Šest tipů na vánoční dárky z nakladatelství Galén

Šest tipů na vánoční dárky z nakladatelství Galén

Tisk

GALEN200Hudební legendy na CD i v rozhovorech, vzpomínky, inspirativní myšlenky a mnoho dalšího na stránkách knih.

 



Čundrgrund LIVE 1976–1978 / Vladimír Merta, Vladimír Mišík, Jan Hrubý, Petr Kalandra, Ondřej Konrád
Uskupení Čundrgrund patří k legendám naší folkrockové scény. Na úplném začátku byla „pomoc folkařů bezprizorním bigbíťákům“, jak sešlost nazval Vladimír Merta, který na koncerty Šafránu v klubu Čáslavská začal zvát ke společnému hraní rockery, tedy Vladimíry Mišíka a Padrůňka. Po několika koncertech se základem proměnlivé sestavy stalo trio Merta, Mišík a Hrubý, k nim se přidával, „kdo měl čas“. Trojalbum nabízí amatérské koncertní nahrávky z let 1976 až 1978, z doby, kdy byla hlavním půvabem Čuďáku otevřenost. Kdo přišel, ten hrál. Nikdy se nezkoušelo.
3 CD Čundrgrund live 1976–1978, vydal Galén 2023

GALEN Cundrgrund Live 1976-1978

PRAMÍNEK ČASU / Ivan Hlas Trio

Dvacet let společného hraní v triu oslavili Ivan Hlas, Norbi Kovács a Jaroslav Olin Nejezchleba tím nejlepším způsobem: natočili šestnáct písniček, které mají rádi a které je provázely celou tou dlouhou šňůrou. Více než hodinové ohlédnutí vzniklo během pár dnů ve studiu, najednou a naživo. Osvědčené kousky nepřeberného Hlasova zpěvníku za sebou plynou jako pramínek času a v aranžmá, jak si je oblíbili návštěvníci koncertů. Neplánovaně tak vzniklo i jakési pomyslné „best of“ album písničkáře, kterého posloucháme více než půl století. Jako dárek pro fanoušky se na albu objevuje i zatím neznámá písnička Hello, Mony!, kterou Ivan Hlas začal psát ve svých patnácti letech a nyní ji dokončil.
CD Pramínek času, vydal Galén 2023

GALEN Hlas Praminek casu

SEN NENASYTNÝCH KLUKŮ / Ondřej Fencl a Hromosvod

Album obsahuje třináct zbrusu nových nahrávek, z nichž vyzařuje čirá radost z hudby, písní a muzikality. Ondřej Fencl založil Hromosvod téměř před třiceti lety. Nová deska vznikla z největší části mimo jiné ve studiu Sono, producentsky a zvukově ji podstatně ovlivnili Matěj Belko, Matěj Morávek, Milan Cimfe a Nèro Scartch. V čem zůstal Hromosvod na novém albu stejný? Ve třech věcech: autorské tvorbě Ondřeje Fencla, důrazu na písničky a skvělých muzikantech. Kapela zní dnes barevněji a semknutěji než kdykoli dříve, poetické texty plné vnitřních rýmů a nevšedních obratů, uvěřitelný zpěv, virtuózní housle, knopflerovská kytara a nekompromisní rytmika – to je dnešní Hromosvod.
CD Sen nenasytných kluků, vydal Galén 2023

GALEN Fencl Hromosvod Sen nenasytnych kluku

Vladimír Kouřil: NA POUTI aneb Biografický cestopis

Vladimír Kouřil (*1944) je známý hudební publicista, činovník Jazzové sekce, politický vězeň, činorodý organizátor pořadů o jazzové hudbě a její neúnavný propagátor. Nyní přichází ke čtenářům s knihou svých pamětí. V knize se vedle Kouřilových životních peripetií dočteme mnoho o hudbě, která je pro něj tím hlavním a nejvíce inspirujícím darem, jenž dává lidskému životu smysl a naplňuje ho krásou. Vladimír Kouřil je pamětníkem, jemuž je dobré naslouchat. Číst jeho svědectví a přemýšlet o něm by měl každý. Pro milovníky hudby – zejména rockʼnʼrollu a jazzu – jde o knihu, kterou nemohou opomenout. Publikace vychází s finanční podporou Ministerstva kultury ČR.
Na pouti aneb Biografický cestopis, vydal Galén 2023, 318 stran

GALEN Kouril Na pouti

František Koukolík: MOUDROST aneb Útěk do Samarry nepomůže

Novou knihou Moudrost uzavírá známý autor populárně vědeckých knih volnou sérii knih o současných problémech (Bulšit, Odolnost, Krása, Drby a Stupidita). Novinka se pokouší najít odpověď na otázku, co je moudrost. Vnímání a pochopení moudrosti ovlivňují věk, zkušenosti, jinak ji vnímají ženy a jinak muži, rozdílné úhly pohledů mají umělci, filozofové nebo ekonomové. Rovněž moudrost jednotlivce se liší od moudrosti davu. Jasnou odpověď nepřináší ani písemnictví, vždyť dějiny zaznamenané moudrosti jsou stejně staré jako dějiny civilizace. Máme sice k dispozici moudré výroky a úvahy Sumeru, Egypta, antického Řecka, Bible, Koránu, Talmudu i výsledky diskusí dnešních dnů. Jistotu máme ale jedinou: studovat tyto prameny znamená práci na celý život.
Moudrost aneb Útěk do Samarry nepomůže, vydal Galén 2023, 108 stran

GALEN Koukolik Moudrost

Aleš Palán: PĚTADVACET NA PAMĚTNOU aneb Dotazník osobnostem českého folku

Mnozí z nich jsou vlastně průkopníci, zakladatelé žánru. Právě oni tvoří první českou (československou) folkovou generaci. Vystupovat začali ještě před normalizací, proti které se pak jako jeden muž – či žena – vymezovali. Jejich písně svým dílem přispěly ke změně režimu, nebo alespoň k tomu, že se to tady dalo jakžtakž vydržet. Ani dnes nežijí ze zašlé slávy, mnozí z nich tvoří a vystupují dál a jejich nové skladby se nekrčí ve stínu dřívějších hitů. Stále mají co říci.

Publicista Aleš Palán proto pětadvaceti z nich položil otázky, které se běžně nedávají. Vznikl tak jakýsi folkový kádrový dotazník. Odpovědi jsou pestré jako sami písničkáři: zadumané, vtipné, i mírně ulítlé. V knize 25 na pamětnou odpovídají Jan Burian, Jiří Dědeček, Ivan Hlas, Zuzana Homolová, Jaroslav Hutka, Ivo Jahelka, Michael Janík, Slávek Janoušek, Petr Linhart, Pavel Žalman Lohonka, Karel Markytán, Vladimír Merta, Zuzana Michnová, Bohdan Mikolášek, Michal Němec, Jakub Noha, Miroslav Paleček, Oskar Petr, Vít Sázavský, Jiří Slíva, Jiří Smrž, Vlastimil Třešňák, Ivo Viktorin, Dagmar Voňková a Zdeněk Vřešťál. Závěrečným bonusem jsou pak odpovědi dnes nejdéle sloužícího českého písničkáře – Jiřího Suchého.
Pětadvacet na pamětnou aneb Dotazník osobnostem českého folku, vydal Galén 2023, 277 stran

GALEN Palan Petadvacet na pametnou

Více informací: http://www.galen.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pardubický Mázhaus představuje vládce druhohor

200ostGalerie Mázhaus připravila především pro dětského návštěvníka unikátní výlet do druhohor za dinosaury. Ve sklepních prostorech bývalé městské šatlavy mohou nyní všichni milovníci prehistorických potvůrek spatřit výstavu nazvanou jednoduše Dinosauři.

...

Z archivu...


Literatura

Příběh o lásce a mateřství v dobách komunismu

Hájovna 100Karla Kubíková vás ve svém románu Hájovna vezme zpět v čase do vojenského pásma, kde jedna mladá rodina prožívá dramata se sovětskými vojáky za zády. Podtitul Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce je potom všeříkající.

...

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...