Kdo jsem a co tady dělám?

Kdo jsem a co tady dělám?

Tisk

Kdo jsem a co tady dělám

Novinkou nakladatelství Portál je knížka supervizora, lektora a poradce obětí trestných činů Rostislava Honuse s názvem Kdo jsem a co tady dělám? Tato publikace vycházející z existenciální filozofie nabízí praktickou sebezkušenost pro každého, kdo by jen na okamžik zapochyboval o tom, že je právě tam, kde má být a že jeho život má svůj smysl.

 

Knížka populárním způsobem zpřístupňuje cenné informace z psychologie a existenciální filozofie, přibližuje názory V. E. Frankla a Irvina D. Yaloma, představitele existenciální psychoterapie. Zakladatelem této psychoterapie, jíž se říká i logoterapie (logos = smysl), je neurolog a psychiatr Viktor Emanuel Frankl (1905–1997), který přežil věznění v různých koncentračních táborech a za války přišel skoro o celou svou rodinu kromě sestry, jež se zachránila emigrací do Austrálie. Po válce pak publikoval knihu s příznačným názvem A přesto říci životu ano. Podstatou logoterapie je najít smysl života i v utrpení a těžkých časech, zbavuje člověka strachu z vlastní existence nebo budoucnosti a snaží se o prevenci sebevražd.

V tomto duchu se nese tato publikace, která pozitivně motivuje nejen k tomu, abychom si vážili života a pochopili jeho smysl, ale také abychom uměli pracovat se svými emocemi, myšlenkami, nenaplněnými touhami a sny a nebáli se svůj život změnit k lepšímu a převzít zodpovědnost za svá rozhodnutí. Útlá knížečka nenabízí žádné hluboké myšlenky, ale je spíše praktickým průvodcem s mnoha cvičeními, která si můžete samostatně vyzkoušet. Návody ukazují, jak lze rozepsat a obodovat různé životní hodnoty a podívat se na svůj život z nejrůznějších úhlů pohledu, dokonce si můžete napsat také vlastní pohřební řeč. Autor představuje i cvičení a terapeutické praktiky existenciálních psychologů V. E. Frankla a Irvina D. Yaloma.

Kniha vám určitě bude k užitku, možná budete dokonce překvapeni, co se ještě o sobě dozvíte. Povede vás k tomu, abyste se naučili rozhodovat se sami za sebe a svých rozhodnutí se nebáli, ať už jsou jakákoliv. V závěru mě potěšila i práce s výkladovými kartami, které pracují s projektivní metodou a stávající se dnes již běžnou praxí nejednoho psychologa. Nejde přece jen o doménu kartářek a už vůbec ne o nějaké předpovídání budoucnosti, jak by si možná leckdo mohl myslet.

Kdo jsem a co tady dělám

Název: Kdo jsem a co tady dělám? Průvodce praktickou sebezkušeností
Autor: Rostislav Honus
Počet stran: 136
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 85%

https://obchod.portal.cz/hry-a-treninky/kdo-jsem-a-co-tady-delam/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Zazpíváme na podporu léčby rakoviny, pomůžete?“ ptá se Hynek Tomm

Koncert200Hynka Tomma zná veřejnost jako romantického tenora s láskou k hudbě a zpěvu. Teď ale nosí v srdci bolest z odchodu milované maminky. Slávu utlumila ztráta, ale život musí jít dál. Hynek se rozhodl pomáhat lidem, kteří trpí nemocí, která mu sebrala ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bez bahna lotos nevykvete. Umění transformovat utrpení

Bez bahna lotos nevykveteMnoho z nás má obavy vcítit se do svého vlastního utrpení. Prožít si své bolestivé pocity bez unikání před nimi chce obrovskou dávku sil a vnitřní odvahy. Ovšem vidím v tom i jistou nezbytnost ponořit se hlouběji do svých pocitů smutku, hněvu, beznaděje, zlos...


Literatura

Příjemná oddechovka nejen na dovolenou

nejdrazsi suvenyr200Petře Š. Jirglové vyšla další kniha, po románu z Anglie tentokrát Nejdražší suvenýr odehrávající se v Mexiku a Praze.

...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Člověk a jeho symboly

logo-portalŠvýcarský psychiatr a psychoterapeut Carl Gustav Jung (1875-1961) patří vedle staršího rakouského kolegy Sigmunda Freuda (1856-1939) k nejznámějším osobnostem, které i laické veřejnosti přiblížily taje (pod)vědomí, nevědomí a...