Příliš neviditelná architektura v Litomyšli

Příliš neviditelná architektura v Litomyšli

Tisk

perska vez neviditelna architekturaJeště do 2. prosince tohoto roku máte možnost zhlédnout výstavu současného architekta Zdeňka Fránka Příliš Neviditelná architektura. Probíhá v renesančním Domě U Rytířů na Smetanově náměstí v Litomyšli a její nedílnou součástí je před vchodem do galerie umístěná neviditelná Perská věž.

 

Historicky cenný Dům U Rytířů byl postaven v polovině 16. století a patří mezi klenoty renesanční městské architektury v Čechách. Kamenná fasáda domu je zdobená dobovým sgrafity. Po stranách okna, nacházejícího se uprostřed budovy, jsou umístěni dva rytíři. Název Dům U Rytířů se ale váže především k povídce Aloise Jiráska nazvané U rytířů. Kromě nich zdobí fasádu ještě student, kupec, mořská panna, lev nebo jednorožec. V posledních letech zde Galerie Litomyšl pořádá krátkodobé výstavy výtvarného umění.

perska vez neviditelna architektura

Výstava architekta Zdeňka Fránka, autora Nového kostela v Litomyšli, navazuje na jeho kontroverzní neviditelnou Perskou věž umístěnou před Domem U Rytířů na Smetanově náměstí. Výstava byla zahájen 30. září, Perská věž byla zpřístupněna v polovině června, v době začátku Festivalu Smetanova Litomyšl. Na vaše zhlédnutí tu čekají snímky a nákresy pozoruhodné věže. Hodí se ultramoderní umění do historického centra starobylé Litomyšle? Přijeďte se podívat, vyšlápněte si na neviditelnou věž, ve které jsou umístněné dřevěné schůdky, podobné těm na rozhlednu a udělejte si názor sami.

alt

Zdeněk Fránek se narodil 26. srpna 1961 v Boskovicích a vystudoval Fakultu architektury v Brně. V roce 1989 si založil vlastní ateliér. V letech 1994 až 1996 externě přednášel na architektuře Vysokého učení technického v Brně. Od roku 2012 je děkanem Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

perska vez neviditelna architektura

Výstava Příliš neviditelná architektura
2. říjen 2012 - 2. prosinec 2012, Dům U Rytířů, Litomyšl
Pořadatel: Městská galerie v Litomyšli
Otvírací doba: Út-Ne: 10:00-12:00 a 13:00-17:00 hodin
Vstupné: 20 Kč dospělí, 10 Kč studenti a důchodci

perska vez neviditelna architektura pozvanka

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Ruml – zpěvák a muzikálový herec

ruml 200Herec Ondřej Ruml se z finalisty X-factoru dostal na dosky Divadla Kalich. O jeho současném působení v divadle i o zkušenostech ze soutěže se dozvíte v následujícím rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na Výstavišti se opět bude malovat na ženské tělo!

altJiž tuto sobotu 31. 3. 2012 by si návštěvníci pražského Výstaviště neměli nechat ujít návštěvu kosmetického veletrhu Interbeauty. Uskuteční se tam devátý ročník Mistrovství České republiky Body Art 2012. A že se bude na co dívat!


Literatura

Chia semínka, hit poslední doby

kucharka chia perexChia semínka jsou hit poslední doby. Ale jen velmi málo kuchařek se nějak výrazněji odklání od tradičních chia pudingů a sladkých dezertů. Autor této minikuchařky do toho ovšem na ten malý formát, šlápl opravdu ve velkém stylu. ...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Miloš Forman slaví osmdesátiny
ImageMiloš Forman jako jediný z českých režisérů, kteří kdy emigrovali (připomeňme uměleckou rezignaci Gustava Machatého, Františka Čápa, Ivana Passera, Vojtěcha Jasného, nemluvě o Janu Němcovi atd.), plně souzněl s cizím prostředím a pro...