Grilovaná zelenina co zahrada dá – ve sklenici i na zimu

Grilovaná zelenina co zahrada dá – ve sklenici i na zimu

Tisk

Zásoby na zimu, Zaváraná zelenina.Kamarádka projevila zájem o recept na mou grilovanou zeleninu. Teď je čas, sezóna grilování. Kdo by odolal? Zelenina je opravdu skvělá a jednoduchá na přípravu. S bonusem navíc: to, co ugrilujete a nesníte, odložíte možná na pár dní, 23 dny do lednice. Vydrží určitě a odležením se chuť znásobí a můžete si ji zavařit na zimu. To bude radosti! Směle do toho! Možná recept potěší i vás.

Grilovaná zelenina ve sklenici

Připravte si:

lilek, cukinu, rajčata, papriku, cibuli respektive co zahrada, případně obchod, dá
na marinádu: citrónovou šťávu (je jemnější) nebo ocet (běžný co používáte, moje volba je vinný (jemný je jablečný, sladký balzamikový), olivový olej (olej, jaký používáte), sůl, prolisovaný česnek podle chuti

Postup:

1. Lilek omyjeme, nakrájíme na plátky, osolíme, necháme odstát, dokud se neobjeví na povrchu kapky – sůl vytáhne případnou hořkost  propláchneme vodou.

2. Zatímco lilek čeká na kapky a my s ním, omyjeme, nakrájíme na plátky cuketu –  je-li měkká, mladá, neloupeme, rajčata na poloviny, pokud je v nich příliš mnoho šťávy, vymačkáme, papriku podle velikosti prořízneme, očistíme, nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, cibuli oloupeme a nakrájíme podle velikosti na poloviny nebo čtvrtiny. Připravíme marinádu – promícháme vše, co v ní má být. Trochu odložíme k zalití grilované zeleniny v zavařovací sklenici, ostatní použijeme k naložení zeleniny ke grilování.

3. Zeleninu spolu s propláchnutým lilkem dáme do mísy. Mně se osvědčilo dát všechno do velkého igelitového sáčku, například určeného k mrazení – a rovnou v něm promíchat s marinádou. Stačí dát zeleninu, nalít marinádu, sáček zavázat a míchat v něm zvenčí. Převracením a třesením. Nezašpiním si ruce a marináda se dostane všude. Marinádu připravíme promícháním octa a oleje v poměru 1:2, čili méně octa, prolisovaného česneku a špetky soli. Dosolit lze i hotovou zeleninu. Nalijeme na zeleninu, promícháme tak, abychom ji obalili. Vodu není třeba, zelenina pustí šťávu a marinádu rozředí.

4. Pokud mám čas, dám do lednice alespoň na hodinu, dá se i z večera do rána. Zelenina se dá naložit i den, dva dopředu. Odležení prospěje, spojí se chutě, ale není nevyhnutelné. Ugriluji z každé strany, dokud není zlatohnědá. Dá se dozlatova upéct i v troubě při teplotě 180200 stupňů na plechu vyloženém pečícím papírem. Pokud papír nemáte, nedejte a vymažte trochou oleje. Papír na pečení ušetří mytí plechu a je šance, že zelenina se vám nespálí. Využít lze i alobal.

5. Zeleninu necháme vychladnout, naplníme do čistých zavařovacích sklenic. Čím těsněji, tím lépe, aby se mezi vrstvy nedostal vzduch. Asi centimetr necháme nahoře volný, pokud třeba, zalijeme zbylou marinádou tak, aby byla zelenina zakryta.

6. Zavařovací sklenice vložíme do hrnce, do dvou třetin nalijeme vodu, necháme vařit, ztišíme teplotu, přikryjeme poklicí a sterilizujeme v páře 1015 minut. Voda stále trochu pobublává, pára se uvolňuje. Necháme vychladnout v hrnci. Na chladném místě vydrží zavařená zelenina celou zimu.

Určitě vás zajímá:

Vymačkanou šťávu z rajčat můžeme vypít, přidat do marinády nebo použít do salátu jako zálivku a podobně. Grilovat lze jakákoli zelenina ze zahrady. Lilek, cuketa, dýně, rajče, paprika, cibule, stroužky česneku. Nám chutná i mrkev, petržel, celer, stačí nakrájet. Netřeba ani dopředu předvařit, je příjemně křupavá. Pokud máte rádi měkčí, vhoďte na pár minut do horké osolené vody, slijte a propláchněte studenou. Dále postupujte podle receptu. Užitečné je ugrilovat víc, část sníst, část odložit na později do lednice – a část zavařit. Neodhadli jste množství a zelenina z lednice zůstala? To nic, zavařte ji i po 2–3 dnech, to, že je odleželá, chuti jen prospěje. Grilovaná zelenina je výborná s bramborami, rýží, těstovinou. Jako příloha k masu. Jen tak, i na studeno, s chlebem. Můžete ji pomixovat a dát si jako pomazánku. Pomazánku lze zavařit také, stačí dát do zavařovací sklenice. Pokud vás napadlo, že pomazánku lze použít jako omáčku na těstoviny, je to rozhodně dobrý nápad.

Zásoby na zimu, Zaváraná zelenina.

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka

Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nenechte si ujít Prague Bike Fest

prague bike fest200Pokud fandíte cyklistice a elektrocyklistice, nesmí vás minout akce Prague Bike Fest na pražském Výstavišti o víkendu 27. – 28. dubna.

...

Literatura

Nech se bodnout Trnem rejnoka

big trnem-rejnoka-eSW-516757 (2)Nakladatelství Dauphin vydalo výbor z poezie autora oceněného cenou Kniha roku Magnesia Litera 2023 Miloše Doležala. Sbírka má název Trnem rejnoka. Jedná se o výběr básní z l...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Navštivte v Liberci Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm

anifilm 200Nová opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu neomezují filmová představení, Anifilm proto proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem, který naleznete zde: http://www.anifilm.cz/cs/progra...