Pražská Loreta a Dientzenhoferové

Pražská Loreta a Dientzenhoferové

Tisk

loreta 200Od 15. června do 31. ledna 2017 je v pražské Loretě k vidění unikátní výstava s názvem Loreta Dientzenhoferů. Příběh loretánského průčelí. Zájemci se dozvědí nejen o historii této významné pražské památky, ale také o právě probíhající rekonstrukci průčelí.

 

Výstava je zaměřena na zajímavou historii působivého loretánského průčelí. To vzniklo až téměř 100 let po jejím založení, díky práci Kryštofa Dientzenzhofera a jeho syna Kiliána Ignáce. Výrazná architektonická dominanta Prahy je na výstavě prezentována díky spolupráci předních odborníků na barokní architekturu a pracovníků památkové péče. Návštěvníci uvidí, jak se během let měnila architektura Lorety, jak přibývaly kaple a měnila se podoba průčelní budovy. Zajímavá je prezentace nově objevené mezifáze stavby těsně před realizací Dientzenhoferova průčelí. Pozornost je zaměřena také na sochařskou výzdobu průčelí.

loreta1

V rámci výstavního projektu je veřejnosti představen soubor originálních torz soch andělů z loretánské balustrády a také zajímavé, dosud nepublikované návrhy nerealizovaných částí sochařské výzdoby. Speciálně pro výstavu vznikly tři architektonické modely, zachycující významné stavební fáze Lorety, vázající se k letům 1664, 1700 a 1719. Představuje se také haptický model, který ocení i nejmenší návštěvníci výstavy.
Výstava je nejen pohledem do stavební historie areálu, ale má přesah i do současnosti. Návštěvníkům představí zajímavé momenty právě probíhající rekonstrukce průčelí. Pražská Loreta patří mezi nejkrásnější a nejzajímavější památky Prahy. Byla postavena k oslavě Panny Marie; v celém areálu se setkáme s motivy oslavující matku boží. Komplex poutního místa tvoří čtvercový půdorys. Vchází se průčelím s osmibokou věží v jejíž kupoli se nachází známá zvonkohra. Na protější straně areálu je kostel Narození Páně. Po stranách jsou patrové arkádovité chodby v nichž se nacházejí kaple. V prvním patře je umístěna výstava Loretánského pokladu s unikátní diamantovou monstrancí – Pražské slunce. Zakladatelkou poutního místa je Benigna Kateřina z Lobkowicz; se stavbou Chýše se začalo v roce 1626. V roce 1631 bylo místo vysvěceno.

loreta2

Celý komplex postavila v druhé polovině 17. století významná rodina architektů Dienzenhoferových. Roku 1695 byla dokončena věž a instalována zvonkohra. V první polovině 18. století pokračovala další výstavba včetně kostela, který byl dokončen roku 1735. Dnes je Loreta opět zpravována řádem Kapucínů.

(Foto: www.loreta.cz)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Mačková: „Pocit bývá tím základním. Ovšem vedou k němu různé cesty.“

jarka mackova 200Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kultura a společnost středověké Evropy očima současníků

kultura-a-spolecnost-stredoveke-evropy-ocima-soucasniku perexAron Jakovlevič Gurevič (1924-2006) patřil k předním znalcům evropského středověku a řada jeho knížek, v nichž se hlásil k metodologii francouzské „...

Z archivu...


Literatura

Sbírka Ladislava Zedníka Složenýma očima nehasí žízeň, ale umožňuje vychutnávat doušky jedinečnosti okamžiku

big slozenyma-ocima-AsD-517106 (2)Nakladatelství Odeon vydalo básnickou sbírku zkušeného básníka Ladislava Zedníka, který je zároveň svou profesí geolog, paleontolog, pedagog i vášnivý fotograf. Složenýma...

Divadlo

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i ...

Film

Královna soulu opět vystoupí před diváky, nyní však na filmovém plátně

Respect 200Její hlas je nezapomenutelný, stala se první ženou uvedenou do Rokenrolové síňe slávy (Rock and Roll Hall of Fame), je držitelkou 18 cen Grammy a nyní do kin míří film o jejím životním příběhu. Film Respect mapuje cestu hudební ikony, zpěvačky...