Láska, závist, nenávist, touha po moci a bohatství ovládají lidstvo v každé době. Historie je poučná, ale člověk ne

Láska, závist, nenávist, touha po moci a bohatství ovládají lidstvo v každé době. Historie je poučná, ale člověk ne

Tisk

Jaroslava ČernáPaní Jaroslava Černá má na svém kontě spoustu milostných romantických příběhů na pozadí skutečných historických událostí. V jejích knihách vystupují skutečné historické postavy, jejichž osudy jsou líčeny s nádechem tajemna, k němuž má autorka románů velmi blízko. Co všechno prozradila v našem rozhovoru a na jaké nové knihy se mohou její čtenáři těšit?

Paní Jarko, co vás přivedlo k zálibě v historii?

Co mě přivedlo k zájmu o historii? Nevím, prostě něco v povaze, touha po poznání. Někoho baví čísla, jiného chemie nebo černé díry. Pro mě je historie poučení, dozvědět se, jak lidé žili bez televize, internetu, jak cestovali a čím se řídili. Život byl úplně jiný, jiná pravidla, oblékání, zábava, jiné psané i nepsané zákony. Ale stejné byly city, pocity, povahové vlastnosti. Láska, závist, nenávist, touha po moci a bohatství, ovládaly lidstvo v každé době. Historie je poučná, ale člověk nepoučitelný.

Vy jste známá tím, že máte velmi blízko k tajemnu a ezoterice…

Řešení záhad nechávám na odbornících a expertech, kteří touží poznat a odhalit to, co se v přírodě a vesmíru děje miliony let. Tajemno je pro nás něco, co nedokážeme vědecky pojmenovat, poznat. A přitom znám mnoho lidí, kteří cítí sílu místa. Proč asi vznikla poutní místa? Proč pořád pátráme po něčem, co nelze rozumem pochopit, ani nahmatat a spočítat? Prostě jsou věci mezi nebem a zemí, které nikdy nepoznáme, ale můžeme je vnímat a naslouchat jim pomocí vlastního podvědomí. Mně se dějí nevysvětlitelné věci celý život. Přestala jsem o nich přemýšlet, ptát se proč a naučila se je přijímat a řídit se tím, co naznačují, nebo kam vedou. A přitom si myslím, že současná doba a styl života tuto schopnost lidem utlumila. Je to ale velmi složitá otázka a nedá se na ni stručně odpovědět.

Ezoterika je prý myšlenkový směr. Já jsem o ní přestala přemýšlet a všechno, co mi život přináší, jak ke mně promlouvá prostřednictvím podvědomí, pocitů, citů, nebo chcete-li vesmíru, prostě přijímám. A jsem ráda, že tomu rozumí i rodina a dokonce se ptá a věří, protože spoustu věcí mezi nebem a zemí vnímáme, ale ne každý je dokáže správně chápat. Jsou však znamení, vzkazy a varování která se nedají přehlédnout.

Možná i tohle vás ovlivnilo v psaní? Kdy jste začala psát své knihy, bylo v tom něco osudového?

Já jsem se k psaní vlastně nerozhodla. Prostě jsem jednoho dne, byla to sobota, měla potřebu sednout k počítači a příběh, který jsem měla v hlavě, dát na papír. Roky jsem pracovala jako sociální pracovnice a inspirace ze života lidí bylo hodně. Netoužila jsem nikoho poučovat, ale myslím, že životní příběhy ze současnosti i z historie mohou být poučné především pro ty, kteří touží po poznání a pochopení jednání lidí v určitých situacích.

Jaroslava Černá

Takže témata pro své knihy čerpáte z těchto životních příběhů?

Čerpám z příběhů lidí, které se opravdu odehrály. Třeba v románu Neplakej, vrátím se pro tebe se dějí věci, kterým se nechce věřit, ale já jsem naslouchala vyprávění jedné ženy celé dopoledne a věděla jsem, že to napíšu, i když i pro mě byl vztah otce a dcery neuvěřitelný, tak jako některým čtenářům. Stejně tak Dům v podhradí, je to příběh plný tajemna, náhod a zvratů. A opravdu se odehrál. K historickým tématům si vždy seženu podklady, fakta, životopisy a na ty pak navlékám příběh, který musí plynout stejně jako historické záznamy. Nepopírám, že nechám pracovat fantazii, ale i ta se opírá o skutečná fakta, zaznamenaná v kronikách, nebo knihách historiků.

A jakou literaturu čtete?

Přečetla jsem spoustu knih, ale nejradši mám Quo vadis a Egypťan Sinuhet. Možná proto, že jsou vzpomínkou na tatínka, z jeho knihovny, a je v nich hodně moudrosti.

Na co se mohou vaši čtenáři těšit do budoucna?

Dokončuji historickou krimi pro nakladatelství MOBA, z doby staroměstského kata Jana Mydláře a chystám pro Alpress Polyxenu, jednu z nejznámějších šlechtičen, rozenou z Pernštejna, provdanou za Viléma z Rožmberka a později za Vojtěcha z Lobkovic. Mám o ní mnoho informací ze dvou tlustých životopisných knih, tak věřím, že se mi podaří ji popsat jako ženu, která první manželství uzavřela z rozumu a na přání rodiny, do Vojtěcha se pak zamilovala a provdala se z lásky, která ji přinesla to nejcennější, čeho se v prvním manželství nedočkala. Sama narození syna nazvala zázrakem. Tak snad se mi podaří se všemi informacemi prokousat a popsat zajímavé okamžiky jejího života.

A co vy sama si přejete pro sebe?

V klidu, štěstí a ve zdraví spokojeně žít, užívat si s vnoučaty, s rodinami obou synů, prostě jen tak být a dělat, co mě a manžela těší. Mít radost se setkání s přáteli, těšit se z každého dne a taky psát, povídat si se čtenáři.

Jaroslava Černá

Jaroslava Černá (*1959)

  • Vystudovala gymnázium a sociálně právní školu, až do revoluce pracovala na městském úřadě jako sociální pracovnice. A po revoluci začala jako OSVČ postupně psát.
  • Ráda s manželem lehce sportuje, podniká procházky do přírody, ale taky si nechává líbit posezení u kávy a povídání o čemkoliv.
  • Je autorkou více než 35 románů. Psali jsme například o její nové knize Paní na Svojanově: Láska pevnější než kámen.

Foto: archiv paní Černé


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna K. a Kryštof Michal hodnotí festivalovou sezónu

anna k krystof michalOpen Air Festival sice hostil zahraniční hvězdy velkých jmen, které na sebe strhly značnou pozornost, ale Kultuře21 neunikly ani stálice české poprockové scény. Kryštof Michal ze Support...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...


Literatura

Nizozemský bestseller roku 2020!

toxicka laska200„V patnácti by člověk neměl hledat matčina vraha.“ Tak nás navnazují na thriller Toxická láska od nizozemské autorky Saskie Noort, který vyšel v lednu u nakladatelství Metafora. Slibuju, že vám bude běhat mráz po zádech!

...

Divadlo

Velký Gatsby: Dramatizace slavného románu jazzového věku

Velky Gatsby200Právě před sto lety začal sedmadvacetiletý spisovatel, který měl za sebou dva úspěšné romány a kopu časopiseckých povídek, psát jedinečný příběh problematizující dobově rozšířený mýtus „amerického snu“, příběh o muži s tajemnou minulostí, ...

Film

Jak buřiči a rozvratníci zachránili Hollywood

bezstarostni jezdci zurici byciŠedesátá léta narušila snad všude na světě zavedené pořádky, které v kinematografii dosud panovaly. Zejména režiséři se chtěli vymanit z područí služebnosti - ať již ji zosobňovaly ideologické tlaky, jak...