Filozofie německého osvícenství vám rozšíří obzory

Filozofie německého osvícenství vám rozšíří obzory

Tisk

Filozofie německého osvícenstvíAť už patříte mezi studenty vysokých škol, historiky, literární vědce, pedagogy či upřímné a opravdové zájemce o filozofii, nová kniha zkušeného autora moderních filozofických děl, Martina Bojdy, vám může pomoci rozšířit si obzory. Tentokrát se vědec zaměřil na představitele doby osvícenství, a to nejen racionalistické německé filozofy, ale i další osobnosti tehdejšího umění a kultury či vědy. Knihu vydalo nakladatelství Academia.

Kniha je odborná, to je potřeba zdůraznit či připomenout, přečíst si tak můžete kvalitní informace nejvyšší odbornosti a seznámit se s názory a díly i méně známých filozofů, které jste třeba neznali. Kant, Schiller, Goethe, Leibniz, Hegel, Herder, to jsou známá jména, že ano? Co třeba však Winckelmann, Klopstock, Lossius a mnozí další? Líbí se mi, že autor knihy představuje komplexně tehdejší myslitele, například estéty, německé básníky a literáty, antropology, přírodovědce a další osvícenské osobnosti, nejen známé filozofy. Knížka určitě stojí za přečtení v případě, že se o toto období zajímáte. Možná mi trochu chybí přehlednější rozčlenění jednotlivých osobností, ale je třeba brát v úvahu, že cílem autora nebylo představit jen jednotlivá jména, ale tematický okruh a určitou oblast, kde myšlenky a názory na sebe navazují a vše plyne v jednom kontextu. Jako skvělou a ucelenou syntézu dějin německého myšlení v době osvícenství tuto knihu rozhodně vnímám. 

Níže přidávám anotaci:

Kniha je pokusem o syntézu dějin německého myšlení epochy osvícenství, sahající od Ch. Thomasia a G. W. Leibnize až po Schillera či Jeana Paula, jaká v moderní literatuře chybí. Ukazuje konstituci moderní německé filosofie v souvislostech s kulturními a společenskými dějinami 18. století a sepětí osvícenského racionalismu s jejich modernizačními prvky. Osvícenství se v politicky roztříštěném a zaostalém německém prostředí vyvíjelo nikoli odvržením, nýbrž složitou konverzí dosavadní duchovní tradice, a prosazovalo se jako genuinně křesťansko-humanistický projekt navazující na lutherskou reformaci. K jeho zásadním rysům patřilo propojení s tvorbou moderní občanské kultury, s rozvojem knižního trhu, žurnalistiky, světského umění a empirických věd. Úměrně tomu se kniha nevěnuje pouze univerzitní filosofii a teoretickým spisům, nýbrž také prezentaci filosoficky fundovaných postojů v estetice, dějepisectví, kazatelství či v krásné literatuře. Právě v německém osvícenství se zrodila estetika jako samostatná věda a prostřednictvím básnictví a jeho reflexí docházelo k celospolečenskému šíření osvícenských idejí, k utváření čtenářské, kritické a debatující veřejnosti.

 Filozofie německého osvícenství

Název: Filozofie německého osvícenství
Autor: Martin Bojda
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2024
Počet stran: 524
Hodnocení: 100%

https://www.academia.cz/filosofie-nemeckeho-osvicenstvi--bojda-martin--academia--2024


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žila jsem v maringotce a objevovala svoje ženství

mensesBlogerka Veronika Lančaričová napsala knihu Ženství jako dar, která pojednává o menstruaci a o dalších ryze ženských záležitostech. Říká, že žena za celý svůj život promenstruuje celých šest let, které by si rozhodně měla užít, ne je protrpět.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ

KARLSTEJN 200KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ - dvoudenní slavnost vína s bohatým programem v celé obci Karlštejn i přímo na hradě. To všechno za přítomnosti samotného císaře a krále Karla IV.

...

Z archivu...


Literatura

Postapo z válkou zničeného Ruska

Stanoviště 200Autor kultovního Metra Dmitry Glukhovsky přichází s další knihou Na stráži. Jedná se o první díl série Stanoviště, která v mnohém připomíná i jeho předchozí tvorbu.

...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Dánská road-movie „Spi, děťátko, spi“ jde až na dřeň

detatko 200Žánr road-movie máme asi obecně spojený s nějakou americkou bláznivinou, jejíž protagonisté jsou během své cesty zahaleni nejmíň v alkoholovém oparu a mají na svědomí naprosté šílenosti. Dánský příběh, poslední z řady Severské kultovní filmy, které...