Sváteční představení v Národním divadle

Sváteční představení v Národním divadle

Tisk

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

 

 

Pobaví a rozesměje vás jistě příběh Pána z Prasečkova ve skvělém podání Václava Postráneckého, další novinkou je mimořádná inscenace Shakespearovy antické hry Troilus a Kressida v režii světově uznávaného Davida Radoka a na Nový rok si nenechte ujít slavnostní derniéru volební komedie Ivana Stodoly Čaj u pana senátora, během níž se pobavíte nad výkony Františka Němce, Václava Postráneckého, Evy Salzmannové a dalších.

nd pan z praseckova

V ansámblové inscenaci Troilus a Kressida můžete uvidět celou plejádu činoherních hvězd – např. Františka Němce, Aloise Švehlíka, Davida Matáska, Kateřinu Winterovou, Jana Dolanského a mnohé další. Národní divadlo ji uvádí hned dvakrát – 25. prosince ve 14 a v 19 hodin. Zasmát se můžete už den před Silvestrem na komediích, ke kterým snad není nutné nic dodávat: Shakespearovo Zkrocení zlé ženy v Národním divadle (30. prosince ve 14 a v 19 hodin) a Gogolův Revizor ve Stavovském divadle v 19 hodin.

nd troilus-a-kesseida

Baletní soubor již tradičně zařazuje v tomto období do repertoáru balet P. I. Čajkovského Louskáček - Vánoční příběh a pro velký zájem jsou dokonce mimořádně přidány další termíny: 30. ledna v 19 hodin, 1. února v 19 hodin a 2. února v 18 hodin. Dne 25. prosince je na programu slavný romantický balet Giselle podle námětu německého básníka Heinricha Heineho, jehož příběh stojí na kontrastu lidského a nadpřirozeného světa. Je o půvabné venkovské dívce, která zemře v zoufalství z nešťastné lásky a její duše se po smrti změní ve vílu, doprovázen je hudbou A. Ch. Adama plnou snadno zapamatovatelných melodií. Giselle jako jeden z mála romantických titulů přežila dobu svého vzniku a zařadila se k nadčasovým hodnotám. Balet Národního divadla uvádí Giselle v tradiční verzi podle Jeana Coralliho, Julese Perrota a Maria Petipy.

nd louskacek

Soubor Opery Národního divadla zve na Adventní koncert 23.12.2012. Tradiční a velmi oblíbené adventní koncerty v Národním divadle přinášejí tu pravou sváteční náladu za zvuku české vánoční hudby. Pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry a vedením sbormistra Jiřího Chvály je přichystána Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Orchestru Národního divadla a Kühnova dětského sboru. Dále jsou nasazeny klasické opery, jako Rusalka, Don Giovanni, Aida, Nabucco, Carmen a Netopýr.

I Laterna magika pro vás hraje v prosinci. Vánoční svátky si můžete zpestřit oblíbenými inscenacemi Kouzelný cirkus a Legendy magické Prahy. Ať už se rozhodnete putovat s klauny v Kouzelném cirkuse za nedosažitelným obrazem krásy nebo poznat naší metropoli jako město opředené legendami a mýty v Legendách magické Prahy, čeká vás nezapomenutelný zážitek z multimediálního divadla, které baví obecenstvo po celém světě již více než padesát let. Doporučujeme představení 26.12. za speciální zvýhodněné odpolední vstupné.

nd kouzelny cirkus

Umělecké soubory Opery, Činohry a Baletu vybírají svůj repertoár nejen z bohatého klasického odkazu, ale vedle domácích autorů se zaměřují i na moderní světovou tvorbu. Laterna magika je svébytným a originálním článkem Nové scény ND.

Národní divadlo je reprezentativní scénou České republiky. Je jedním ze symbolů národní identity a součástí evropského kulturního prostoru.

Návštěva tohoto kulturního stánku byla a je svátkem pro většinu z nás a může nám přinést a navodit důstojnou atmosféru oslav Vánoc, konce starého a začátku nového roku.

Zdroj informací a foto: www.narodni-divadlo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho voln...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Literatura

Mertonovi byli zabiti ve vlastním domě. Které z jejich dětí vraždilo?

Neprilis stastna rodina perexFred a Sheila Mertonovi byli bohatí a vlivní. Ale ani jejich bohatství je nedokázalo ochránit před vrahem, který jim zazvonil u dveří. Oba byli brutálně zabití jen několik hodin poté, co přivítali na veliko...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Český lev rozdá filmařům ceny už příští sobotu

Cesky Lev perexNositelům 29. výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají již 5. března v Rudolfinu České lvy přední osobnosti českého filmu. Budou mezi nimi nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří L...