Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

Tisk

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou Mezinárodního visegrádského fondu.

 

 

V představení Power Power Dance vystupují taneční skupiny Debris Company ze Slovenska a VerTeDance z České republiky, Polsko zastupuje performerka Anna Steller. Vedení inscenace, jejímž tématem se stala energetická bezpečnost, se ujal slovenský skladatel, muzikant, performer a režisér Jozef Vlk - držitel ocenění DOSKY 2008 za nejlepší hudbu k inscenaci se kromě divadelní činnosti věnuje také elektronické hudbě.

Power Power Dance otevře v Divadle K3 Uměleckého centra UP (bývalý jezuitský konvikt) jeden ze tří programových bloků Flory, věnovaný právě visegrádskému tanečnímu umění. „Projekt Power of the Visegrad Dance bude od roku 2012 svébytnou součástí festivalu. V této dramaturgické linii chceme sledovat umění spadající do oblasti tzv. performing arts. Nalezneme zde představení s rysy alternativního a experimentujícího divadla, tance, projekty překračující k výtvarné performanci či multimediální projekty z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska,“ představuje koncepci dramaturg Jan Žůrek.

alt

Podle jeho slov je do budoucna ambicí Divadelní Flory vytvořit stálou platformu pro prezentaci nejvýraznějších inscenačních projektů tzv. alternativního divadla ze zemí V4, ale také aktivně podporovat vznik nové tvorby, mobilitu umělců a mezinárodní spolupráci.

Letos tak festivalové návštěvníky okouzlí maďarská choreografka Anna Réti nebo zmiňovaní Debris Company, VerTeDance a Anna Steller. „Alternativní a experimentující divadlo si u olomouckého publika našlo své stálé příznivce a pohled na tvorbu v zemích V4 bude cenným příspěvkem k tomu, jak vypadá scéna performing arts v našem regionu,“ doplňuje Žůrek.

alt

Tanečním programem však přehlídka zdaleka nekončí. Činoherní produkce čekají diváky už od soboty, kdy na scénu Moravského divadla Olomouc zavítají přední české soubory s inscenacemi talentovaného režiséra Jana Mikuláška (Gottland, Europeana aj.), a v průběhu příštího týdne se do Olomouce přesune pražské Divadlo Komedie. Nabídne výběr svých nejlepších inscenací, v nichž se mj. představí herecké hvězdy jako Boleslav Polívka s Martinem Fingerem (Podzemní blues), Ivana Uhlířová (Víra, láska, naděje), Roman Zach či Marek Daniel (Srdce temnoty).

Vstupenky na většinu produkcí jsou stále k mání v předprodeji na pokladně Moravského divadla Olomouc (tel. 585 500 500, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ), objednávat je můžete i online. Více informací o přehlídce a jejím programu najdete na webu www.divadelniflora.cz.


Festival je pořádán za finanční podpory Statutárního města Olomouc, Olomouckého kraje, Ministerstva kultury ČR a Mezinárodního visegrádského fondu.

Zdroj foto: Divadelní Flora


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr a Pavel Baťkovi aneb velký rozhovor nejen o umění

batkovi 200Herci a muzikanti Petr a Pavel Baťkovi. Můžeme je vidět jak na divadelních prknech, tak působí v kapele The End of Colours, která je lidmi velice dobře přijímána. Coverová kapela se soustřeďuje na skladby jedné z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...


Literatura

Životní pouť pobřežní cestou

Pobrezni cesta perexTeprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilom...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Cyrana z Bergeracu v beatboxovém rytmu

cyrano 200Mimořádná divadelní lahůdka čeká hned v úvodu sezóny diváky pražského Švandova divadla: 18. září bude mít ve Velkém sále premiéru Cyrano z Bergeracu. Slavný milostný příběh o nosatém šermíři, který se nešťastně zamiluje do své sestřenky, se českému ...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...