Historická romance Pomsta vypráví příběh mladé ženy z řad nižší šlechty

Historická romance Pomsta vypráví příběh mladé ženy z řad nižší šlechty

Tisk

pomsta foto perexCo všechno může způsobit touha po pomstě? Může vzít to nejcennější – lidský život. Mohl by snad díky ní vzniknout život nový? Možná… Anně zasáhne do života zcela nečekaně a nezvratně změní její osud. POMSTA, historická romance z konce 15. století, vypráví příběh života mladé ženy z řad nižší šlechty poznamenaný láskou, nenávistí, nadějí i smrtí.

Objevit knihu, která bude pojednávat o husitských bitvách nebo o postavení vyznavačů utrakvismu v katolické Evropě není tak těžké. Ale knih, které líčí běžný život v českém království druhé poloviny patnáctého století, není zase tolik. A těch, které byste nejraději zhltli na jeden zátah, už vůbec ne, tvrdí první recenzenti a oceňují nejen zajímavý příběh, ale i styl ani ne čtyřicetileté autorky Moniky Alžběty Svobodové.

Anna z Vraného přijíždí na panství pana Hynka nedaleko Kutných Hor, kde se má uskutečnit jejich domluvený sňatek. Najít si cestu ke staršímu muži není pro Annu lehké, přesto se i přes všechny nesnáze snaží získat jeho náklonnost. S ubíhajícími měsíci však ztrácí iluze o šťastném životě, a když se objeví černá smrt, rozplývají se úplně. Často prchá před Hynkovou blízkostí a jedna taková vyjížďka na koni se jí stane osudnou. Její život se obrací naruby. Nalezne díky tomu Anna po čem touží, nebo zažije ještě větší zklamání?

Pomsta foto 1

O autorce

Monika Alžběta Svobodová se narodila v roce 1982 v Kutné Hoře, asi právě proto děj svého románu Pomsta zacílila právě do těchto míst. Už na gymnáziu si zamilovala literaturu, a tak vznikaly první básně a povídky.
Jak život šel, od knih jí to pracovně zaválo do velkého korporátu. Až na mateřské s dětmi se ke svému koníčku vrátila. A i když se třemi malými dětmi příliš času není, vznikají první pohádky a romány pro ženy.
V roce 2021 vyšla v nakladatelství Rubico pohádková kniha Jak je to doopravdy s počasím, přičemž na podzim téhož roku vychází historická romance Pomsta, pražské nakladatelství Petrklíč.

Na příští rok je v edičním plánu nakladatelství Rubico zařazeno pokračování pohádkové knihy pro děti, téma zatím nebudeme prozrazovat. Nakladatelství Triton vydá dvě mini pohádky Jak se chtěl modřín stát vánočním stromkem a Jak se dal kapřík Karlík na modlení. Ostatní romány a pohádky zatím netrpělivě čekají v šuplíku.

pomsta foto 2
Foto archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Hořice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ježíš v pohanském dějepisectví

200histNedávno vyšla slovenská kniha Ježiš vo filme, Kultura 21 na ni přinesla recenzi. Nyní následuje vhled na začátky křesťanství, které v budoucnu mělo tak mohutně poznamenat celosvětové písemnictví. Nebylo tomu tak vždy. V počátcích jeho existence – před dv...

Z archivu...


Literatura

Módní životopis - Hana Podolská ve víru dějin

hana podolska200V říjnu vyšla v nakladatelství Akcent životopisná knížka Hana Podolská ve víru dějin s podtitulem Královna módy první poloviny minulého století od autorky Nadi Dubcové. Pokud vás zajímá móda a/nebo historie, pak si v této útlé knížce ...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Platívalo, že životaschopná je jen naplánovaná kinematografie

naplanovana kinematografie academiaPo Hulíkově knize Kinematografie zapomnění, která mapovala dění na úsvitu normalizace, vydává nakladatelství Academia další obdobnou publikaci Naplánovan...