Amerika na mušce: stav a vývoj americké společnosti v kontextu vlastnictví zbraní

Amerika na mušce: stav a vývoj americké společnosti v kontextu vlastnictví zbraní

Tisk

Amerika na musce 200Amerika na mušce Davida Miřejovského (CPress) je první publikací u nás, která komplexně a přitom srozumitelně vysvětluje, jak se Američané chovají ke zbraním, jaký k nim mají vztah a jak vlastnictví zbraní ovlivňuje stav společnosti a (ne)bezpečnost v zemi.



David Miřejovský se na rozdíl od jiných zahraničních reportérů zabývá tématem hlouběji. Nejde po povrchu, ale snaží se jej podat v kontextu. Zasvěceným pohledem rozebírá útoky střelců, zvyšování kriminality nebo zásahy policejních složek. Věnuje se také léta probíhajícím debatám o omezení práva na nošení zbraní v USA. Všechna fakta doplňuje o příběhy lidí, jako jsou zejména přeživší nebo pozůstalí, kterým zbraně zasáhly do života, čímž dodává knize na autentičnosti.

„V českém prostředí je často nepochopitelné, proč je pro část Američanů tak nezbytně nutné vlastnit zbraň a proč se o zbraních a zákonech, které se jich týkají, v Americe tolik debatuje. V knize proto vysvětluji různé pohledy na vlastnictví zbraní,“ říká David Miřejovský.

Amerika na mušce zavede čtenáře i na místa řádění masových střelců, na demonstrace za i proti omezení zbraní, na americko-mexickou hranici, a navíc přiblíží práci a osobní život zahraničního reportéra v terénu. Autor, který je vlastníkem zbraní, a považuje je za svůj koníček, se přesto na problém nedostatečné regulace zbraní v USA dívá kritickým okem.

O autorovi

David Miřejovský, novinář a reportér, pracuje od roku 2002 v zahraniční redakci České televizi a předtím zastával pozici editora pořadu Horizont. V minulosti působil v Rusku, na Slovensku a v USA a v současné době je jedním z reportérů ČT, kteří od začátku loňské ruské invaze natáčejí reportáže přímo na Ukrajině. V ČT mimo jiné moderuje spolu s dalšími zahraničními reportéry (např. s Jakubem Szántó) autorský pořad Zóna ČT24. Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK a marketingovou a sociální komunikaci na Fakultě multimediálních komunikací UTB.

Amerika na musce

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/85733917/david-mirejovsky-amerika-na-musce/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dobrodružné setkání s duchem Japonska

S Japonskem v srdci perexJaponsko je bezpochyby zajímavá země. Jaká ale je ve skutečnosti? To vám prozradí Martin Vačkář, japanolog, překladatel a tlumočník z japonštiny a publicista, který je autorem knihy S Japonskem v srdci.

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Do kin se řítí dobrodružný film pro celou rodinu Bella a Sebastián: Nová generace

BELLE-ET-SEBASTIEN200Hlavní hrdinové 10letý chlapec a velký bílý pes prožijí nezapomenutelné prázdniny, které oběma změní život. Vysoké hory, divoká zvířata, tajné jeskyně, temné lesy, ale i silná auta řítící se horskými průsmyky, paragliding a lanovk...