Kocábův Vabank - sametová revoluce poutavě a den po dni

Kocábův Vabank - sametová revoluce poutavě a den po dni

Tisk

Kocab 1Jedním dechem se čte kniha Michaela Kocába Vabank, která pojednává o vyjednáváních v době sametové revoluce i následném odchodu sovětských vojsk. Autor knihu věnoval svým rodičům Darje a Alfrédu Kocábovým, kterým tím poděkoval za jejich lásku i způsob vnínání české reality.

 


"Zodpovědnost dvou jedinců za - řekněme si to otevřeně - zemi, za životy lidí, které nikdy nepotkali, naprostá odvaha "to zkusit", i když šance na výhru jsou jedna k nekonečnu, tomu se dříve říkalo hrdinství. Ojedinělá kvalita. Stejně jako onen muzikantský a hráčský instinkt, který dovolí v jediné chvilce, kterou poznám a o níž s jistotou vím, že se už nikdy nemusí vrátit, vsadit všechno na jednu kartu. Přesně takový je i druhý fascinující příběh této knihy, příběh o odsunu sovětských okupačních vojsk z Československa. Historická příležitost, která by, kdyby zůstala nevyužita, znamenala určitě velmi rozdílný vývoj polistopadových změn," uvádí v předmluvě publicista Jan Urban, který byl jedním z lídrů Občanského fóra.

"Michaelovu knihu jsem četl rychle, téměř diagonálně, jak mám ve zvyku napoprvé číst, když mě četba "vcucne". Hlavou mi obsesivně běhaly dvě myšlenky: že Michael píše pouze a jedině o tom, co osobně dělal, viděl, slyšel. Mnozí další, včetně mě, dělali, viděli, slyšely mnohdy úplně jiné věci. Obraz "ducha doby" se však rodí pouze a jedině skládáním dílů mozaiky," píše Fedor Gál, který byl jedním z předsedů Verejnosti proti násiliu.

KOcab 2

Knihu považuje za cennou i člověk z "druhé strany", někdejší poradce předsedy vlády Ladislava Adamce, politolog Oskar Krejčí, který se o ní zmínil v rozhovoru pro Haló noviny: "Kniha Vabank, kterou vydal Michael Kocáb v předvečer 30. výročí, představuje ostré vybočení z celé kampaně pěstující legendy. Nejde jen o to, že přináší pro mnohé neznámá fakta, ale i tím, jak popisuje atmosféru oněch dní. V tomto smyslu stojí proti všem konspiračním teoriím: ukazuje, v jakém chaosu se nový režim formoval. Představy o tom, že někdo naplánoval předání moci, narážejí na skutečnost, že nikdo tehdy ráno nevěděl, jak bude vypadat situace večer," uvedl mimo jiné.

Sametovou revoluci řídili občané
A co o kize píše sám autor? "Jako hlavní poslání knihy jsem si vytyčil sdělení faktu (ne názoru), že plamen sametové revoluce zažehli naši občané proti všem - proti vůli KSČ, bezpečnosti, armády i proti vůli Sovětského svazu. V tomto případě jsme poprvé od roku 1918 nebyli loutkami v rukou velmocí, tím méně tajných služeb. Palivem revoluce byly statisíce občanů v ulicích, motorem revoluce naši studenti a řízením revoluce disidenti. Občanské fórum, VPN a také MOST. Sametová revoluce začala 17. listopadu 1989 a skončila 30. června 1991 odchodem sovětské okupační armády. Od počátku do konce, i přes četné pokusy o ingerence z různých stran, jsme ji řídili sami. My, občané Československa," uvedl v předmluvě mimo jiné Michael Kocáb.

V knize je následně zmapován den po dni, jsou tam dialogy i citace nejrůznějších aktérů. V knize, čítající 590 stran, je také plno fotografií i dokumentů. Kocáb píše, že ji chtěl vydat nejprve k prvním a pak dalším výročím sametové revoluce. Čas ale podle autorky tohoto textu nazrál opravdu až nyní, symbolicky v době, kdy se v České republice slova jako svoboda a demokracie opět četně skloňují, a možná si - i s ohledem na dění ve světě, kdy mnohde autoritářství dostává zelenou - více než když jindy uvědomujeme, že nejsou samozřejmostí a že není tak těžké o ně přijít.

www.universum.cz




 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pověste si na zeď známé osobnosti, pomůžete tak lidem s nemocí motýlích křídel!

Kopie - debra kalendar perexKalendář je abstraktní systém pro členění času a orientaci v čase v periodách dnů a delších. V odvozeném smyslu také roční rozvrh dní, týdnů a měsíců, tištěný nebo elektronický, nástěnný nebo stolní...tolik Wiki...

Z archivu...


Literatura

Kniha o oranžovém pokladu je zároveň pokladem do knihovny

Rakytnik perexRakytník nová a významná kulturní plodina, která vyvolává stále větší zájem, což se dozvíme už z anotace knihy. Právě díky popularitě a boomu této plodiny jistě vznikla tato kniha, jež čtivou formou seznamu...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Underwold se vrací ke svým kořenům

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v po...