Vyrábějte si doma likéry po celý rok

Kultura21.cz

Vyrábějte si doma likéry po celý rok

Email Tisk

likery od jara do zimy 200Nakladatelství Mladá fronta vydalo do léta knihu Likéry od jara do zimy z našich zahrad, luk a lesů, která přímo láká k experimentování.

 

 

 

Příprava domácích likérů není žádná velká alchymie – důležité je dbát při přípravě na hygienu a použít dobré suroviny. Samotný postup už je velmi obdobný a nikterak složitý: v základu stačí vzít základní suroviny s cukrem, zalít je alkoholem, nechat luhovat, poté přecedit, nechat uzrát a hurá konzumovat. Právě na základě tohoto obdobného postupu mě moc zajímala celá kuchařská kniha. Ta je tak dle očekávání především přehlídkou inspirace.

Návody na likéry jsou díky důrazu na sezónnost surovin rozděleny podle ročních období. Na jaře si můžete připravit například lipový, mařinkový nebo mátový likér a za zmínku stojí například fialkový šeříkový likér. Léto patří ovoci, nechybí tedy recepty na malinový, mirabelkový, višňový nebo ostružinový likér. Podzim zase láká na vůně: který milovník štrúdlu by odolal jablečno-skořicovému likéru? Zajímavý je také bylinkový likér na spaní, dřínkový nebo koprníkový likér. Zima patří adventu a Vánocům, proto si můžete vyrobit třeba adventní likér, vánoční pomerančový likér, nebo zimní likér s kořením. Jak vidíte, receptů i možností je mnoho a ničemu nebrání také vaše experimenty.

Jak jsem psala výše, recepty jsou si navzájem podobné, nechybí u nich přehled surovin, pracovní postup a také velmi praktická zářivě zelená visačka. Na ní se nachází informace o vyrobeném množství, barvě likéru, době luhování a zrání. Co mi však hodně scházelo a na co jsem se těšila, je nějaký popis, jakou má likér chuť a hlavně, jaké a jestli má likér nějaké zdravotní účinky, tedy na co je dobrý. Vzhledem k tomu, že je autorka vystudovaná zdravotní sestra, mohla se těmto informacím věnovat – čtenáři by je určitě ocenili. Bez nich jsou pro mě Likéry od jara do zimy z našich zahrad, luk a lesů zase taková kniha pro knihu, a to i přesto, že je plná krásných a unikátních fotografií a zajímavých receptů.

Susanne Oettleová je vystudovaná zdravotní sestra, která se kolem 45. roku rozhodla udělat ze své vášně své povolání: podle tradičních i vlastních receptů ručně vyrábí z regionálních bio surovin množství trvanlivých dobrot. Kromě likérů také sirupy, marmelády, omáčky, čatní, octy a pomazánky. Všechny produkty lze koupit v jejím internetovém obchodě.

likery od jara do zimy

Likéry od jara do zimy z našich zahrad, luk a lesů
Autor: Susanne Oettleová
Překlad: Rudolf Rada
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2018
Počet stran: 128
Hodnocení: 75 %

https://www.kniha.cz/likery-od-jara-do-zimy/


 
Banner

Rozhovor

FILIP RENČ DOSTAL REŽISÉRSKÉ POŽEHNÁNÍ OD VÁCLAVA VORLÍČKA

Popelka Renc perexDuchovním otcem dnes již legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku je sice režisér Václav Vorlíček, ale chystanou stejnojmennou pohádkovou show, která bude mít premiéru už letos - 12. října v Kongresovém centru Praha, bude režírov...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (12)

Čtěte také...

Příběh Veletržního paláce

palac perexU příležitosti 40. výročí požáru Veletržního paláce připravila Národní galerie v Praze výstavu Příběh Veletržního paláce. Výstava potrvá do 27. července. Výstavu ke 40. výročí požáru Veletržního paláce připravila Národní galerie ...

Z archivu...


Literatura

Intelektuálové se vyjadřují o svém národu

vymer200Aleš Urválek (*1974) je mladý pedagog Ústavu germanistiky, nordistiky a nederlandistiky Masarykovy univerzity v Brně a okruhem jeho studijního zájmu se stala moderní německojazyčná literatura, dějiny idejí a recepce německé literatury u nás. Publikac...

Divadlo

Bouře v DISKu (také) jako příprava studentů DAMU na velké divadelní scény

disk 200Divadlo DISK, studiová scéna pražské DAMU, slouží už od svého vzniku v roce 1945 jako první krok studentů divadelní fakulty k jejich budoucí kariéře. Ta pak může směřovat kamkoliv – od velkých kamenných divadel až po komorní inscenace v netradičních, pů...

Film

Dvě televizní zastavení s GODARDEM
ImageRozbořil veškeré konvence, které filmová vyprávění ovládala až do konce 50. let. Původem švýcarský režisér JEAN-LUC GODARD (narozen 1930), nejprve pracující jako filmový kritik, se zapsal do dějin ...