Druhý nejstarší pražský most se dočká opravy

Druhý nejstarší pražský most se dočká opravy

Tisk

Viadukt200Správa železniční dopravní cesty opraví Negrelliho viadukt; půjde o druhou celkovou opravu mostu v jeho historii, dlouhé přes 160 let. Viadukt vede z Karlína do Holešovic a je jedním ze čtyř pražských železničních mostů přes Vltavu.  Oprava se dotkne mostu v celé jeho 1110 metrové délce. Most čeká výměna kamenů, sprárování či demolice a opětovná výstavba mostních objektů. Výměnou projde také železniční svršek, zabezpečovací zařízení i trakční vedení.

 

 

Rekonstrukce druhého nejstaršího stojícího pražského mostu souvisí s modernizací koridorového úseku do Bubenče i kladenské dráhy. Z ní by v budoucnu měla odbočovat trať na letiště. Výhledově by po mostě mohlo jezdit až dvanáct párů vlaků za hodinu.

Viadukt je v provozu od roku 1850; s délkou 1 110 metrů a 49 oblouky to byl po 60 let nejdelší most Evropy.

Viadukt2

 

Negrelliho viadukt je po Karlově mostě druhý nejstarší dosud stojící most přes Vltavu v Praze. Jeho stavbu si vyžádalo pokračování Severní státní dráhy z Prahy do Drážďan. Viadukt překlenuje karlínské údolí a dvě vltavská ramena, která rozděluje  ostrov Štvanice. Na projektu se podíleli ing. Jan Perner a Alois Negrelli, Lessepsův spolupracovník na stavbě Suezského průplavu. Se stavbou viaduktu se začalo roku 1846; dokončen byl v roce 1850, kdy po viaduktu projel první pravidelný vlak.

Viadukt3

 

Ve své době to byla největší železniční stavba v Evropě; pracovalo zde 3000 dělníků. Materiálem  byla česká žula, pilíře měly pískovcové obklady. Délka viaduktu byla 1130 m, šířka 9 m. Viadukt měl 90 oblouků. Železniční trať vedoucí po viaduktu byla od počátku dvojkoldvojkolejná. Most nejenže odolal vltavským povodním, ale unese i obrovský vzrůst váhy dnešních souprav.

viadukt5

 

V letech 1952-1953 došlo k odstranění tří oblouků nad Křižíkovou ulicí v Karlíně. Byly nahrazeny betonovými nosníky. V roce 1981, se totéž opakovalo nad Bubenským nábřežím. Dodnes je Negrelliho viadukt důkazem, že i technické dílo může mít vysokou estetickou úroveň. Most je již od roku 1958 na seznamu kulturních památek.

zdroj: Tisková zpráva Správy železniční a dopravní cesty, www.szdc.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Tesař:"Všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu.“

hlf perexBrněnský unikátní festival Henry Lee Fest se letos bude konat 27. září ve Zbrojovce. Hlavní hvězdou je Australan Mick Harvey a berlínš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dílo a proměna myšlení v české kultuře 19. století

Dilo a promena 2Po více než čtyři desetiletí se v Plzni každoročně pořádají odborná sympózia, věnovaná nejrůznějším aspektům 19. století. Zaměřovala se na dílčí výseky (zprvu obecněji kultura včetně umělecké tvorby, později jednotlivosti jako tělesn...

Z archivu...


Literatura

Potomci mlčení

potomci mlceni 200Už jen ten název a obal knihy s těhotnou ženou a Davidovými hvězdami na obalu mě jako  čtenáře příběhů zasazených do období druhé světové války nenechal klidnou. Téma vyrovnání se s událostmi roku 1945 - odsunem Němců -  je živé i po více než sedmdesáti ...

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

Dny Severu ukončilo finské drama

zaslouzim textSkandinávský dům již po šesté pořádal festival Dny Severu, který přibližuje kulturu skandinávských zemí pomocí filmových projekcí, besed a přednášek nebo setkání se spisovateli. Letošním ústředním tématem byly „hlasy menšin“ a ty zazněly ...