Duchařská komedie o jednom velkém vánočním zázraku

Duchařská komedie o jednom velkém vánočním zázraku

Tisk

Ti druzi 200Komedie Spirit Level, kterou v MdB uvedou pod názvem Ti druzí, sice obletěla úspěšně kus světa, ale o její autorce, přesněji o jejím životě se ví až podezřele málo. Anglická scenáristka a dramatička zůstává v téměř dokonalém utajení (důraz je na slově téměř). Nemá Facebook ani LinkedIn, ani Twitter, ani nic podobného, natož aby měla na internetu domovskou stránku. Nedává rozhovory. Na Wikipedii o ní heslo nenajdete. Po usilovném pátrání lze na internetu najít jedinou její portrétní fotku, ale v tak mizerné kvalitě, že má člověk dojem, jako by ji pořídili duchové nebo jako by ona sama byla duch. A přesto jméno Pam Valentine není tak úplně neznámé.

 

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století napsala londýnská rodačka (ročník 1938) spolu s Michaelem Ashtonem pro Yorkshire Televison několik seriálů, z nichž přinejmenším dva patří do zlatého fondu britské televizní tvorby komediální: Youʼre Only Young Twice (Mladý jsi jen dvakrát) a Thatʼs My Boy (To je můj kluk). Po krátkém odskoku k rozhlasové tvorbě začala od poloviny devadesátých let psát pro divadlo. Tři jednoaktovky – You Canʼt Fight City Hall, Bren (S radnicí nemůžeš bojovat, Bren, 1994), A Dogʼs Life (Psí život, 2000), Alternative Accommodation (Náhradní ubytování, 2005) – a jedna celovečerní komedie s názvem Day of Reckoning (Den zúčtování, 1999) dosáhly ovšem ohlasu jen průměrného. Teprve v roce 2006 napsaná duchařská komedie Spirit Level se stala mezinárodním hitem. Ve světové premiéře (12. dubna 2007) ji pod názvem Przyjazne dusze (Přátelské duše) uvedl Wrocławski Teatr Komedia; inscenaci Wojciecha Dąbrowského má toto přední polské divadlo dodnes na repertoáru. V originálním jazyce se hra ponejprv objevila na jevišti Metro Theatre v kanadském Vancouveru (6. listopadu 2010). Anglická premiéra se odehrála ve worcesterském Swan Theatre (27. září 2011). Velkou popularitu si hra získala jak v Polsku (v sezóně 2011/2012 ji dávala čtyři divadla), tak v Německu (v roce 2014 byla inscenována hned v devíti divadlech). Následovaly premiéry v Itálii, Rakousku, Španělsku, USA nebo na Novém Zélandě. U nás ji nejdříve režíroval Jiří Seydler v Karlovarském městském divadle: česká premiéra se uskutečnila 22. března 2014.

Pam Valentine ale překvapivě, ba paradoxně právě tehdy, kdy v devětašedesáti letech jako divadelní autorka konečně prorazila a mohla se rovněž těšit z mezinárodního úspěchu, pověsila spisovatelské řemeslo na hřebík. Ze dne na den. Uzavření jedné kapitoly svého života zdůraznila i tím, že se spolu se svým mužem (televizním a divadelním hercem Davidem Cooperem) odstěhovala z venkovské chalupy na samotě u Farleigh Wallop (nedaleko Basingstoku) v Hampshiru do malebné obce Winterslow, poblíž Salisbury (hrabství Wiltshire), kde žije dodnes a kde se prý věnuje svým koníčkům – křížovkám, psům, hospodářství a starožitnostem. Na divadlo ovšem úplně nezanevřela. Objevila v sobě režisérské chutě, které uplatňuje v místním, mezi anglickými ochotníky dosti ceněném souboru Winterslow Drama Group; právě v těchto dnech – 23. září 2022 – přivádí ve Winterslow další inscenaci k premiéře; a to jí bylo už osmdesát čtyři let.

Nápad napsat duchařskou hru se zrodil ve zmíněné starobylé chalupě na samotě u Basingstoku v Hampshiru. A není divu, že zrovna tam. V tom stavení totiž strašilo. Spolu s autorkou a jejím mužem tu přebývali duchové původních majitelů, kteří si dům pořídili někdy v roce 1880. A údajně to nebylo nepříjemné soužití. Každopádně inspirovalo Pam Valentine k vytvoření romanticky půvabné, bystré i laskavé, veskrze lidské, i když duchařské komedie, v níž se dějí věci „mezi nebem a zemí“ a jejíž děj vrcholí o vánočním čase. Jack Cameron, proslulý autor detektivek, a jeho okouzlující choť Susie podnikli během dovolené u italských jezer soukromou vyjížďku na člunu a utopili se. Jacka jakožto typického ateistu svatý Petr poslal od nebeské brány šupem zpátky na zem; Susie v ráji mohla zůstat, ale coby milující manželka svého muže neopustila. Společně v duchovém stadiu či na duchové úrovni (spirit level) obývají své někdejší venkovské hnízdečko, starou chalupu kdesi v Hampshiru, kterou po jejich smrti spravuje jako objekt k pronajmutí jedna realitní kancelář. Posmrtný život bez jídla, pití, spánku, nakupování a milování je docela nuda, jak shodně přiznávají manželé Cameronovi. Jisté povyražení nacházejí toliko ve šprýmech či malých zlomyslnostech, jimiž jednak vyvádějí z míry realitního agenta Marka Webstera, jednak zastrašují a vyhánějí nájemníky. Chalupu totiž pořád ještě pokládají za své vlastnictví a jako duchové chtějí mít i svůj klid. Ale v případě posledních zájemců o pronájem – mladých manželů Willisových – udělají výjimku: nejenomže se je nesnaží strašením od jejich úmyslu odradit, ale dokonce s nimi začnou sympatizovat. Vždyť Simon je začínající spisovatel a veliký obdivovatel knížek Jacka Camerona, jeho žena Felicity, zkráceně nazývaná Flic, je těhotná. Navíc se do jejich života nepříjemně plete snobsky založená Felicitina matka Marcia. Počáteční sympatie duchů přerůstají v citovou náklonnost, v pocit zodpovědnosti, ba až v rodičovskou starostlivost. Neboť mladí nemají peněz nazbyt, Simonovi to zatím vůbec nepíše a dítě je na cestě. Jak jim jen pomoci? To je nyní hlavní starost Jacka a Susie Cameronových. S kuriózním řešením vposled přispěje strážný anděl, který se náhle zjeví, když ho Susie bezděky či spíše ze srandy zavolá…

I když se v komedii Ti druzí (Spirit Level) střetává reálné s nadpozemským, potažmo imaginárním (chcete-li), hlavním tématem jsou naše pozemské životy a jak k nim přistupovat. Silně ve hře zaznívá motiv okamžiku teď a tady, síly jsoucí chvíle: je dobře žít přítomností, co nejintenzivněji to jde; neuvíznout v minulosti a trpně nečekat na budoucnost. Hra Pam Valentine je jednou z těch, které nám připomínají prosté, leč nadmíru podstatné věci, třeba elementární lidské potřeby, jako jsou citová náklonnost, sounáležitost, nezbytnost porozumění a úcty, pochopitelně víra (chcete-li); nebo to, že největším smyslem života je láska a největším darem života je dítě. Jako správná romantická komedie nám odkazuje poselství, že budeme-li k sobě milí a zdvořilí, bude svět v pořádku. V neposlední řadě nás informuje o tom, jak je důležité mít pro co / pro koho žít, i když jste po smrti. Žijeme v době, kdy snad nejvíce ze všeho potřebujeme (kromě peněz) pohlazení. Nikoliv sentimentálně slzavé, nýbrž veselé, trochu rošťácké. A v této hře je plno světla, naděje a humoru. Jako motto by jí rozhodně slušela slova italského spisovatele Luciana De Crescenza: „Každý jsme anděl s jedním křídlem. Abychom vzlétli, musíme se obejmout.“ Zkrátka: je to dobrá duchařská komedie o jednom velkém vánočním zázraku. Kromě všeho výše jmenovaného nabízí také smích a uvolnění.

Překladu a režie se ujme Petr Gazdík, autorem scény bude Emil Konečný a kostýmy navrhne Eliška Lupačová Ondráčková. Hrají: Petr Halberstadt (Jack Cameron), Alena Antalová (Susie), Svetlana Janotová (Flic), Ondřej Halámek (Simon), Erika Kubálková (Marcia), Tomáš Sagher (Mark Webster) a Johana Gazdíková (Strážný anděl).

Ti druzi

Pam Valentine
TI DRUZÍ
Dodatek č. 1

magická komedie o životě po životě

Režie: Petr Gazdík
Překlad: Petr Gazdík
Asistent režie: Petra Šimberová
Dramaturgie: Jiří Záviš
Dramaturgická spolupráce: Miroslav Ondra

Zahajovací zkouška: v úterý 21. června 2022

Premiéra: v sobotu 8. a v neděli 9. října 2022 na Činoherní scéně MdB

Více informací: www.mdb.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...


Literatura

Návrat do Stínadel

tajemstvi velkeho vonta perexPo dlouhých bojích ve Stínadlech zvítězilo vontské hnutí Žlutý květ a Velkým Vontem se stal jeho vedoucí Vláďa Dratuš. Zdá se však, že s ním v poslední době něco není v pořádku. Může za to návštěva tajem...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...