Město Ostrava zve na výstavu Večerníček a království pohádek

Město Ostrava zve na výstavu Večerníček a království pohádek

Tisk

VečerníčekSvět techniky v Ostravě láká malé i velké příznivce na interaktivní výstavu, jež nás zavede do života oblíbené postavičky Večerníčka. Expozice vznikla za spolupráce České televize a zaměřuje se na pohádky, které byly natočeny v Televizním studiu Ostrava. Jeho vysílání odstartovalo 30. prosince 1955. Večerníček je nejdéle vysílaným pořadem vůbec. První pohádku Kluk a kometa mohli diváci zhlédnout 2. ledna 1965.

„První místnost je věnovaná regionálnímu studiu v Ostravě a pohádkám, které vznikly v ostravské produkci. Například Dvanáct měsíčků, Hodinářův učeň a Tajemství staré bambitky. Zároveň je to oslava pětašedesátého výročí od založení studia. Najdeme zde interaktivní atrakce pro děti v Ladově chaloupce, děti si mohou vyzkoušet, jak se pohádky dabují a vyzkoušet si triky v televizním studiu. Také si mohou vyzkoušet pohádkové kostýmy přímo na sobě. Kromě hraných pohádek jsou tu i ty loutkové, máme mnoho zástupců i pohádek animovaných. Z těch loutkových je zastoupena pohádka Chaloupka na vršku od výtvarnice Šárky Váchové. Každá z z loutek je originál, který má nevyčíslitelnou hodnotu,“ sdělila Zuzana Špringlová, provozní Světa techniky v Ostravě.

Večerníček

Jak vlastně vznikla znělka Večerníčka? Chlapec s očima jako hvězdy a s čepičkou na hlavě, který sedí na houpacím koníkovi, v autíčku nebo jede na cirkusové jednokolce nakreslil v roce 1965 výtvarník Radek Pilař. Jeho postavičku režíroval Václav Bedřich, zatímco animaci vypracoval Antonín Bureš, dědeček herce Marka Vašuta. Hudbu ke znělce složil skladatel Ladislav Simon. Hlas Večerníčkovi propůjčil tehdy pětiletý Michal Citavý za honorář 75 korun. Příprava celé znělky trvala dva až tři měsíce.

Kurátorkou výstavy je Jana Sommerová. Každá část expozice má jiného autora. Každý návštěvník akce si může vyrobit vlastní večerníčkovskou čepici, k dispozici jsou i omalovánky a rébusy pro děti. Mimo jiné je zde bludišťácké hřiště, interaktivní autíčko z Krtečka, dotykové hry a mnoho dalších atrakcí.

DSC 5286

Zároveň je k nahlédnutí i historie Večerníčka, z níž citujeme:

Ve šlépějích Večerníčka

1961

Prvopočátek vysílání krátkých pohádek pro děti před večerními zprávami tehdy ještě Československé televize se datuje k roku 1961.

1963-1964

V areálu Československé ulice v Jindřišské ulici vzniká první malé televizní studio animace. U začátků televizní animace se sešla plejáda animátorů, výtvarníků a režisérů: Josef Lamka, Eduard Hofman, František Mikeš, Alexandr Zapletal, Renáta Mázelová, Jaroslav Boček, Miloš Nesvadba, Václav Polák a další.

1964

Začíná pravidelný nedělní cyklus pohádek „Stříbrné zrcátko“. První animovaná pohádka nesla název „Jak Sluníčko rozdávalo stíny“. Napsala ji Ljuba Štíplová, scénáristka, spisovatelka a dlouholetá spoluautorka časopisu Čtyřlístek, výtvarník Josef Lamka a režie Renáta Mázelová.

Večerníček

1965

2. ledna se cyklus nedělních pohádek přejmenoval na Večerníček. Prvním dramaturgem pořadu a autorem názvu byl Milan Nápravník. Pohádkou o klukovi a kometě se začala psát dlouholetá historie Večerníčku. Od října se Večerníček poprvé vysílá se znělkou, kterou děti znají dodnes. První pohádka, které již znělka předcházela, se jmenovala O televizním strašidýlku. Kombinovala kreslenou animaci a fotografii. Přelomový měsíc představuje také prosinec. Na Vánoce se pět dní po sobě vysílá první večerníčkový seriál O pradědečkovi. Hrál a zpíval v něm Waldemar Matuška. Hudbu k seriálu složil Petr Hapka.

1966

V září se odvysílaly první dva díly nejstaršího původního animovaného seriálu Pohádky ovčí babičky. Hlas protagonistům propůjčila Jiřina Bohdalová, režisérem byl Václav Bedřich.

Pohádky ovčí babičky

1967

Večerníček získal své pravidelné místo na televizní obrazovce, v těch časech třikrát týdně. Úterý zpravidla patřilo moderovanému Večerníčku se Štěpánkou Haničincovou a čertíkem Bertíkem nebo s tetou Boženkou (v podání Jitky Frantové) a robůtkem Emilem.Ve čtvrtek se nejčastěji vysílaly loutkové pohádky a v neděli animované příběhy. V dubnu mohly děti vůbec poprvé vidět nezapomenutelný loutkový seriál Broučci v režii Libuše Koutné a v listopadu prvních sedm dílů O loupežníku Rumcajsovi výtvarníka Radka Pilaře a režiséra Ladislava Čapka.

1968

V dubnu měl premiéru první barevný seriál O vodníku Česílkovi. Příběh z pera Václava Čtvrtka zpracoval Josef Lamka formou reliéfní animované technologie. V říjnu diváci poprvé viděli stále oblíbené Pohádky z mechu a kapradí výtvarníka a režiséra Zdeňka Smetany.

Pohádky z mechu a kapradí

1969

Ve Večerníčku se objevily první zahraniční příběhy. Prvním zahraničním seriálem byl Pes Filipes.

1970

Večerníčkovi a jeho pohádkám na dobrou noc patří již čtyři večery: úterý, čtvrtek, pátek a neděle. V lednu se začal vysílat seriál O klukovi z plakátu výtvarníka a režiséra Josefa Kábrta. V nedělním vysílání se objevila již druhá řada kultovního seriálu O loupežníku Rumcajsovi autora Václava Čtvrtka.

1971

Vysílání Večerníčka se rozšiřuje o středu. Vysílá se pětkrát týdně. V listopadu se na televizní obrazovce poprvé objevili psí přátelé Štaflík a Špagetka, v té době pod názvem Psí život.

1972

Pohádku na dobrou noc mohou děti vidět každý den kromě soboty. V lednu se divákům představil tehdy černobílý seriál Na návštěvě u Spejbla a Hurvínka.

1973

Večerníček přeje dobrou noc dětem každý večer, v lednu je dokončená pohádka O Makové panence.

1974

V dubnu a květnu se uskutečnila premiéra první řady proslaveného seriálu Krkonošská pohádka známé režisérky dětské tvorby Věry Jordánové.

Krkonošské pohádky

1975-1980

V květnu 1975 bylo zahájeno pravidelné barevné vysílání na obou programech ČST. Postupně měly premiéru ve všech generacích oblíbené a proslulé animované seriály: Říkání o víle Amálce, Maxipes Fík, Byla jednou koťata, O Sazínkovi, Rákosníček a hvězdy, Dorotka, Bob a Bobek – králíci z klobouku, Dášeňka, Kosí bratři, O zvířátkách pana Krbce.

1976

Vzniká první speciální díl Večerníčku věnovaný výhradně dospělým, natočí jej Ladislav Čapek a jmenoval se Rumcajsí pohádka o vílině šlojířku. Druhým speciálním dílem byl v roce 1978 Maxipes Fík filmuje a zatím poslední dospěláckou pohádkou se stal Bob a Bobek Grand šou z roku 1980.

1981-1990

Večerníček uvádí na televizní obrazovku další úspěšné animované projekty: Mach a Šebestová, Káťa a Škubánek, O chytré kmotře lišce, Malá čarodějnice, Příběhy včelích medvídků, Kubula, Kuba a Kubikula, Jája a Pája, O človíčkovi, Pohádky o mašinkách, Žofka a spol..

Večerníček

1991

Kolem výraznějších producentských osobností začínají vznikat soukromá studia animované tvorby.

1994

Začátkem ledna vysílá Večerníček umělecky jedinečný seriál Z deníku žáka III.b aneb Edudant a Francimor na motivy literární předlohy Karla Poláčka.

1997

Na televizní obrazovku pronikají hrané příběhy z přírody. Prvním je Tuláček režiséra Václava Chaloupka, jenž dětským divákům představil život liščího mláděte.

Večerníček

1999

Večerníček má svou planetu a objevil ji český hvězdář Petr Pravec v Ondřejově 12. února 1999 a má číslo 33377.

2001-2004

Večerníček se stává přístavem ryze původní tvorby pro děti a české školy animace. Zahraniční seriály nacházejí své uplatnění v jiných cyklických pořadech. Postupně vznikají nové projekty, které si získávají popularitu. O skřítku Racochejlovi, Bubáci a hastrmani, Do pohádky, Matylda, Čarodějné pohádky, Jak to chodí u hrochů, Kluci ze zámku, Méďové, Vydrýsek, Pučálkovic Amina, O Kanafáskovi.

2005

Večerníčkovi se dostává péče v podobě digitalizace znělky a oslav jeho čtyřicátin.

2006-2010

Večerníček přináší další úspěšné seriály. Karlík-zlatá rybka, Doktor Animo, Berta a Ufo, Chaloupka na vršku, Malý král, Dětský zvěřinec, Inspektor Fousek na stopě a další.

2008

V lednu má premiéru mimořádně úspěšný projekt Krysáci.

2009

V září vstupují na obrazovku Žížaláci.

Večerníček

2010

V lednu zahajuje Večerníček premiéru prvního digitálního 3D projektu Tři prasátka režiséra a výtvarníka Michala Žabky.

2011-2015

O přízeň dětí se ucházejí další animované večerníčky. Králík Fiala, Tarbíci, Vynálezce Alva, Nejmenší slon na světě, Bílá paní na hlídání, Sedmives, To si piš, je to myš.

2013

Večerníček nalézá svůj domovský přístav na novém dětském programu ČT :D a hned od zahájení 31. srpna rozšiřuje Česká televize prostor původní české animaci denním pořadem Raníček.

2015

Do roku 2015 bylo vytvořeno zhruba 370 původních večerníčkovských seriálů. Nejčastěji jde o večerníčky tvořené kreslenou animací. Ročně má premiéru 4-6 nových seriálů.

Večerníček

2020

Starší černobílé nostalgické večerníčky byly v tomto roce coby součást oslav jubilea uvedeny na obrazovce ČT a vzbudily po letech značný divácký ohlas. Historické večerníčky najdou své uplatnění v různých archivních okénkách současné cyklické tvorby pro nejmenší diváky. Proto v poslední době Česká televize převádí do digitální podoby nejstarší seriály. Koloruje původní černobílé epizody Pohádek z mechu a kapradí, digitalizuje příběhy králíků z klobouku a restauruje a do vysokého rozlišení HDTV převádí legendární večerníček Krkonošskou pohádku.

Zájemci se dočkají nejen večerníčkovské historie, ale i různých perliček z tvorby této postavičky.

Výstava se koná od 2. října 2021 do 31. března 2022.

 

Zdroj foto: Andrea Martínková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Löbl: Jsem trošku pověrčivý

1Herce a zpěváka Tomáše Löbla můžete vidět na jevišti Divadla Kalich v muzikálech Osmý světadíl, Pomáda, Atlantida a Srdcový král. Kterou ze svých rolí má nejraději se dozvíte v následujícím rozhovoru, který  poskytlo Divadlo Kalich

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Putovní fotografická výstava Osudy Romů za druhé světové války pokračuje v Českých Budějovicích

osudy romu 200V Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích (Lidická 1) se ve středu 1. března 2023 od 17 hod. uskuteční slavnostní vernisáž putovní výstavy portrétních fotografií Osudy Romů za druhé světové války. Fotografie představují silné osudy ro...


Literatura

Živí mrtví opět útočí a pomalu svrhávají guvernéra

guv 200Živí mrtví je název populární komiksové a seriálové ságy, ale nakladatelství Baronet přispělo se svou troškou do mlýna a vydalo i knižní podobu tohoto fenoménu. Konkrétní třídílný cyklus o životě v městečku Woodbury, kde vládne pevnou ruko...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...