Výstava připomínající 100 let činnosti Klubu českých turistů v Poděbradech

Výstava připomínající 100 let činnosti Klubu českých turistů v Poděbradech

Tisk

KCT Podebrady perexV přízemí Poděbradské knihovny je od půli března přibližně do jeho konce ke shlédnutí výstava ke100 letům činnosti Klubu českých turistů v Poděbradech. Zakladateli byli dva místní lékárníci - dr. Hellich a dr. Zadina. Na výstavě najdete fotografie, kroniky a dokumenty o tom, jak poděbradští turisté všeho věku nadšeně vandrují po vlastech českých.

I v politicky obtížných a pro mnoho občanů velmi nepříjemných obdobích, která naši zemičku potkala, dala činnost v Klubu českých turistů mnoha místním občanům možnost být šťastnými při společném poznávání naší krásné vlasti a realizovat se třeba v práci s dětmi a mládeží.

FOTOGALERIE

V roce 1968 zakázali mé tchýni Zdeňce Formánkové učit. Práci s mládeží ale milovala. Založila s místními dětmi skupinku Robinsoni, která zpočátku fungovala spíše jako čtenářský klub, ale později se, pod ochranou turistického oddílu, stala místem splněných snů tehdejších poděbradských malých romantických dobrodruhů.

KCT Podebrady 1

Skupinka dětí se rozrůstala. Děti i dospělí vyráželi na společné výpravy do všech částí naší krásné vlasti, a když to šlo, tak i za její hranice. Měli svou klubovnu, kde se pravidelně scházeli, hráli hry a učili se různým dovednostem, které jim při výpravách pomáhaly překonávat překážky a přežít v přírodě. Pořádali společné tábory, nabité poznáním a dobrodružstvím. Všechny své výpravy mají poctivě zpracované a zapsané v krásných kronikách, které jsouna výstavě k prohlédnutí. Dnes se schází již čtvrtá generace dětí původních Robinsonů.

KCT Podebrady 4

O tom, že je turistika zdravá pro tělo i pro duši, svědčí i složení členů Klubu českých turistů, kde na věku nezáleží. Osmdesátiletí turisté hravě lámou rekordy a na cestách za poznáním jdou v první linii. Na výstavě, která je v přízemí Poděbradské knihovny k zhlédnutí od 12. března a potrvá asi dva týdny, jsou na panelech fotografie, ocenění, vlajky, odznaky a různé reálie z činnosti turistů. Nejcennější jsou kroniky, kde je zaznamenán celý turistický život. Nejkrásnější jsou ty psané a malované dětmi. Z nich doslova čiší, jaký do života dostali dar, a kolik to pro ně i dnes znamená.

KCT Podebrady 2

MUDr. Michaela Formánková
Foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Skládat svoje písničky jsem si přála odmala

archiv Dáša Zázvůrková - foto k jejímu EP image0Herečka, zpěvačka, moderátorka, textařka, skladatelka, jsou profese Dáši Zázvůrkové, kterou moc baví psát si písničky se svými tématy, také ráda ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Afrika uprostřed Prahy aneb Když je hodování kulturním zážitkem

afrika200Dobrá jídla, africká káva, limonády, víno, příjemné prostředí s hudbou. Zkrátka kulturní prostředí. To vše nabízí první africká kavárna a restaurace v Praze Kafé Afrika. Najdete ji v pražské Vojtěšské ulici 241/9. Budete se cítit skvěle, pomůžete d...

Z archivu...


Literatura

Kdopak se baví - všechno je propojené

Kdo se baviAčkoliv se hlavní postavy vůbec neznají, jsou z jiných krajů a společenských vrstev, přesto se jejich životy až osudově protnou. Jejich příběhy jsou jeden absurdnější než druhý - nejdříve se s nimi seznamujeme v jednotlivých, napohled spolu nesou...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...