Slovácké muzeum v Uherském Hradišti zve na výstavu filmového výtvarníka Rudolfa Lukeše

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti zve na výstavu filmového výtvarníka Rudolfa Lukeše

Tisk

vystava200Jednou z nejvýznamnějších doprovodných akcí letošní Letní filmové školy bude výstava, která poprvé v Uherském Hradišti představí filmové návrhy a výběr z ilustrátorské tvorby pozoruhodné osobnosti české poválečné výtvarné scény Rudolfa Lukeše. Výstava je nainstalována v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech.

 

Filmový architekt a ilustrátor Rudolf Lukeš (1923 – 1976) je podepsaný pod filmy Bořivoje Zemana, Jiřího Krejčíka či Andrzeje Wajdy. Jenže komunisti mu po osmačtyřicátém jeho práci zatrhli, odmítl totiž vstoupit do KSČ. Dalším škraloupem na jeho kádrovém profilu byla i rodina jeho manželky Taťány, která část války pobývala v anglickém exilu a otec byl válečným zpravodajem při americké armádě.

Pro výstavu, která bude věnovaná především Lukešově filmové tvorbě, jsme uspořádali výběr jeho realizovaných i nerealizovaných filmových návrhů. V letech 1946 až 1948 pracoval samostatně jako filmový architekt například na filmech Hrdinové mlčí, Housle a sen, Žiji mezi námi, Ves v pohraničí nebo Křížová trojka. S režisérem Jiřím Krejčíkem spolupracoval i na psychologickém dramatu Svědomí.

vystava foto1

Po nuceném odchodu z Barrandova se živil jako písmomalíř. V šedesátých letech 20. století anonymně vyhrál soutěž nakladatelství Artia na dětské knihy, a tak začala jeho ve světě nesmírně úspěšná etapa. Jeho prostorová leporela se prodávala – kromě Československa – po celém světě. Výstava trochu poodhalí i tuto část autorské tvorby.

vystava foto2

Vernisáž autorské výstavy Rudolfa Lukeše se uskuteční ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti proběhla v neděli 31. července za účasti dcery výtvarníka, herečky Báry Lukešové, a výstava potrvá do 25. září 2022. Slovácká galerie věří, že zaujme nejen návštěvníky „filmovky“, ale i Hradišťany a vůbec celý kulturní svět.

Dětská obrázková leporela Rudolfa Lukeše je možné zakoupit na pokladně muzea.

vystava foto3

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Skládat svoje písničky jsem si přála odmala

archiv Dáša Zázvůrková - foto k jejímu EP image0Herečka, zpěvačka, moderátorka, textařka, skladatelka, jsou profese Dáši Zázvůrkové, kterou moc baví psát si písničky se svými tématy, také ráda ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová vystavuje prvně v Praze

vernizaz vera 200Olomoucká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová byla v minulých dnech přítomna zahájení své první pražské výstavy Keramika v obrazech. Její poměrně rozsáhlá expozice byla otevřena v pondělí 7. června a je nainstalovaná v sále Boženy Ně...


Literatura

Encyklopedie technik přežití

encyklopedie technik preziti 200V srpnu vyšla u nakladatelství universum encyklopedie pro každého zálesáka, vojáka či dobrodruha Encyklopedie technik přežití. Že jde opravdu o vytuněný kousek dokazuje i fakt, že jde již o druhé vydání té...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...