Pasáž plná umění: Pablo Picasso, po českých stopách avantgardního umělce

Pasáž plná umění: Pablo Picasso, po českých stopách avantgardního umělce

Tisk

pasaz 200Dne 7. října roku 1960 napsal Pablo Picasso na “papír” slovo “Magnifiquement” (v překladu výborné) a připojil svoji signaturu. Na „papíru“ byl namalován jeho portrét. A autor kvaše? Picassův tvůrčí společník a čelný představitel české avantgardy Adolf Hoffmeister. I toto dílo, které je zapůjčeno z privátní sbírky, bude k vidění na 3 dny v centru Prahy (Vodičkova 30, Praha 1).

 

Významná umělecká událost 3Kino Art Pasáž se blíží! V rámci kulturního oživení pasáže domu U Nováků se uskuteční komorní výstava “Pocta Pablu Picassovi“. Z privátních sbírek je zapůjčeno několik signovaných prací španělského génia a také obrazy jeho přítele, Adolfa Hoffmeistera, která jsou před zrakem veřejnosti běžně skryta. „Komorní výstavu jsme koncipovali jako dialog mezi těmito dvěma velkými umělci, jejichž tvorba nás dodnes inspiruje a obohacuje, Je to příležitost detailněji prozkoumat jejich blízký vztah a zároveň jde o připomenutí padesátého výročí Picassova odchodu z tohoto světa,“ říká kurátor výstavy prof. Ivo Barteček.

Komorní výstava “Pocta Pablu Picassovi” bude veřejnosti přístupná od čtvrtka 15.6. (zahájení proběhne v 18h) do soboty 17.6. 2023 v pasáži domu U Nováků (Vodičkova 30, Praha 1). Vstup na výstavu je zdarma.

pasaz1

Další díla z komorní výstavy:

  • Pablo Picasso, Traum und Luege Francos, 1937, akvatinta, tisk 1946, knižní grafika
  • Pablo Picasso, Holubice míru (pro hnutí Obránců míru), barevná litografie, Paris 1952, signováno v tisku
  • Pablo Picasso, „Avignonská žena“, „Pour A. Vollard“, signováno červenou pastelkou, Paris 1907, otisk, sekundárně signováno, tužka
  • Adolf Hoffmeister, Pablo Picasso / Portrét, Praha v máji 1973“, otisk, papír, signováno v otisku
  • Adolf Hoffmeister, Pablo Picasso / Portrét, „Praha v máji 1973“, štoček, zinek, signováno
pasaz2

Pasáž plná umění – celoroční projekt spolku 3Kino, který již 10 let přináší do ČR nejen filmové novinky, ale i alternativní a výjimečné středoevropské kulturní projekty – více ZDE. „Pasáž domu U Nováků postupně oživí mladí talentovaní umělci z Čech, Slovenska a Polska. V kontrastu i pro srovnání divákům představíme díla význačných tvůrců z privátních sbírek, která nejsou běžně k vidění, filmové projekce a hudební vystoupení, která s vystavenými výtvarnými díly korespondují.“ doplňuje ředitel 3Kino Vavřinec Menšl.

V současné době v pasáži domu U Nováků již můžete vidět:

  • Noření – projekt propojující magickou poetiku fotografa Lubomíra Fuxy s kreativitu a vizi jeho dcery, malířky Nory Fuxové. Více např. ZDE a ZDE.
  • Argonaut – průřez tvorbou libereckého spolku umělců a řemeslníků, kteří kooperují na společném místě, v objektu bývalé tovární haly, Více ZDE.
  • MgA. Anna Šíma Kopková – doktorandka na TUL pod vedením Kurta Gebauera fotografické akty pohybující se na hraně erotického světa fantazie a vinného večírku, kde nahota je naprostá přirozenost. Více ZDE.
  • Mgr.art. František Bohunický – žije a tvoří v Bratislavě, věnuje se sochařské tvorbě, zejména komorní a exteriérové plastice a objektu. Více ZDE.
  • Natálie Demuthová – studentka 2. ročníku TUL, ateliér Jaroslava Prokeše a Richarda Loskota

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Světoznámý fotograf Jindřich Štreit vystavuje v Galerii města Přerov

jindrich  streit200Unikátní sérii, dokumentující život ve městě objektivem uměleckého fotografa Jindřicha Štreita, nabízí výstava v Galerii města Přerova na Horním náměstí. Soubor čtyř desítek velkoformátových fotografií autor nazval Lidé Přerova. Ver...


Literatura

Vyšly Deníky Alana Rickmana – můžete nakouknout do života génia záporných hrdinů

big deniky-alana-rickmana-v80-499588 (2)Po roce, kdy Deníky vyšly ve Velké Británii, se poprvé dostávají také k českým čtenářům. Alan Rickman ztvárnil mnoho záporných hrdinů a do povědomí diváků se dostal především svou první film...

Divadlo

Medicus: Dechberoucí příběh o touze umět pomáhat

Medicus200Historické období mezi 8. a 13. stoletím se v islámu označuje jako zlatý věk. Zatímco Evropa procházela temným středověkem, bojovala proti různým nájezdům a teprve se v ní ustalovaly budoucí národy, na Dálném východě probíhal obrovský vědecký, ekonomi...

Film

Hvězdná pěchota

Pechota 200Sci-fi akční thriller Hvězdná pěchota (1997) je film o nepříliš vzdálené budoucnosti. Na planetě Zemi panuje jakýsi Federální režim a má problém s mimozemskými brouky. Co vypadá jako tradiční americká slátanina, je ve skutečnosti ...