Vyrazte za vánoční atmosférou do zlínského muzea a galerie

Vyrazte za vánoční atmosférou do zlínského muzea a galerie

Tisk

zlin 200Pro ty, kteří se chtějí naladit na vánoční notu, je v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně a v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně připraven zajímavý program. Od úterý 30. listopadu mohou návštivníci muzea vidět výstavku Vánoce s vůni perníku a v sobotu 4. prosince jsou pro rodiče s dětmi přichystány tvořivé vánoční dílny.

 

„Vůně perníku a jeho přítomnost na svátečně nazdobeném stole dnes patří k symbolům vánočních svátků stejně, jako k nim už patří stromeček nebo kapr. Historii této pochoutky představíme prostřednictvím bohatě vyřezávaných dřevěných perníkových forem, kolekce barvotiskových obrázků na perník, vykrajovátek a dalších pomůcek k jeho pečení,“ uvedla Silvie Lečíková z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Výstava Vánoce s vůní perníků bude k vidění v expozici Františka Bartoše v 5. podlaží budovy 14 od 30. listopadu do 9. ledna 2022.

zlin vune perniku

Vánoční tvoření i povídání nabídne formou dílen v sobotu 4. prosince muzeum i galerie. V muzejní dílně Drátěné vánoční ozdoby si rodiče s dětmi od 6 let vyrobí kolekci originálních drátěných ozdob, se kterými si mohou ozdobit svůj vánoční stromeček. Inspirací jim může být výstava o slovenských drátenících Nomádi Evropy. Dílna se koná v časech 10.00 – 12.00 a 14.00 – 16.00 hodin. Další případné informace na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na telefonních číslech: +420 573 032 3XX (19, 20, 21).

zlin dratene-vanoce

Trochu výtvarné umění, trochu divadlo, trochu tvorba. To jsou Sobotní dílny v galerii aneb divadlem k výtvarnému umění. Ta v sobotu 4. prosince přivítá Svatého Mikuláše a nabídne dětem výtvarnou dílnu, ale také povídání o lidové tradici se svatým Mikulášem a jeho nebeským i pekelným doprovodem. Dílna se koná v čase od 14.00 do 16.00 hodin a na dílnu je nutná rezervace na emailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo telefonním čísle: +420 777 612 938.

zlin petr nydrle

Druhá prosincová dílna Pojďme si povídat o Vánocích se uskuteční 18. prosince, opět od 14.00 do 16.00 hodin. Připomene staré časy, kdy se celé rodiny po soumraku setkávaly se sousedy a pocestnými u kamen ve svých světnicích a povídaly si příběhy. Ty voněly dobrodružstvím, poučením a touhou po poznání. Byly plné světla a naděje, obzvláště o vánocích.

Dostupnost uvedeného programu, který probíhá v muzeu a galerii ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU, doporučují před návštěvou ověřit na tel. 573 032 111 nebo na www.14-15.cz. Realizace programu závisí na aktuálně platných vládních nařízeních. 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Nejradši se učím texty zásadně v lese, doma to ani neumím,“ říká herec Jan Hönig

jan honig200Randle Patrick McMurphy se s ničím moc nepárá. Je to chlap, který za všech okolností říká, co si myslí. Má kladný vztah k ženám, alkoholu, hazardu... To je charakteristika postavy, která hraje prim v inscenaci Přelet nad kukaččiným hnízdem a kterou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Steven D. Farmer: Poselství zvířecích průvodců – K21

200 kartyKdyž se psychoterapeut, šaman a moderátor vlastního rozhlasového pořadu Šamanská horká linka rozhodne své znalosti vydat jako knížku a inspirační karty, je to rozhodně zajímavý počin. Byla jsem o to zvědavější, že mi šamanská tématika je docela v...

Z archivu...


Literatura

Pavlína Brzáková: Hlas a dech čínské zpěvačky Feng-yün Song

hlas a dech200„Čínští studenti se snaží v učitelově sdělení zachytit záměr a směřování, kdežto západní se snaží pochopit každé konkrétní slovo…“ píše v jedné citaci čínská hlasová terapeutka a zpěvačka. I ona se v této knize snaží přesměrovat naš...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

V Praze a Brně začíná 7. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest

neviditelna christian schwochowOd středy do neděle se v pražských kinech Lucerna a Atlas a v brněnském komorním kinu Art uskuteční sedmý ročník festivalu německy mluvených filmů