Jak se vyvíjelo uspořádání českého státu

Jak se vyvíjelo uspořádání českého státu

Tisk

stat200V rámci rozsáhlého cyklu Velkých dějin Koruny české začala vycházet i tematická řada monograficky zaměřených svazků. Naposledy vyšla Lidová kultura (psali jsme o ní ZDE), nyní následuje díl nazvaný Stát. Zkoumá, jak se v průběhu věků (v tomto případě zhruba půldruhého tisíciletí) vyvíjela idea státnosti na území obývaném Slovany a později jmenovitě Čechy.

 

 

Čtveřice autorů (Karolina Adamová, Antonín Lojek, Karel Schelle, Jaromír Tauchen) si pojednání o státu, postavené spíše výčtově nežli výkladově, rozděla do dvou velkých celků: první zaznamenává události od nejstarších dob do revolučního roku 1848, druhá pak mapuje, co se dělo po tomto datu. Konečným mezníkem je rozpad společného státu Čechů a Slováků v roce 1992 a vznik samostatné České republiky. Oceníme, že autoři se zdržují jakýchkoli předpojatostí, vyslovují se střízlivě a bez emocí, byť snad až poněkud suše.

Knihu uvozuje krátký prolog, který přibližuje jednotlivé teorie o vzniku státu, aniž by kteroukoli z nich výslovně hájil - počínaje teologickým pojetím, podle něhož zdrojem všeho je Bůh (a panovník pak vládcem z Boží vůle, což u nás platilo až do pádu habsburské monarchie v roce 1918) přes všeliké "společenské smlouvy" až k rozličným třídním výkladům, založeným na podmanění slabšího silnějším. Zánik jednoho státního útvaru tak vlastně chystá podhoubí pro vytvoření dalšího.

stat2

 

Pak nezbývá než vznést dotaz, zda zesláblá, sekulární, i vinou politické korektnosti bezzubá Evropa tváří v tvář masivnímu pronikání muslimů, považujících své náboženství za nadřazené všemu ostatnímu, nepodlehne v blízké či vzdálenější budoucnosti islámské moci, jak působivě předestřel třeba francouzský spisovatel Michel Houellebecq v románu Podvolení. A Stanislav Komárek v knize Evropa na rozcestí rovnou tvrdí, že "teoreticky by muslimové pod jinověreckou vládou neměli vůbec žít."

Autoři začínají svůj výklad připomínkou dávných státních útvarů, o nichž stále víme jen málo a navíc hlavně z cizích pramenů (Sámova říše, Velká Morava, raný přemyslovský stát) a svou rozpravu opírají hlavně o rekapitulaci názorů předních českých historiků (Palacký, Pekař). Ukazují, jak se postupně se vytvářel fenomén Koruny české ve smyslu státu, zahrnujícího vedle Čech také Moravu a Slezsko. Přibližují symbolický rozměr královského titulu i proměny státní správy ve středověku - správa se rozdělovala na zemskou, lenní, hradskou, vrchnostenskou a církevní, vznikala městská správa, zasedaly sněmy.

Autoři zkoumají impulsy, které vneslo husitství, na jehož základě se konstituovalo "království dvojího lidu", kdy se každý mohl rozhodnout, jakou víru (zda kališnickou nebo katolickou) hodlá vyznávat. V Čechách se upevnil nepříliš svorný stavovský stát výrazně omezující moc případně i voleného panovníka - a někteří historici vážně přemítají, zda bělohorská pohroma, vedoucí k mocenskému absolutismu a vnucení jediné správné (tedy katolické) víry, nebyla vlastně záchranou státu před rozpadem a jeho pohlcením sousedy, jak se o půldruhého století později přihodilo Polsku.

Habsburská monarchie, opírající se o jednotu "trůnu a oltáře" (jak dokládá i připojený obrázek Rudolfova Majestátu zaručujícího náboženskou svobodu, který ve zlosti dvakráte rozťal bělohorský vítěz Ferdinand II.), zakolísala v průběhu dějin několikrát. S dalekosáhlými důsledky se tak stalo zejména během revolučního výbuchu v letech 1848 až 1849. Od té doby se konstituční uspořádání monarchie (namísto poddanství) prosadilo jako jediné možné.

stat36

 

Málokdo ví, že třeba o zrušení roboty (ovšemže za náhradu, aby vrchnost nezůstala škodná!) se přičinil radikální slezský poslanec v říšském sněmu Hans Kudlich - později byl dokonce za své buřičské aktivity odsouzen k trestu smrti, před nímž uprchl do zámoří. Jen na okraj sluší poznamenat, že opatrničtí čeští poslanci se hlasování zdrželi...

Zatímco období do roku 1848 pokryly dvě stovky stran, následnému půldruhému století, které prošlo bouřlivými zvraty (vznik samostatné republiky, nacistický protektorát, komunistická nadvláda, rozpad společného státu), věnovali autoři více než dvojnásobek. Leccos zajímavého se dovíme třeba o postavení Slovenska a Podkarpatské Rusi, o právním zakotvení ochrany menšin.
Měli bychom si více cenit toho, že v předmnichovském období zůstávalo Československo jedinou demokratickou výspou ve střední Evropě, obklopeno více či méně autoritativními, neřkuli diktátorskými režimy.


Karolina Adamová, Antonín Lojek, Karel Schelle, Jaromír Tauchen: Velké dějiny zemí Koruny české - Stát.
Vydala Paseka. Praha 2015, 652 stran.

Foto: Paseka, http://atanova-zasuvka.blog.cz

( 2 hlasů )

Odkaz na web: http://www.paseka.cz/schelle-karel-a-kolektiv-velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-stat/produkt-4458/

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Hrabal: Autory bych si nejradši rovnou adoptoval

hrabal martin 200Dana Podracká je známá slovenská autorka poezie, které nedávno vyšla sbírka i u nás v Čechách s názvem Persona. Sbírka je to nejen pěkná, co se týče obsahu, ale zároveň ji doplňují velmi zdařilé ilust...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vánoční balíček pro ústecké muzeum obsahoval vojenskou bundu

Bunda perexKdyž před Vánoci dorazil do muzea v Ústí nad Labem balíček z USA, jehož odesílatelem byl Christofer Hornig, nebyli muzejníci až tak překvapení, protože se jedná o syna vědců Lilli a Dona Hornigových. K vysvětlení...

Z archivu...


Literatura

Tomu říkám název! - Každý z mé rodiny někoho zabil

kazdy z me rodiny nekoho zabil200V Edici světový bestseller vyšla v dubnu u nakladatelství Kalibr kniha s poutavým názvem Každý z mé rodiny někoho zabil. Autorem je u nás neznámý Benjamin Stevenson, jehož knihy jsou po světě oceňovány,...

Divadlo

„Ani tá najväčšia moc nemá večné trvanie, pokiaľ nie je založená na morálnych hodnotách.“ Alexander Dubček

dubcek 200Mestské divadlo v Trenčíne uviedlo tento rok novú hru Nádej Dubček, ktorú si milovníci divadla môžu opätovne vychutnať už tento mesiac. Repríza sa uskutoční 23. mája v Dome armády v Trenčíne.

...

Film

Bresson o Bressonovi aneb režisér sám o sobě
Bresson perO francouzském režiséru Robertu Bressonovi dlouho kolovalo mylné datum narození: nepřišel na svět v roce 1907, jak lecjaké příručky tvrdily, nýbrž o šest let dříve – a dožil se bezmála stovky. Většinu z jeho celkem 13 celovečerních filmů jsme mo...