Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

Tisk

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do divadla na představení Hurvínek mezi osly a zjistit, jak se měl Hurvínek v Oslově? Je to prý ráj na zemi!

 

Škola, to je pro Hurvínka jen velká ztráta času!! Copak to k něčemu je??? Leda tak, že se taťulda pravidelně rozčiluje nad jeho žákovskou knížkou. Kéž by do ní už nikdy nemusel vkročit!!! Toto přání se Hurvínkovi splní, když se setká s prapodivnou osůbkou s oslíma ušima jménem Hýkálek!!! Ten jej totiž pozve do Oslova, města o němž Hurvínek a dokonce ani Mánička nikdy neslyšeli, přesto, že je to prý učiněný ráj na zemi!!! A navíc se tam nemusí chodit do školy!!! A tak se Hurvínek, navzdory Mániččiným protestům vydává po boku Hýkálka do města Oslovo!! Jaké to tam je, se spolu s Hurvínkem můžete přesvědčit i vy!

V Divadle Spejbla a Hurvínka je ve dnech 27.12., 28.12., 29.12. a 30.12.2012 na programu toto představení od 14:00 a 16:30 hodin. Děti tak mohou s dřevěnými hrdiny a jejich kamarády zažít další dobrodružství a spoustu legrace.

hurvinek mezi osly

Známé postavičky Spejbla, jeho nezbedného synka Hurvínka, slušňačky Máničky, bábinky Kateřiny a psíka Žeryka jsou dřevěné vodící loutky (marionety), které v průběhu let prošly mnoha úpravami. Díky rozličnému charakteru představení se měnily a mění nejen vzhled a oblečení, ale i velikosti loutek. Hraje se nyní s loutkami od cca. 10 cm až po Hurvínka v nadživotní velikosti a Spejbla ve velikosti člověka. Takovéto úpravy s sebou nesou i nutné změny v konečné podobě loutek a v jejich technologii. Současné loutky, které se užívají, jsou dílem posledního z řady úpravců Dušana Sotáka.

hurvinek vsichni

Současnou ředitelkou divadla je Mgr. Helena Štáchová, která pokračuje v odkazu jeho zakladatele, profesora Josefa Skupy a jeho nástupce Miloše Kirschnera. Kromě toho, že sama je interpretkou Máničky a paní Kateřiny, napsala řadu her pro dospělé i pro děti a sama je i režíruje.

Převážná část produkce se hraje na domácí scéně, divadlo však několikrát během sezóny podniká krátké i dlouhodobé zahraniční zájezdy. Divadlo S+H doposud hostovalo ve 33 zemích čtyř kontinentů, mj. v Německu, v USA, Kanadě, v Japonsku, v Číně i na Taiwanu, ve Vietnamu, v Indii, Egyptě, Jordánsku, v Mexiku, ve Španělsku.

Divácká přízeň trvá již 86 let, avšak nyní se divadlo potýká s problematickým rozhodnutím pražského magistrátu o neposkytování dotace na provoz. Což je likvidační rozhodnutí.

Divadlo chce za sebe i za vás, diváky, bojovat jedinými prostředky, které má – diváckou podporou. Proto je na jejich webovkách, na stolečku u pokladny i v předsálí, připravena petice za záchranu divadla. Váš projev solidarity bude pro Divadlo Spejbla a Hurvínka tím nejhezčím dárkem.

hurvinek a spejbl

Divadlo Spejbla a Hurvínka
Název představení: Hurvínek mezi osly
Režie: Miki Kirschner

Zdroj informací a foto: spejbl-hurvinek.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...


Literatura

Anděl mu zabil rodiče před očima

letnideti perAgentka Ramirezová najde na verandě svého domu chlapce. Je celý od krve, svírá plyšového medvídka a mluví o tom, že mu anděl před očima zavraždil rodiče. Místo toho, aby zabil i jeho, odvedl ho na bezpečné místo. Jeví známky týrání, které s vraž...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...