Knižní tip pro vaši kuchyni: Nejbarevnější CESTA aneb Lexikon rostlinného vaření

Knižní tip pro vaši kuchyni: Nejbarevnější CESTA aneb Lexikon rostlinného vaření

Tisk

Kamu1Nejbarevnější CESTA aneb Lexikon rostlinného vaření je čtvrtou a zároveň největší a nejobsáhlejší kuchařskou knihou oblíbené šéfkuchařky a food-bloggerky Kamu. Na 432 velkoformátových stranách (217 x 320 mm) Kamu shromáždila 555 tipů a receptů, které vařila pro sebe a svého manžela během společného cestování obytnou dodávkou. Recepty jsou obohacené o příběhy z cest a o fotografie, jejichž autorem je její muž Robi.

Nadčasová kuchařka, kterou by měl mít každý nadšenec do vaření ve své knihovně, bude mít neformální křest spojený s autogramiádou 21. září od 17 hodin v obchodě se stylovým oblečením a doplňky ROAM – ve vstupní uličce do Vnitroblocku v Praze-Holešovicích.

Kamu považuje Nejbarevnější CESTU aneb Lexikon rostlinného vaření za svůj "masterpiece". Jednoduché a rychlé recepty jsou zaměřené na zcela běžné suroviny, které se dají přeměnit v lahodná, na živiny bohatá a barevná jídla bez masa, bez lepku i laktózy. Kuchařka poukazuje na to, že každý z nás má cestu stravováním individuální, a přesto se všichni můžeme sejít u jednoho stolu. Kromě komplexních receptů jsou v knize také základní recepty na výrobu rostlinných mlék, másel, chlebů, placek, sušenek, koření i zmrzlin.

Kamu1

„Cítím, že moje čtvrtá kniha, kterou jsem rozvíjela celé čtyři roky, je zcela přelomovou kuchařkou, která je vhodná pro úplné začátečníky i zkušenější kuchaře. Práce na této knize pro mě byla unikátní zkušeností, jelikož jsme při její tvorbě byli pořád na cestách a uvařená jídla vznikala v bojových podmínkách na různých nádherných místech. Od toho se odvíjí i celkový vizuál a dojem z knihy. Je v ní velký kus našich srdcí. Kromě toho, že se v ní skrývá přes pět set originálních receptů a tipů, mnoho autorských fotografií, ilustrací a příběhů, je pro nás velice osobní záležitostí, vzpomínkou na jednu krásnou kapitolu našeho společného života," říká Kamu.

A Robi dodává: „Práce na této knize byla jedno velké dobrodružství. Jako fotograf jsem musel hodně improvizovat, jelikož se při focení krajina i počasí často měnily. Asi nejtěžší pro mě bylo každodenní vyndávání všech těch talířků, mističek, prkýnek, dekorací a různých serepetiček, které si Kamilka neodpustila s sebou ve dvou velkých bednách vzít. Odměnou mi byla každodenně uvařená barevná jídla, které jsem mohl jako první ochutnat. Díky této kuchařce jsem poznal, že i bezmasá jídla můžu milovat. Také jsme se díky ní seznámili se zajímavými lidmi a díky nim jsme mohli opět poznat jiné kultury, chutě a zvyky. Velice mě bavil ten nomádský život a společná tvorba s mojí úžasnou manželkou."

Kamu

O autorech:

Kamila Chadim alias Kamu je česká kuchařka, která vařila po celém světě – na Novém Zélandu, v Austrálii, v Thajsku, ve Vietnamu i v Mexiku. Pro Českou televizi natočila dva cestopisné kuchařské dokumenty o Mexiku a Vietnamu, kterými prováděla a kde ukazovala gastronomickou kulturu obou zemí. Do povědomí české scény se dostala díky spolupráci s Jamiem Oliverem v jeho anglické restauraci. Je známou kontroverzní food-bloggerkou, na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou @chefkamu již 10 let. Miluje vše týkající se zdravé výživy, bezmasých receptů a zachraňování zvířat. Je autorkou úspěšných knih, majitelkou a šéfkuchařkou kostarické restaurace Mycelium a zmrzlinárny Gelato Mágico.

Robert Chadim alias Robi je surfař a milovník oceánu, který dříve působil jako manažer restaurace a barista v Austrálii. Proto se s radostí přestěhoval na exotickou Kostariku, kde se ke gastronomii vrátil a nyní je ve vedení vlastní restaurace. Kromě toho je nadšený fotograf a autor fotografií v kuchařkách Kamu. Jeho velkým koníčkem je režírování videí na sociální sítě. Za největší poslání ale považuje učit lidí své velké vášni – dýchacím cvičením a otužování. Je certifikovaným instruktorem Wim Hofovy metody a společně s Kamu mají v plánu na Kostarice pořádat retreaty jejich konceptu "brEAThe", kde spojují dech, vodu a jídlo.

kamu2

Manželé Chadimovi spolu začali působit na sociálních sítích v roce 2017 po vydání první knihy Nejbarevnější kuchařka. Procestovali spolu svět, přičemž natáčeli kuchařská a cestopisná videa, až se usadili na Kostarice, kde před třemi lety koupili zchátralou bývalou pekárnu, kterou přeměnili v úspěšnou restauraci Mycelium. Provozují také zmrzlinárnu Gelato Mágico. Nyní staví retreatové centrum a připravují restauraci na znovuotevření kavárny s pekárnou po dvaceti letech. Ve své společnosti KORUproduction vydali již čtyři knihy, z toho tři bestsellery, a v plánu mají mnoho dalších společných projektů.

kuki2

https://www.chefkamu.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhodně více než jen Špetka chuti

spetka chuti 200Euromedia Group pod značkou Esence vydala fenomenální kuchařský bestseller vycházející z blogu Pinch of Nom slibující pokrmy, po kterých nepřiberete ani gram.

 

...

Literatura

Idioti 21. století

idio200Vesna Tvrtković se narodila v roce 1982 v Sarajevu. Kvůli válce odtud v roce 1992 uprchla i se svojí rodinou do Prahy, kde se usadila, pracuje zde a žije spokojeným životem. V roce 2009 absolvovala obor tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckéh...

Divadlo

Dům jako živá bytost?
ImageCo je to “domov”? Nelehká otázka, viďte? Pro každého z nás tento pojem může představovat něco naprosto odlišného, ale vždy velice osobního. Je to hnízdo, ze kterého jsme, sotva plnoletí, vyletěli vstříc nástrahám života? Nebo možná malá garsonka, ve k...

Film

Ledové Království je o dvou princeznách

Frozen perexLedové Království (2013) je zvláštní směs nejoblíbenějších a nejpozitivnějších žánrů. Animovaná pohádka je zároveň muzikál, komedie i dobrodružná akce, plná nebezpečí a nečekaných zvratů. Předlohu pro pohádku napsal Hans Christ...