Muzeum představuje největší soukromou sbírkou produktů Apple na světě

Muzeum představuje největší soukromou sbírkou produktů Apple na světě

Tisk

Muzeum200Apple Museum, první svého druhu nejen v České republice, se otevřelo pro veřejnost v historickém centru Prahy. Unikátní expozice představuje nejhodnotnější a nejkomplexnější kolekci počítačů z let 1976 až 2012 a dalších předmětů z produkce společností spojených se jménem Steva Jobse – Apple, Pixar a Next.

 

Mezi jedinečnými exponáty nechybí legendární Apple Lisa, první Macintosh, školní ročenky z dob studií Steva Jobse a Steva Wozniaka a další exponáty.

Nové Apple Museum je poctou geniálnímu vizionáři, který chtěl a dokázal změnit svět. Umožňuje zblízka poznat odkaz legendárního Steva Jobse v podobě revolučních milníků ve světě moderních technologií, ale také nechat se inspirovat fascinujícím příběhem nejúspěšnější firmy v historii lidstva.

Muzeum2

 

Expozice je koncipována v souladu s filozofií značky Apple – v čistém působivém designu, z kvalitních materiálů a za podpory nejnovějších technologií. Jednotlivé exponáty jsou přehledně uspořádány, umístěny na kvádrech z dokonale hladkého umělého kamene. Návštěvníky provází multimediální průvodce, který je k dispozici prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu, a to v devíti světových jazycích.

Vznik Apple Musea iniciovala Nadace centra Pop Art Gallery s cílem představit veřejnosti prostřednictvím kultovní značky počítačového průmyslu novodobou historii každého z nás – jak rychlý vývoj technologií ovlivňuje náš život, který je s nimi spjatý.

Muzeum3

 

Na realizaci expozice se podíleli studenti ČVUT; exponáty a provází i řada zajímavých údajů. Například jen délka instalovaných kabelů dosahuje 12 tisíc metrů.

Apple Museum sídlí v nedávno zrekonstruovaném měšťanském domě na nároží Husovy a Karlovy ulice. V přízemí je umístěna stylová kavárna a vegan raw bistro s jídly a nápoji, které měl v oblibě i Steve Jobs. Kromě občerstvení jsou pro návštěvníky připraveny i tablety pro zpříjemnění a ukrácení času. Děti jsou zvány do zábavné interaktivní místnosti.

V podzemí budovy, v zachovalých románských sklepích ze 14. století, bude otevřena pop artová galerie, která se bude věnovat především českým představitelům tohoto uměleckého stylu 50. let.

Otevírací doba Apple Musea je denně od 10 do 22 hodin. Výtěžek ze vstupného bude použit na nadační účely.
www.applemuseum.com , Husova 21, Praha 1
ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ALŽBETA STANKOVÁ – DIVADLO KALICH

kalich 200Alžbeta Stanková je herečkou v Divadle Kalich, její přechozí zkušenosti jsou však i z Radošinského národního divadla, známe ji z filmu Rebelové nebo ze seriálu Rodinná pouta. V Divadle Kalich ji uvidíme v představení Osmý světadíl.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha Dějiny Ukrajiny vám vysvětlí současný rusko-ukrajinský konflikt a jako bonus budete znát historii Ukrajiny

big brany-evropy-dejiny-ukrajiny-63ea5accd3806 (2)Ukrajina byla napříč dějinami považována za strategickou bránu mezi Západem a Východem a její historie tuto bránu utvářela. Kniha Brány Ev...

Z archivu...


Literatura

Tekutý písek: Knižní předloha oblíbeného seriálu

tekuty pisek200Kniha Tekutý písek u nás vyšla už v roce 2017 s tím, že byla vyhlášena jako nejlepší švédská krimi roku 2016. Před čtyřma lety se dočkala seriálové adaptace na Netflixu a letos tak vyšla v nakladatelství Kalibr s novou obálkou.

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Portrét dívky v plamenech: Utajená vášeň z 18. století

divkavplamenechV kinech právě nyní můžete zhlédnout francouzské romantické drama o lásce dvou dívek na mořském pobřeží v roce 1760. Film je o touze po svobodě, ale i o umění přijmout svůj osud. Dějem od začátku prostupuje báj...