Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

Tisk

tatarkovicova perex"Nádherné obrazy. Vyzařují neskutečnou pohodu a teplo a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor foyer Domu kultury v Kroměříži. Tvorba olomoucké výtvarnice má neskutečné pozitivní atmosféru..." To jsou názory návštěvníků na nedávnou kroměřížské výstavu Věry Katky Tatarkovičové. V současné době, a to v týdnu od 13. do 18. července, zase představuje v Galerii Anděl Olomouc další výstavu. Prezentuje zde jednak keramické obrazy typické pro její tvorbu, ale i obrazy, ve kterých se kombinována malba s keramikou.

 

tatarkovicova 1

Vypadá, že jste vaší předcházející poměrně rozsáhlou výstavou v Kroměříži "oslavila" nedávné kulatiny. Nebo se pletu?
Ano, kulatiny jsem nedávno měla. Dokonce podruhé …átiny. Tak jsem si říkala, že by výstava byla hezká oslava a současně jakési bilancování mé tvorby za poslední období. Jenom mě trochu mrzí, že se nemohla uskutečnit vernisáž, na které jsem se mohla setkat s mnoha známými a poznat i nové tváře a narozeniny tak trochu oslavit.

tatarkovicova 2

Výstava Radosti mého života měla od poloviny května do konce června velký úspěch. Co jste v Kroměříži všechno vystavovala?
Vlastně i podle reakcí mnoha lidí na fotky pořízené z její instalace vypadalo, že zaujala zejména pozitivní energií, kterou obrazy vyzařují, optimistickými barvami, ale snad i způsobem zpracování. Na výstavě bylo možné vidět jednak keramické obrazy, které jsou charakteristické pro moji tvorbu, řadu malovaných abstraktních obrazů, i kombinace malby a keramiky v jednom. Byly zde i obrazy, pro které jsem použila pastel, a na jednom panelu byly vystaveny keramické přívěsky na kůži. Myslím, že každý může najít ten svůj „šálek kávy“.

tatarkovicova 3

Koncem roku prý budete vystavovat v Praze. Zajímalo by mne, jak dlouho se věnujete výtvarničině?
Kreslím a maluji prakticky od malička, ale dříve jsem se této činnosti rozhodně nevěnovala intenzivně. Pro mě byla už od základní školy dominantním zájmem chemie, které jsem zasvětila prakticky celý svůj studijní i aktivní pracovní život. Teprve až jsem vážně onemocněla RS, což bylo před necelými dvaceti lety, měla jsem čas rozvíjet výtvarnou činnost. Ke keramice jsem se dostala v rehabilitačním ústavu a od té doby jsem jí doslova propadla. Hledám takové způsoby a varianty zpracování keramické hlíny, jaké mi zdravotní stav dovolí. Keramika i malba se staly mou velikou láskou.

tatarkovicova 4

Co vás k vaší tvorbě inspiruje, motivuje? Co je tím motorem?
Hlavní inspirací je pro mě okolí, kde žiji, vše, co kolem sebe vidím, na co myslím, o čem přemýšlím… Proto se v mé tvorbě tak často objevuje život v nejrůznějších podobách, přátelé, příroda, ale také žena, rodina, láska, radost i andělé. Zpravidla svoje objekty i myšlenky zpracovávám abstraktním způsobem, což mi umožňuje svobodu a volnost při tvorbě. Výtvarná činnost mi přináší spoustu radosti, ale i radost z toho, že mohu dělat radost i ostatním.

tatarkovicova 5

Text a foto Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ludmila Bakonyi Selingerová: Vysoká citlivost umí hodně brát i dávat

Ludmila Bakonyi SelingerováLudmila Bakonyi Selingerová (*1987) alias Pohádková Lída je autorka knížek pro děti, předškolní pedagog, publikuje v časopisech pro děti a spolupracuje na tvorbě vzdělávacích projektů. Ve své knižní tvorbě se hravý...


Literatura

Ukradli Monu Lisu, nebo ne?

Mona lisa kosmas200Píše se rok 1911. O originály věhlasných malířů je mezi soukromými sběrateli stále obrovský zájem. Obrazové galerie mají zabezpečení taková, jaká mají, tak je nasnadě, že k nějaké té loupeži může dojít – a opravdu tu a tam dochází. ...

Divadlo

Tygr v tísni uvádí imerzivní inscenaci Mistr a Markétka

mistr a marketka 200Počátkem června ožije historický palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy imerzivní inscenací legendárního románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Inscenace nechá diváka volně procházet mnohovrstevnatým dějem a hledat si cestu v...

Film

Návštěvní den na Barrandově - výlet do zákulisí české továrny na sny

navstevni den barrandovV sobotu 1. září se Barrandov Studio otevře veřejnosti. Nepropásněte jedinečnou příležitost k unikátnímu výletu do filmového zákulisí a poznejte, jak funguje opravdová „továrna na sny“. Jeden z největší...