Rudolf Neuls o blížícím se 40. ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově

Rudolf Neuls o blížícím se 40. ročníku Československého jazzového festivalu v Přerově

Tisk

rudi200Zatímco v říjnu proběhne v Přerově jubilejní 40. ročník Československého jazzového festivalu, další neméně významné jubilem oslaví i Rudolf Neuls. Už třicet let působí jako ředitel tohoto velkého jazzového svátku. Dříve profesionální hudebník a velká osobnost, později důležitá veličina přerovského kulturního života. Ostatně byl to on, kde sem přivezl takové jazzové hvězdy jako byli John Scofield nebo Marcus Miller a mnohé další. Právě přerovský jazzový festival je i téma rozhovoru s Rudolfem Neulsem.

Letos proběhne 40. ročník Československého jazzového festivalu Přerov 2023, což je důvod k velkému hudebnímu svátku. Těšíte se?

Ano, mám radost, že jsme se dopracovali k tak krásnému jubileu, které doufám oslavíme i vydáním druhého dílu publikace o historii jazzových festivalů v Přerově. Navíc by měl proběhnout i slavnostní křest. A také se těším, až to bude za mnou.

Přerované mají za ty roky festival určitě rádi, jak to máte s „přespolními“? Jezdí jich do Přerova hodně?

Ten stav je rok od roku lepší a nás především těší velký zájem mladých posluchačů a tím pádem změny v dramaturgii, které přináší doba.

rudi 1

Jak dlouho máte tento festival „na triku“ vy? A co to všechno obnáší?

Festival jsem začal dělat v roce 1993, za tu dobu se podstatně změnil a ustálil realizační tým Nadačního fondu PJF, který je vlastně pořadatelem a věnuje se této bohulibé činnosti ve svém volném čase. Je to paradoxní situace, když vezmete v úvahu částku, se kterou za poslední roky pracujeme… Ta velká jména, která se podařilo do Přerova dovézt, někdy i jako československé premiéry, a to všechno ostatní kolem, tak je to na pováženou. Festivalové koncerty jsou odměnou a spokojený posluchač nás nabádá k další práci a vytvoření ještě lepšího programu, než byl ten poslední.

Asi nemá cenu ptát se, kdo všechno na vašem festivalu zahrál a zabodoval, spíš bude možná zajímavější, na koho se může těšit publikum letos?

Výčet účinkujících za léta minulá najdete na www.csjf.cz a letošní program najdete na www.jazzcz.cz. Přesto můžu zmínit alespoň několik jmen tuzemských i zahraniční jazzových hvězd, které příznivcům hodně říkají – Rey Greene, Peter Lipa Band, Top Dream Copany, Jeff Lorber Trio, František Uhlíř, Judith Hill & Band, BBC Borise Urbánka nebo Academic Jazz Band…

 rudi 3

Helena Vondráčková zpívala jazzovou muziku před mnoha lety, svého času vystoupila i na jazzového festivalu v pražské Lucerně, dříve natočila jazzové skladby. Už víte, co nabídne letošnímu festivalu?

Jsme domluveni na termínu koncertu, Helena projevila přání, zpívat jako první na prologu, domluvila se doprovodná kapela – Charlie band + hosté. Ale co nám předvede, tak to se dozvíme až z playlistu, který musíme předložit Ochrannému svazu autorskému, který je letitým partnerem festivalu.

rudi 2

A na co se těšíte nejvíc z letošního programu vy sám?

Těším se na dobrou muziku, budu rád, když bude plný barák a všechno dobře dopadne. Mimochodem v rámci letošního ročníku proběhne i křest nové knihy, která se bude jmenovat Brána jazzu otevřená, která tak navazuje na předcházející knižní publikaci Labyrint jazzu a ráj srdce, která vyšla v roce 2006.

A váš jazzový tip na album, koncert či něco mimořádného, co váš v poslední době zaujalo či co vás dostalo?

Velmi těžce jsem nesl zprávu o úmrtí světového zpěváka, legendy, kterou byl Tony Bennett!

rudi 4

Festivalový program

Festivalový prolog 12. 10. 2023 od 19.00
HELENA ZPÍVÁ JAZZ - CZ
Helena Vondráčková
& CHARLIE BAND & hosté
RAY GREENE - USA
The Voice of Santana & Tower of Power

Festivalové koncerty 19. 10. 2023 od 19:00
PETER LIPA BAND - SK
LOOP JAZZ ORCHESTRA feat. DAVE WECKL - CZ/USA
Tribute to Buddy Rich Big Band

Festivalové koncerty 20. 10. 2023 od 19:00
TOP DREAM COMPANY - CZ
FRANTIŠEK UHLÍŘ - CZ
Story of my Life – Music for Septet
JEFF LORBER TRIO - USA
Jimmy Haslip & Sonny Emory

Festivalové koncerty 21. 10. 2023 od 19:00
BBC Borise Urbánka a hosté - CZ
ACADEMIC JAZZ BAND
„65“ - CZ
JUDITH HILL & Band USA
After party - po koncertě v předsálí

12. 10. 2023
F – dur Jazz Band – CZ

19. – 21. 10. 2023
MICHITO SANCHEZ COLLECTIVE - USA/CZ

Zdroj foto: Robert Rohál a archiv Rudolf Neuls


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pavel Bobek: Snů by bylo moc, ale času zbývá málo

pavel bobekZpěvák Pavel Bobek (*1937) se na české scéně populární hudby objevuje už padesát let, v září letošního roku přitom oslavil pětasedmdesátiny. Když jsem přemýšlela o tom, jak ho nejlépe charakterizovat, uvědomila jsem si, že je nap...


Literatura

Bezlepkové pečení pro každého

bezlepkove peceni perexNakladatelství Esence vydalo půvabnou kuchařku zaměřenou na Bezlepkové pečení pro každého, která je plná velmi lákavých receptů na různé dobroty.

 

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán pro sezónu 2022/2023. V premiéře uvede Kabaret Winton, 1984 podle Orwella i aktuální inscenaci tvůrce z Ukrajiny

svandovo divadlo 200Premiéru původní české hry Srpnové světlo Martina Františáka, uvedení dlouho očekávaného titulu Kabaret Winton, na jehož scénáři spolupracovala spisovatelka Kateřina Tučková, drama 1984 podle slavného románu George Orwella v režii...

Film

Z balkónu

sfz 200Severská filmová zima přináší do kin v různých koutech Česka rozličné typy filmů. Tentokrát nabízí i netradiční snímek, které z části působí jako dokument jednoho zahloubaného Nora. Drama Z balkónu přináší sondu do myšlenek muže po čtyřicítce, který bloum...