Nahlédněte do dechberoucích zámeckých interiérů

Nahlédněte do dechberoucích zámeckých interiérů

Tisk


zamky perexNakladatelství Lidové noviny přišlo s naučnou knihou o zámeckých interiérech, která vás provede jejich proměnami od konce 16. století do prvních dekád 19. století, především v českém prostředí. Nejezdíte na prohlídky zámků? Možná začnete.

 


S radostí a očekáváním jsem se pustila do čtení knihy, která mě vrátila do studentských let a připomněla přednášky o zámeckých instalacích a proměnách životního stylu. Přesně to se také v knize dozvíte – jak sbírali zámečtí páni inspirace na svých cestách, jak sledovali módní trendy ve zdobení interiérů, ale i to, jak se měnily dispozice a účelovost jednotlivých pokojů.
Nejdůležitějšími částmi zámků pro tamější obyvatele byly reprezentační pokoje – sály, na jejichž výzdobu se uvolňovala velká část peněz. Tyto sály měly ukázat, jak bohatá a vysoce postavená je navštívená rodina. Součástí takových pokojů byly v časových proměnách bufety nebo kredence, na kterých se vystavovaly nejvzácnější kusy, obvykle nádoby spojené se stolováním.
Jednou ze zajímavostí tehdejších interiérů bylo určitě to, že sedací nábytek (především židle) byl rozmístěn podél zdi – dnes je to něco nemyslitelného, židle a křesla umisťujeme kolem stolů kdekoliv v prostoru. Velká změna nastala i v chápání rozvěšování obrazů – zatímco v popisované době se malířská umělecká díla koncentrovala v obrazárnách a byla zde rozmisťovaná přísně symetricky, dnes, pokud vůbec můžeme obraz vlastnit díky finanční náročnosti, se objevují v interiérech spíše solitéry. Mimo jiné také zjistíte, proč byly oblíbené apsidy a jakou funkci měly parádní lože.

zamky


Velkým plusem této publikace je bohatá obrazová příloha. Přináší jak obrazy z uvedené doby, tak i moderní fotografie interiéru, v jakém stavu se nacházejí dnes. Užijete si nádhernou barevnost. Osobně jsem fanoušek empírového (biedermeierovského) stylu, který v knize také najdete. Nahlédnete i do půdorysů vybraných staveb. Pro čtenáře, který není odborníkem nebo se tématem hluboce nezabývá, můžou být části věnované podrobně inventářům vybraných zámků zbytečné.
Autorka přináší odborné, ale i laické, veřejnosti velmi kvalitní materiál. Věřím, že jen prolistování knihou vás přiměje si ji i přečíst a dozvědět se spoustu zajímavých kulturně-historických detailů. Třeba se v sezóně na nějakém zámku potkáme.


Zámecké interiéry/Pohledy do aristokratických sídel od časů renesance do doby první poloviny 19. století


Autor: Eva Lukášová
Žánr: literatura faktu
Nakladatelství: NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Rok vydání: 2015
Počet stran: 352
Hodnocení: 80 %                Zdroj foto: www.nln.cz
https://www.nln.cz/knihy/zamecke-interiery-pohledy-do-aristokratickych-sidel-od-casu-renesance-do-doby-prvni-poloviny-19-stoleti/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději se ženami, které si vytáhly Černého Petra

Nevidim ani tmuNakladatelství Prostor vydalo novou knihu Aleše Palána Nevidím ani tmu. Je plná jedinečných fotografií přední české fotografky Alžběty Jungrové a silných emotivních příběhů šesti žen, se kterými autor vedl rozhovory o naději, která někdy v ži...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Památky: obnova - financování – využití řemesla

Veletrh 200Veletrh Památky  2015 navázal na úspěšný loňský ročník, který se vyznačoval větší vyhraněností, rozšířením interaktivních ukázek i rozmanitější skladbou vystavovatelů. To se setkalo se značným ohlasem návštěvníků. Veletrh proběhl v Křižíkových pav...

Z archivu...


Literatura

Má cesta za štěstím Karla Gotta aneb autobiografie roku?

Karel Gott 200

Autobiografie Karla Gotta s názvem Má cesta za štěstím spustila v mediální sféře obrovský poprask. Dokáže si získat i jiné čtenáře, než ortodoxní Gottovy fanoušky? Osloví i ostatní, kteří ho třeba zase tolik neposlouchali?

Divadlo

„Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“

masaryk stefanik 200Městské divadlo Zlín chtělo oslavit letošní významné výročí 100 let vzniku Československa originálně a velkolepě a také tak, aby se nejednalo o jednorázovou akci. Pustili se tedy do spolupráce s Divadlem Aréna Bratislava a za...

Film

Letošní FEBIOFEST skončil

febiofest logo perex
FEBIOFEST, rozsáhlá mezinárodní přehlídka filmů, doplněná posléze i soutěžní sekcí, se nejprve konal v Praze (již v roce 1993); později se rozšířil do dalších měst. Zve nejen na stovky filmů, uváděných v řadě tematických ...