Galerie vystavuje Biblické příběhy na renesančních iluminacích

Galerie vystavuje Biblické příběhy na renesančních iluminacích

Tisk

Klementinum 200Výstava v pražské Galerii Klementinum představuje vybrané hudební rukopisy, kancionály a graduály z fondů v Národní knihovny České republiky.



Tyto rukopisy sloužily v 16. století pro zpěv na kůrech kostelů a objednávali si je movití a vzdělaní měšťané, řemeslnické cechy, ale i představitelé vyšší a nižší šlechty.

Cílem výstavy je na uvedených příkladech ukázat jednotlivé iluminace chorálních rukopisů z hlediska nepřeberného množství ikonografických motivů, které představují vzorník biblické ikonografie. Výstava originálů hudebních rukopisů, kancionálů a graduálů prostřednictvím renesančních iluminací vypráví biblické příběhy.

Bible1

Jednotlivé panely výstavy nabízejí iluminace hudebních rukopisů ze 16. století, jako jsou Graduály novoměstských řezníků či Křižovnický graduál, znázorňující některé scény z Nového i Starého zákona Bible. Vystavované motivy jsou seřazeny chronologicky podle života Ježíše Krista, kromě prvního vyobrazení Nejsvětější trojice. Část výstavy tvoří vzácné rukopisy. Ty stojí za povšimnutí nejen kvůli své historické hodnotě, ale i díky svým rozměrům, které odpovídají tomu, že sloužily jako zpěvník pro celý sbor. Staroměstský graduál, který je největším exponátem výstavy, je 42 cm široký a 61 cm vysoký.

Bible3

Rukopisy poskytla Národní knihovna ČR, Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou a Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Iluminované zpěvníky ze 16. století jsou díky své bohaté výzdobě specifickou oblastí renesančního umění zemí Koruny české. Graduály i kancionály se v 16. století používaly především pro zpěv na městských kůrech a zhotovovaly se na objednávku bohatých a vzdělaných měšťanů, cechů či šlechty. Graduál oproti kancionálu zachycuje především zpěvy na oficiální liturgické texty. V menší míře může obsahovat i jiné, například například lidové písně s náboženskými motivy. Kancionál je naopak zaměřen hlavně na písně obsahující často důležitá poučení pro život z víry doplněné modlitbami. První kancionály bývaly součástí graduálů.

Biblekonec




Galerie Klementinum – Výstavní sál (vstup od Mariánského náměstí)
Otevřeno denně mimo pondělí, 10.30 – 18.00 hodin do 3. ledna 2016.
Zavřeno 24. a 31. 12. 2015
Kontakt: Národní knihovna ČR, Klementinum 190, 110 00 Praha 1, nkp.cz

 Zdroj foto: nkp.cz




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava představuje tradice českého sklářství

Sklo200V Galerii České spořitelny v Rytířské ulici 29 v Praze je k vidění výstava Sklo mnoha barev.  Na výstavě jsou prezentovány vybrané sklářské výrobky, které mají provést návštěvníky vývojem módních trendů sklářství po celé 19. století.

...

Z archivu...


Literatura

Iskari, Poslední Namsara, svět plný draků

Iskari, perexUž vás občas unavuje koloběh každodenního života a nejradši byste zmizeli někam úplně jinam? Tak směle do toho. Vydejte se za dobrodružstvím do zcela jiného světa. Do míst, podrobených králům, ale i drakům. Do světa plného pouštního písku, ...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Do kina Ponrepo přicházejí slavné dokumenty Tráva a Čang

trava cang 200Pražské kino Ponrepo, studnice nedávných, dávných i pradávných filmů, otevírá nový cyklus nazvaný vizuální antropologie. Hodlá v něm představit proslulé dokumenty o zvycích a obyčejích exotických národů, přinášející svědectv...