinak. Proto jsem si také říkala, že by se mi dílo mnohem lépe poslouchalo jako audiokniha, než četlo.

Až na tento fakt však Planta sapiens není napsána nějak složitě a náročně, ale za mě by jí prospělo mírné proškrtání a možná i zdůraznění faktů nebo více členění. Já totiž ve výsledku nevím, co si z ní mám odnést, a to jsem se těšila na nějaká odhalení, po kterých se budu na rostliny dívat jinak… Ale třeba jen nejsem úplně pozorný čtenář a cílová skupina.

Paco Calvo je profesor filozofie vědy působící v Laboratoři minimální inteligence (MINT Lab) na Murcijské univerzitě ve Španělsku, kde zkoumá ekologické základy a možnosti inteligence rostlin. Provádí experimentální studie na pomezí rostlinné neurobiologie a ekologické psychologie a přednáší po celém světě na téma rostlinné inteligence.

Natalie Lawrencová je spisovatelka a ilustrátorka s magisterským i doktorským titulem z historie a filozofie vědy, která se pyšní dalším titulem ze zoologie na Cambridgeské univerzitě. Její práce se objevily v časopisech BBC Wildlife, Aeon Magazine či Public Domain Review. Vystupuje na TED konferencích a vyskytla se v podcastu
BBC Woman’s hour.

Planta Sapiens obalka

Planta sapiens
Autor: Paco Calvo a Natalie Lawrencová, ilustrace: Natalie Lawrencová
Překlad: Vojtěch Ettler
Žánr: příroda, rostliny
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 288
Hodnocení: 65 %

www.knihykazda.cz/planta-sapiens


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

NuSpring – cesta za zdravou a kvalitní kosmetikou

nuspring 200V tomto článku bychom vám rádi představili NuSpring, internetový a také kamenný obchůdek s přírodní a bio kosmetikou. Poptávka po ní se stále zvyšuje, je dobře, že lidé víc myslí jak na sebe, tak na životní prostředí. NuSpring není jen obchod, to...

Z archivu...


Literatura

Matka Elona Muska má plán

Kdyz ma zena plan 200Matka Elona Muska je supermodelkou od útlého mládí, ale nejvíc zakázek má nyní, po sedmdesátce. Věděla jsem, že je to žena, která se před ničím nezastaví, a něco málo jsem se o ní dozvěděla už v knize o Elonu Muskovi. Ale drtivá většina infor...

Divadlo

Jak se u nás hrálo a zpívalo

Nakladatelství KANT přichází s dvěma zajímavými publikacemi, které se věnují různým podobám divadla, ať již jsou to proměny (převážně veseloherního) herectví zachycené v Komediantech na české scéně nebo vývoj "zábavněhudebního divadla" v klikatém a místy pořádně trnitém poválečném období, jak to zaznamenává kniha Od operety k muzikálu

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.