Desetidenní program ke každodenní vyrovnanosti: Léčba mysli

Desetidenní program ke každodenní vyrovnanosti: Léčba mysli

Tisk

lecba mysli200V lednu vydalo nakladatelství Pragma knihu Léčba mysli od doktorky Sarah Vohra, která nám nabízí průvodce pěti smysli, abychom vedli klidnější a šťastnější život. Jedná se o praktickou knížečku, kde máte možnost zapisovat své myšlenky a pocity a zároveň přečíst si příběhy ostatních lidí a zamyslet se nad jejich problémy. To vše ve stylu věřte své intuici a řiďte se svými smysly!


Pět smyslů, šest kapitol

Kniha je velmi přehledně rozdělena na 6 hlavních částí: Zrak, Sluch, Čich, Hmat, Chuť, Plán využití všech pěti smyslů. Ty se nadále dělí a větví na podkapitolky. Samozřejmě nechybí Úvod, Doslov (Nechte se vést svými smysly), Odkazy a Poděkování.

Proč považuji tuto knihu za praktickou a podnětnou? Nejen, že přináší zamyšlení nad našimi smysly a jejich využíváním a nabízí nám možnou nápravu. V každé kapitolce najdeme Výzvu 5 smyslů – něco, co by nám mohlo pomoci zamyslet se sami nad sebou a svou rutinou (např. Denní přehledy používání elektronických přístrojů, Naplánujte si cestu k úspěchu, Naplánujte si stravování), potom část Zamyslete se – kde odpovídáte na otázky a sami přemítáte, jak na tom s tím, co bylo popsáno, nakládáte. Zároveň nechybí příklady z praxe paní doktorky, kdy nám představí svého pacienta a jeho problém a následné prozření či řešení, chcete-li. I to působí jako zajímavý prvek zamyšlení se nad sebou a svými každodenními problémy.

Proč si Léčbu mysli přečíst?

Najdeme zde zajímavé poznatky, se kterými jsem se jinde nesetkala nebo mě jednoduše zaujaly tím, že je na ně nahlíženo z poněkud jiné perspektivy; třeba teploměr duševní pohody (od negativní červené k pohodové pozitivní modré, který prostupuje celou knihou) nebo metodu CKJ (co, kdo, jak) – která pomáhá lidem řešit obavy a nacházet možná řešení. To považuji za opravdu přínosné.

Taky možnost psát přímo do knihy své poznámky a odpovídat na otázky v sekci Zamyslete se rozhodně může pomoci získat jiný pohled na svá trápení nebo otázky, které nám leží na srdci.

Pokud máte pocit zahlcenosti, nejste spokojení nebo zažíváte nevysvětlitelnou únavu nebo si prostě chcete udělat pořádek v hlavě, pak vám tuto knihu vřele doporučuji. Opravdu si myslím, že má potenciál lidem pomoci.

lecba mysli

Název: Léčba mysli
Autor: Sarah Vohra
Žánr: duševní zdraví
Originální název: The Mind Medic (2020)
Nakladatelství: Pragma
Rok vydání: 2023, brožovaná vazba
Počet stran: 256
Hodnocení: 75 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/lecba-mysli/kniha/15160/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dětem může pomoci i čtení o smutku

ivana janisovaRozhovor se spisovatelkou a dětskou psycholožkou Ivanou Janišovou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se dožít stovky ve zdraví

Prezit 200Lidé kolem nás umírají a my se s rostoucím věkem začínáme ptát, jak to zařídit, abychom žili déle, než je nám pravděpodobně vyměřeno. Někdo řekne, že se ani nijak zvlášť nemusíme snažit, že to s sebou přináší moderní doba, jiný se nad tím zamýšlí z...


Literatura

Krok vpřed v české literatuře. Koho vypijou lišky

koho vypijou lisky 200Nakladatelství HOST mě neustále, zas a znovu přesvědčuje, že je prostě sázkou na jistotu. Na jistou kvalitu knih. Ať už se jedná o odbornou publikaci z edice Teoretická knihovna, prózu či ,jako v tomto případ...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění

na prvni pohled200Advokátka vyhozená ze sedla. Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění. 

...

Film

Také k nám pronikla kultura Made in Japan

janponsko perexJaponsko přitahuje svou exotičností, odlišným či spíše možná paralelním vnímáním snad všeho, nač si vzpomeneme - a jeho kultura fascinuje svou někdy obtížně uchopitelnou svébytností. Evropský či americký uživatel není konfrontován jen s li...