Moc démonů je nesmírná a masmédia jsou v jejich službách

Moc démonů je nesmírná a masmédia jsou v jejich službách

Tisk

hitlerova monstra (2)Jak málo stačí k tomu, aby se šířily nepravdivé a manipulativní informace. Aby se zfanatizovaly celé národy, aby se probudil Jungův kolektivní Stín a dostal se k moci. Kniha Hitlerova monstra s podtitulem Třetí říše a nadpřirozeno profesora Kurlandera detailně analyzuje okultní kořeny nacismu a prozkoumává je ze vše stran a v mnoha souvislostech.

„Každý člověk, který ztratí svůj Stín, každý národ, který propadne samospravedlnosti, se stává obětí démonických sil. I jiné národy se stanou obětí posedlosti, pokud v hrůze z německého provinění zapomenou, že se mohou stejně znenadání dostat rovněž do spárů démonů. Moc démonů je nesmírná a nejmodernější prostředky masové sugesce – tisk, rozhlas, film atd. – jsou v jejich službách,” tvrdil švýcarský psychoanalytik C. G. Jung, který je citován v Kurlanderově knize.

O čem kniha je? Na téměř šesti set stránkách autor představuje příčiny vzniku nacistického hnutí v Německu, které jsou poněkud skryté, utajené, tedy okultní. Kniha je plná magie, mystiky, okultismu, esoterních nauk, ale i léčitelství, filosofie, psychologie. Seznamuje s nejznámějšími proudy a směry, které utvářely naše dějiny a ovlivňovaly hlavní představitele nacistického hnutí. Setkáte se s Hitlerem i Himmlerem, jejich dětstvím, dozvíte se, co utvářelo jejich osobnost, co měli rádi, co se jim líbilo, čím se zabývali, s jakými osobnostmi ze světa okultismu se setkávali. „Himmler byl posedlý přírodním léčením a odmítal řadu aspektů moderní medicíny. Vedle různých alternativních medicínských praktik studoval bylinářství, homeopatii, mesmerismus a naturopatii,” píše autor. Dozvíte se také, kteří další nacisté měli okultní zájmy, z čeho vycházeli, jak se celkově ve společnosti od 20tých let 20. století utvářelo hnutí, které se pokusilo tak destruktivním způsobem změnit svět.

Folklor a mytologie napomáhaly fašismu tím, že vytvářely národní mýty, symboly a stereotypy, jež umožnily mnoha mužům a ženám, aby se s jejich pomocí vypořádávali s těžkostmi, které přináší život: představovaly filtry skrze něž byla vnímána realita.
(...)
Spolu s tímto zájmem o folklor, mytologii a alternativní náboženství se objevila i nová fascinace vlkodlaky a čarodějnicemi; ti začali být chápáni – nikoliv však přívrženci tradičního křesťanství – stále více jako pozitivní postavy.
(...)
Okultismus a hraniční vědy, severská mytologie a různé esoterní praktiky, völkisch náboženství a německý folklor jim nabízely silně přitažlivou alternativu osvěty slibující objasnění jak nejvzdálenějších koutů vesmíru, tak nejhlubšího nitra,” je zmiňováno v knize. Za líbivou fasádou a objektivními pravdami se totiž skrývala mocná manipulace, která probudila stínové chování celé společnosti. Ne nadarmo se uvádí souvislost čísla 666 s Hitlerem, autor zmiňuje také spoustu informací z mytologie, dále upíry a vlkodlaky, krvelačné partyzány a vůbec najdete opravdu spoustu velice zajímavého čtení. Tato vynikající studie profesora historie Erica Kurlandera, který se specializuje na dějiny nacismu, v mnohém předčí knihu Okultní kořeny nacismu Nicholase Goodricka-Clarka.

Pokud vám tedy něco říkají pojmy Thule, Ostara, SS Wewelsburg, pangermánské hnutí, Agharta, paganismus, astrologie, supranaturalismus a tak dále, je tato kniha přesně pro vás. Zaujme nejen religionisty, historiky, filozofy a psychology, ale i ty, jímž nejsou okultismus a magie cizí. V knize nechybí ani příloha s černobílými historickými fotografiemi k tématu.

Čtěte také: Otázka viny: Karl Jaspers jde až na dřeň

Knihu hodnotím velmi vysoko, je to velmi povedená studie, která sděluje spoustu zajímavých informací, vhodně podaných a propojených, navíc je velmi čtivá – i když je velice obsáhlá (tyto záležitosti se opravdu nedají zestručnit a spíše se divím, že kniha není ještě delší, neboť autor má hodně co předat). Je to však těžké čtení i co do obsahu a uvědomování si souvislostí a vytváření si vlastního náhledu na hlavní téma knihy. Člověku tak vyvstávají otázky typu: Dalo se tomu všemu zabránit? Dá se pochopit nacismus? Je dnešní svět bezpečný? a podobně. Svým způsobem tato kniha budí hrůzu a pro mě se jednoznačně dotýká Stínu každého v nás, kolektivního Stínu, který doutná pod povrchem, aniž bychom o tom věděli a který může kdykoliv opět chtít převzít vládu nad světem…A zároveň také toto téma vyvolává stále stejně silné negativní emoce (především strach, bezmoc, lítost, zoufalství...atd.) a obrazy i subjektivní prožitky každého z nás, na úrovni kolektivního nevědomí, a ty už nikdy nevymizí... 

hitlerova monstra

Název: Hitlerova monstra: Třetí říše a nadpřirozeno
Autor: Eric Kurlander
Překlad: Monika Kittová
Počet stran: 594
Vydání: 2021
Nakladatelství: Academia
Hodnocení: 100 %

https://www.academia.cz/hitlerova-monstra--kurlander-eric--academia--2021


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Uplynulo 184 let od narození Františka Bartoše

bartos 200Dne 16. března uplynulo již 184 let od narození Františka Bartoše, slavného mladcovského rodáka, jehož význam v oblasti kulturního a společenského života Moravy druhé poloviny 19. století přesahuje rámec zlínského regionu.

...

Literatura

Owen Marcus: Pochlap se!

pochla200„Vzala si svého otce.“ Podobnou větu jsme už všichni slyšeli, píše v této knize autor. Je to jen jedna z mnoha situací, které v této nabité knize otevřete nejen na sněhobílých stránkách, ale především ve své duši. A pak už je jen na vás, nakolik au...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...