Ochrana památek nově

Ochrana památek nově

Tisk

pama200Vláda schválila návrh zákona o ochraně památkového fondu. Nahradit má stávající zákon o státní památkové péči, pocházející z roku 1987. Dosud platný zákon je již podle Ministerstva kultury zastaralý.

 

 

Nová právní úprava památkové péče více zdůrazňuje veřejný zájem na ochraně památkového fondu a v návaznosti na další zákony vytváří lepší a účinnější podmínky pro péči o památkový fond. Od zákona si památkáři slibují zpružnění a zefektivnění systému památkové péče, zejména díky využití moderních komunikačních a informačních technologií.

pama09

 

Příprava této právní normy byla zahájena na počátku roku 2012. Na základě dialogu se zainteresovanými stranami obdrželo Ministerstvo kultury množství informací a podnětů, které odborníci vyhodnotili a vzali v úvahu při přípravě nového zákona o ochraně památkového fondu.

pama8

 

Navrhovaný zákon získal širokou podporu významných institucí, jejichž hlavní, nebo významnou činností je péče o památkový fond, jako jsou například Uměleckohistorická společnost, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Komise Rady Asociace krajů České republiky pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Archeologický ústav Akademie věd České republiky, Asociace majitelů hradů a zámků, zástupce veřejné ochránkyně práv a mnoho dalších subjektů. Předpokládá se, že účinnosti zákon nabude k 1. lednu 2018.

 

 ilustrační foto autor, www.mkcr.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Singer: „Šílení vůbec nejsou umělci a další jim podobní. Praštění jsou přece – ti všichni ostatní….“

singer michal 200Na slovíčko jsme tentokrát pozvaii umělce Michala Singera, o jehož poslední výstavě s názvem Argonautika se v poslední době hodně mluvilo. Jak ho tento epos oslovil a jak dílo vznikalo, si můžete přeč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naše fotoreportáž: Památky - Muzea - Řemesla popáté

remesla200Pátý ročník veletrhů Památky - Muzea - Řemesla 2016 proběhl počátkem listopadu na pražském Výstavišti. Veletrhy již tradičně představují prezentaci a ukázky záchrany, konverze historického dědictví; projektování a stavitelství; historie a sbírky ...

Z archivu...


Literatura

Prý zavraždil svou první ženu. Co když to udělá znovu?


Jeji konec perexPatrick a Stephanie jsou dobře zajištěný a spokojený pár. Nedávno se stali rodiči dvojčat, a i když je péče o ně vyčerpávající, je Stephanie šťastná. Má všechno, co si přála. Pak ale do jejich života vstoupí Erica, žena z Pat...

Divadlo

Z malého brouka v hlavě velké divadlo

brouk v hlave 200Městské divadlo Zlín se derniérou rozloučilo s hrou Brouk v hlavě, ve které v dvojroli exceluje Pavel Vacek, a nejen on.

...

Film

Horyzonty, festival dobrodružných filmov

200filmFestival dobrodružných filmov sa konal od 14. do 16. novembra v priestoroch Kultúrneho a Metodického centra v Trenčíne. Bohatý program pre návštevníkov pripravili manželia Dutkoví, ktorí ho organizovali spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kr...