Salát z čekankových puků s jablky, kukuřicí a mrkví

Salát z čekankových puků s jablky, kukuřicí a mrkví

Tisk

salat2 perexVyzkoušejte další chuťově vyváženou kombinaci v zeleninovém salátu, jehož základem jsou čekankové puky. Ty jsou vhodné k přímé konzumaci, ale vydrží uskladněné v chladu až dva měsíce. Čekanka je nahořklá a povzbuzuje činnost jater, žlučníku a střev, které potom lépe odvádějí z těla toxické látky. Má výborné čisticí a močopudné účinky, díky vysokému obsahu vlákniny příznivě ovlivňuje vyprazdňování. V tomto salátu se čekanka hořkosladce - ale harmonicky - snoubí s mrkví, kukuřicí a jablkem.

Salát z čekankových puků s jablky, kukuřicí a mrkví

Co budete potřebovat (množství na cca 2 porce):
Čekankové puky – 2 kusy
Červená cibule – 1 kus
Středně velká mrkev – 1 kus
Sladkokyselé jablko – 1 kus
Kukuřice nakládaná – 2 polévkové lžíce
Piniová semínka – půl polévkové lžíce
Sůl – čtvrt čajové lžičky
Cukr krystal – 1 čajová lžička
Pepř mletý - špetka
Vinný ocet nebo limetková/citronová šťáva – 2 čajové lžičky
Olivový (slunečnicový) olej – 1 polévková lžíce
Majonéza nebo bílý jogurt – 2 až 3 polévkové lžíce

Postup:
Z čekankových puků odřízněte dolní kořenovou část, otrhejte povadlé listy, omyjte a nakrájejte tak, jak to máte nejraději. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na čtvrtky a ty rozkrájejte na proužky. Oškrábanou mrkev nastrouhejte nahrubo. Jablko omyjte, zbavte jadřince, půlku nakrájejte na menší kousky a druhou na měsíčky.

Vše kromě měsíčků jablka vložte do mísy, přidejte ještě 2 lžíce nakládané kukuřice, 2 až 3 lžíce majonézy (v případě odlehčené varianty vynechte majonézu a použijte bílý jogurt), sůl, pepř, cukr a mletý pepř. Ochuťte vinným octem či limetkovou (citronovou) šťávou a přikápněte olej.

Lehce promíchejte a nechte alespoň 10 minut odležet. Ozdobte měsíčky z jabllka. Podávejte samotné, s pečivem, k masu nebo jako přílohu k vařeným bramborám či pohance.

salat2

Tipy pro vás:
• Použít můžete i bílou či žlutou cibuli, ale právě červená dodává tomuto salátu tu pravou chuť a barevnost
• Improvizujte i s dalšími ingrediencemi, do salátu nakrájejte třeba ještě rajčata nebo tvrdý sýr ementálského typu, naklíčené mungo či jiné klíčky, lněné nebo sezamové semínko a tak dále... fantazii se meze nekladou
• Milovníci ostřejší chuti přidají nadrobno nakrájenou chilli papričku
• Místo piniových semínek můžete přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy

Dobrou chuť!

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondrej Kandráč a Kandráčovci: Už jedenásť rokov s Alexandrovcami

Kandracovci perexS Alexandrovcami je to v poradí už siedmy a záverečný koncert, ktorý sme na Slovensku odohrali Je nám veľkou cťou, že sme mohli byť ich predkapelou. Hrali sme s nimi všade okrem Humenného. Najskôr sme mali koncert pol hodinu pred ich ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se dožít dlouhověkosti? Praktická kniha vás nakopne k dlouhodobým změnám

7 navyku200Dá se dožít 150 let v plném zdraví? Autoři 7 návyků dlouhověkosti se domnívají, že ano. Jak na to? Dýchání, spánek, voda, jídlo, pohyb. Pilíře, na kterých stojí dlouhodobé zdraví a vitalita. V rámci projektu Vitalvibe Longevity vyšla nová kniha, kt...


Literatura

Dva silné sociální příběhy z Brazílie – zcela jiné a přesto podobné

brazil200Kniha Dva bratři, film Campo Grande. Oba příběhy jsou zcela odlišné, odehrávají se v jiném období i místě Brazílie. Přesto lze najít spojující linku – sociální rozdíly, které mají obrovský vliv na život a šance lidí.  

...

Divadlo

Pražská konzervatoř zve na letošní Absolventské představení

tcp absolventske predstaveni 200Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium ve spolupráci s Mezinárodním centrem tance, z.s. pořádá 3. a 4. června ve Stavovském divadle Absolventské představení 2021. Zatančí zde studenti konzervatoř...

Film

Jak se lidé chovají za války a jak o ní smýšlejí

total2000Volná řada sborníků nazvaných Kultura a totalita je prozatím rozčleněna do pěti svazků.

...