Turistický seriál K21: Mirakulum

Turistický seriál K21: Mirakulum

Tisk

mirakulum 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!


Odpovídá Jiří Antoš, majitel a provozovatel Parku Mirakulum: 

Představte nám v úvodu Mirakulum. Co vše tam návštěvníky čeká? Proč by měli rodiče vzít své děti právě k vám?

Protože nabízíme 10 hektarů prostoru, kde spolu může rodina strávit celý den. A ani na vteřinu se nenudit. Celý park má výrazně pro-rodinný charakter. Ať už rodiče spolu s dětmi chtějí pokoušet adrenalin na některé ze zhruba sedmi desítek atrakcí a herních prvků nebo si prostě jen užívat na piknikovacích pláccích na trávě, ve stínu nádherných stromů. Strávit čas kreativně a hlavně společně – to by mohlo být krédo Parku Mirakulum.

V Mirakulu na děti čeká velká spousta aktivit. Máte nějak vypozorováno, co je u nich nejoblíbenější?

To je zajímavá otázka. Park funguje od září 2012, ale do června letošního roku už jím prošlo několik desítek tisíc návštěvníků. A nevzpomínám si, že by někdo nezůstal v němém údivu z podzemních chodeb. Za zcela unikátní, možná i ve středoevropských poměrech, považuji propojení podzemních chodeb s provazovými a lanovými trasami ve výšce až 5 metrů. To je atrakce, na které se právě ukazuje souhra panující mezi rodiči a dětmi.

Ve vaší Minizoo chováte mini oslíky, holandské mini kozy a Quessanské ovce. Proč jste vybrali zrovna tyto druhy?

Protože jsou milé, skotačivé, vděčné, k dětem velmi přátelské. A, upřímně, vůči dětem i velmi odolné. Zoo je kontaktní, takže jsme museli po konzultacích s veterináři vybírat takové druhy, které mají klidnou, vstřícnou povahu. Stádečko ale dále rozšiřujeme a snad již na podzim se nám na naši lesní naučnou stezku podaří instalovat další výběhy s lesními zvířaty ze záchranných stanic.

mirakulum 3

Jak je to u vás s občerstvením, popřípadě i ubytováním. A co suvenýry? Co si mohou děti koupit na památku?

Občerstvení u nás funguje na 2-3 místech, podle toho, zda přijedete ve všední den nebo o víkendu, kdy zažíváme největší nápory. Zakládáme si na nabídce velmi chutných hotovek za vstřícné ceny, jakkoliv (a asi nepřekvapivě) je největší zájem o fast foody – steaky, párky v rohlíku atd. Snad už pověstné jsou naše palačinky a rovněž udírna. Ale, a to je důležité, nikomu nebráníme, aby si do parku přinesl vlastní občerstvení, jakkoliv se snažíme naši nabídku neustále rozšiřovat.

Suvenýry budou až součástí nového zákaznického centra, které otevřeme v sezoně 2014. Nicméně už teď máme k dispozici pohledy a další turistické artefakty.

Jak vás napadlo založit si zrovna Mirakulum a s jakými obtížemi jste se museli potýkat?

Ta geneze je dlouhá a pestrá, ale ve zkratce:
Od poloviny 90. let jsem vlastnil areál v Topolové ulici, kde jsem rozjížděl výrobu a restauraci nábytku, posléze velkoprodej ve spojení se skladovými prostory. Za ty roky jsem měl celé území o více než sedmi hektarech prochozené metr po metru, stejně jako jeho okolí s fantasticky zachovalým lesem. K posledním impulsům patřily i kroky nové milovické radnice směřující k podpoře volnočasových aktivit zde ve městě, důraz na přírodu a podobně. Krom toho mají Milovice strategickou polohu v trojúhelníku Praha, Liberec a Hradec Králové.

Jasně, protože šlo o areál po bývalých okupačních vojskách, problémů bylo a je stále dost. Ale jsem zvyklý i zdánlivé nevýhody přetavit ve výhody. Proto jsme například zrecyklovali velké množství stavebního materiálu. A navíc nám zbyl krásný, zachovalý (pra)les, kde je nyní výstavní lesní naučná stezka.

mirakulum 2

Kolik lidí se podílelo na vytvoření takového parku? Ať už jde o techniky či odborníky z různých oblastí? A kolik personálu je potřeba pro bezproblémový provoz?

Asi vás to udiví, ale kromě lidí z mé firmy na výrobu dětských hřišť a originálních herních prvků, od projektantů až po řemeslníky, jsme využili vězně z nedalekých Jiřic. Neocenitelná pomoc! Na podobě celého parku pracovala celá má firma, design jednotlivých staveb navrhla výtvarnice Lucie Kozelská, řadu odborných věcí jsme řešili s profesionály na mnoha úrovních: od pedagogů až po zahradníky. O každodenní provoz se stará přibližně osm lidí, včetně mé rodiny. Nutno ale zdůraznit, že park stále zvelebujeme a týden co týden přibývají nové atrakce a inovace.

Co návštěvnost a jak je to s financováním? Co vše pokrývá vstupné?

Park vznikl bez jakékoliv dotace, to platí i o provozu. Na vše si musíme vydělat. Ačkoliv máme cenné partnerství například s Českou pojišťovnou, díky kterému můžeme 14. července zpřístupnit nový prvek – nádherný tobogán.

Musíte také hodně investovat do reklamy? Co děláte pro propagaci?

Vyzdvihl bych i spolupráci s mediální skupinou Lagardére, od níž se nám dostává celosezónní cenné podpory. Jinak pracujeme hodně s PR a Facebookem. Nejefektivnější je však pro nás doporučení, šeptanda. A díky bohu, té kladné se nám dostává požehnaně.

mirakulum 4

Přichystali jste si nějaké akce na prázdniny? Zde je prostor pro pozvánky a lákání.

Mohu-li, pozval bych všechny na neděli 14. července, která se ponese ve slavnostním duchu. Otevřeme totiž dva nové tobogany, a to samotným Jaroslavem Uhlířem! Nové atrakce nabídnou fantastický "sešup" z vysokých věží s možností pokračování až do podzemí. Věže jsou totiž volně propojeny s podzemními chodbami a park tak lze prozkoumat téměř ze všech stran a úhlů -) Nástupy do toboganů jsou zasíťované (vertikálně i horizontálně) a nehrozí proto žádný pád. Podzemní chodby kolem toboganů jsou dlouhé bezmála 100 metrů a ústí například i do koutku s táborovými ohni.
Jinak živý program plánujeme na každý letní víkend.

Kde mohou naši čtenáři najít více informací o Mirakulu?

Věřím, že mnoho zajímavého se dozví už z našeho rozhovoru. Jinak na www.mirakulum.cz nebo Facebooku https://www.facebook.com/ParkMirakulum.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Tučková: „Byla jsem děvče z vesnice, které se ocitlo ve spárech brněnské kultury“

tuckova200Brněnská rodačka, kurátorka pražské galerie a především také úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková získala letos za svůj román Žítkovské bohyně ocenění Magnesie Litery, zvolili si ji sami čtenáři.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Každodenní život rodičů

mamoushumorem perMámou s humorem, jinak by to ani nešlo. Útlá knížečka, kterou zvládnete za jeden večer, vám nabídne náhled do života úplně normální matky, která zažívá všechny radosti i starosti spojené s rodičovstvím. Čekáte miminko, nebo už doma dě...

Divadlo

Zdenek Merta a Kamil Střihavka se potkají u klavíru v Městském divadle Brno

Merta200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek ...

Film

Platívalo, že životaschopná je jen naplánovaná kinematografie

naplanovana kinematografie academiaPo Hulíkově knize Kinematografie zapomnění, která mapovala dění na úsvitu normalizace, vydává nakladatelství Academia další obdobnou publikaci Naplánovan...