Jak se žilo za nacistické okupace?

Jak se žilo za nacistické okupace?

Tisk

Zivot za nacisticke okupace perexKdyž nacisté vtrhli do cizí země, neměli v úmyslu nastolit spravedlivou vládu. Šlo jim o něco jiného. Chtěli prosadit Hitlerův režim a německou nadvládu, drancovali přírodní zdroje i průmysl a rozkrádali umělecká díla.

Život pod německou nadvládou nebyl snadný. Němci přinesli atmosféru strachu a brutalitu. Nepřátelé říše byli vězněni a deportování. Navzdory tomu se našli nejen kolaboranti, kteří s novými pány ochotně spolupracovali, ale i odvážní lidé, kteří nezaváhali a proti Němcům bojovali.

Autor knih o druhé světové válce
Autorem knihy Život za nacistické okupace, která vyšla v Nakladatelství Universum, je britský spisovatel a novinář Paul Roland. Ten se specializuje na psaní knih o druhé světové válce. V českém překladu vyšlo několik jeho knih, například Ženy ve Třetí říši, Nacisté a okultismus, Ilustrovaná historie nacismu: vzestup a pád Adolfa Hitlera, Norimberské procesy a Židovský odboj.

Život za okupace v různých koutech Evropy
Kniha vypráví o tom, jak odlišně vypadal život pod německou nadvládou v různých částech Evropy. Zatímco k severským národům se Němci zprvu chovali s respektem, protože doufali, že se připojí k jejich boji proti „méněcenným“ rasám, země východní Evropy čekala germanizace. Autor ukazuje, jak vypadala okupace v Rakousku, Československu, Polsku, Norsku, Dánsku, Lucembursku, Belgii, Nizozemí, Francii, Maďarsku, Bulharsku, Řecku, na Ukrajině a na ostrovech Guernsey a Jersey.

Vzhledem k rozsahu knihy se soustředí pouze na klíčové informace, které doplňuje zajímavými historkami. Nechybí ani kapitola věnována židovskému odboji. Text je doplněný dobovými fotografiemi. Kniha je tak vhodná zejména pro čtenáře, které o daném tématu moc nevědí a rádi by si rozšířili všeobecný přehled.

Zivot za nacisticke okupace

ŽIVOT ZA NACISTICKÉ OKUPACE: ZÁPAS O PŘEŽITÍ ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Autor: Paul Roland
Originální název: Life Under Nazi Occupation: The Struggle to Survive During World War II
Překlad: Lubomír Košnar
Žánr: naučná literatura
Vydáno: Universum, 2021
Počet stran: 224

www.knizniklub.cz/knihy/540510-zivot-za-nacisticke-okupace


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografii vnímám jako jediný druh umění, který dokáže zastavit čas, říká Libor Jarmar

libor jarmar perexKdyž proběhla nedávno v Domě kultury v Kroměříži výstava fotografií Miroslava Pláňavy, nemohl na její vernisáži chybět ani vedoucí kroměřížského Azylového domu pro ženy a matky s dětmi Mgr. Libor Jarmar. Byl to ostatně on, kdo ce...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dvě nové knihy z Karolina - minulost stále promlouvá k dnešku

KarolinumNakladatelství Karolinum vydalo dva odborné svazky sepsané zasloužilými českými historiky. Prvním je MIROSLAV HROCH, jenž se zanedlouho oslaví devadesáté narozeniny, druhým FRANTIŠEK ŠMAHEL, jenž by se této magické hranice měl dotknout o dva roky pozdě...

Z archivu...


Literatura

Švadlena z Dachau – příběh, který vás chytí za srdce

svadlena perexUž jen ten název. Hned si myslíte, že víte, kdy a kde se bude příběh odehrávat. Už jste mohli číst mnoho knih, které v sobě nesly příběhy lidí z koncentračních táborů. Stránky plné vězňů, bestiálních trýznitelů, doktorů, kteří se snažili v tě...

Divadlo

„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

švandovo divadlo cibulkova (3)Krysy jsou všude! Tak by se dalo ve zkratce shrnout ústřední téma hry Krysař, v jehož ukázce, v rámci dne otevřených dveří ve Švandově divadle, ztvárnila roli krysího vymí...

Film

Falešně!

falesne  perexInvestiční bankéř Markus Føns je podezřelý z rozsáhlých investičních podvodů. Není tedy divu, že skončí za mřížemi. Podmínky jsou zde pro něj hrozné, a tak se uchýlí do samovazby ve zvláštním oddělení určeném těm nejopovrhovanějším věz...