„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Tisk

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již na jaře tohoto roku.

Rostislav Novák, režisér představení Dolls a principál souboru nového cirkusu Cirku La Putyka, se chtěl tímto vrátit k rodinné tradici, k tradici loutkářského rodu Matěje Kopeckého. Zaměřují se zde na práci s předmětem, s loutkou, s panenkou, s hračkou, s člověkem. Navazují na neustálou potřebu člověka napodobovat sebe sama, a to již od nepaměti. Od toho nejjednoduššího ztvárnění v podobě hliněné postavy až po to „nejpreciznější“, a to člověka jakožto loutku. „Panenka jako cesta k rituálu, k přírodě? Panenka jako cesta do fantazie, náhražka reality. Panenka jako iluze. Panenka a člověk, snad další vývojový stupeň člověka?“ V dětství to byla hračka, naše spřízněná duše, v dospělosti pak spíše jakási náhražka reality, jakýsi ideál, iluze… Čím dál tím větší příklon k předmětům (zřejmě poukazující na dnešní konzumní společnost) a současně odklon od toho, co je důležité, co život utváří především - od mezilidských vztahů.

Dolls 1

Příběh (či spíše precizní ztvárnění dané myšlenky) se stupňuje prostřednictvím tance, závěsné akrobacie, z níž se vám tají dech, nejrůznějších ztvárnění panenky nesoucích nejrůznější významy a myšlenky a v neposlední řadě prostřednictvím celkové scény – kachličkovaných pokojů, změti drátů visících od stropu, problikávajících zářivek, její celkovou zašlostí a ponurostí. Kulisy podobné domečku pro panenky. To vše dotvořené skvělou hudbou v podání Jana Balcara a Jindřicha Čížka a osvětlením, které celkovou atmosféru dokonale dotváří a zceluje. Zejména akrobatické kousky ve dvojicích, kdy si muž „hraje“ se ženou jako by byla hadrová panenka, s naprostou lehkostí. Nebo dvojice dívek předvádějících formace na hrazdě, z kterých jde mráz po zádech, ovšem jež provádějí s naprostou ladností a klidem. To zajisté nadchlo nejen ty nejmenší diváky.

Dolls 2

 

Myšlenka, jež se nám zde představuje v celé své kráse i ošklivosti, rozhodně stojí za zamyšlení, ale není jednoduché vše hned na první pohled rozkódovat. Člověk se nechává unášet skvělými výkony herců, akrobacií a plno dalšími prvky až do samého konce, přemýšlí a tak trochu má dojem jako by stál na pomezí onoho domečku pro panenky a skutečného světa. Tedy já tak trochu z toho měla takový dojem. Donutí vás to zamyslet se nad sebou samými.

Nové představení Dolls s celkově zahraničním obsazením mělo premiéru již v květnu tohoto roku na Mezinárodním festivalu nového cirkusu Cirk-UFF v Trutnově a následně v dalších městech České republiky, ale i v zahraničí. Cirk La Putyka úspěšně funguje již pět let a nyní můžete jejich představení zhlédnout například v prostoru Jatka78, který vznikl na začátku listopadu v Pražské tržnici v Praze.

Dolls 3

Koncepce a režie: Rostislav Novák ml.
Obsazení: Bellina Sörensson, Josa Kölbel, Coline Mazurek, Valentin Verdure, lesu Escalante
Choreografie: Josef Fruček, Linda Kapetanea
Scénografie: Jakub Kopecký
Hudba: Jan Balcar, Jindřich Čížek
Kostýmy, make-up: Kristina Záveská
Technická supervize: Mathieu Grégoire
Producent: Cirk La Putyka

Hodnocení: 90%

http://www.laputyka.cz/cz/default.aspx
http://www.jatka78.cz/
http://www.cirkuff.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...


Literatura

Na cestách duše - kapesní přítel a rádce pro lidi v krizové životní situaci

nacestachduse 200Na světě existuje velké množství lidí, kteří svůj život zasvětili určitým věcem - může se jednat o péči o rodinu, práci nebo pomoc druhým. Nicméně jsou mezi námi stále lidé, kterým i přesto, že mají vše, po čem kdy snili, schází cosi, c...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...