Výstava Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce

Výstava Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce

Tisk

valka200Až do konce roku 2015 mohou zájemci o historii navštívit v Technickém muzeu v Brně výstavu Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce. Výstava přibližuje válečné události a rozvoj techniky na počátku 20. století. Na výstavu navazují bohaté doprovodné a vzdělávací programy.

 

Expozice návštěvníkům připomíná události první světové války z pohledu rakousko-uherské armády, zejména pak vojáků, pocházejících z Čech. Dále představuje výrobky vybraných továren z Čech, Moravy a Slezska a postupnou orientaci průmyslu na válečnou produkci.

valka1

 

Návštěvníci si mohou prohlédnout zbraně, vojenskou techniku, ukázky uniforem, výstroje a osobních věcí vojáků. Muzeum se touto akcí připojilo k projektu Legiovlak, který organizuje Československá obec legionářská. Zájemci si mohou repliku legionářského vlaku prohlédnout na brněnském nádraží v Králově Poli do 5. listopadu. Projekt pomáhá obnovovat povědomí o významu legií a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. První světová válka svým rozsahem a intenzitou neměla do počátku 20. století obdobu.

valka3

Postupně se do ní zapojilo 32 zemí, z toho 28 na straně Dohody a 4 na straně Centrálních mocností. Počet obyvatel válčících států dosáhl půldruhé miliardy, což představovalo tři čtvrtiny světové populace. Bojovalo se v Evropě, Asii a Africe na území o rozloze čtyř miliónů čtverečních kilometrů. Po válce prakticky neexistovala rodina, které by se události nedotkly, nebylo snad člověka, který by neztratil někoho ze svých nejbližších na některé z válečných front.   

valka6

            

Výstava obsahuje řadu interaktivních prvků, které si návštěvníci mohou sami vyzkoušet. K výstavě Velká válka 1914–1918: Technika v míru, technika ve válce nabízí muzeum pro školní a zájmové skupiny interaktivní program s názvem Na frontě či ve frontě.  K výstavě připravilo muzeum také tři doprovodné projekty: Po stopách piety, Podívej se na ten pomník a Byla válka byla.


www.technicalmuzeum.cz , ilustrační foto, Technické muzeum Brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tři knihy o životě ve společnosti svázané předpisy i předsudky

prava perexV poslední době vyšly tři knihy, zdánlivě sice odlišné, rozdílně zacílené, avšak lze u nich nalézt společného jmenovatele – proč lidé nesouznívají s tím, podle čeho by se měli řídit (eventuelně, co by si měli myslet), proč ...

Z archivu...


Literatura

Sám mezi staršími

200litPřinášíme vám ukázku z knihy Milana Uhdeho - Rozpomínky, co na sebe vím.

...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...