Poklady jagellonské gotiky v Lapidáriu Národního muzea!

Poklady jagellonské gotiky v Lapidáriu Národního muzea!

Tisk

Nejstarší plastika z Karlova mostu, náhrobní figura rytíře z kláštera sv. Jiří na Pražském hradě, mistrovská díla Matyáše Rejska, socha sv. Barbory a výzdobné články z kutnohorského chrámu a další poklady jagellonské gotiky jsou k vidění od 25. května do 4. listopadu 2012 v Lapidáriu Národního muzea na výstavě Europa Jagellonica a česká plastika z let 1450 – 1530.

 

Nová výstava Národního muzea obohacuje stálou expozici Lapidária o vzácné příklady plastiky a architektonických článků z období vlády Jiřího z Poděbrad a dvou Jagellonců - Vladislava a Ludvíka. Návštěvníci si mohou prohlédnout také jedinečnou sbírku více než tří desítek pečetí měst, cechů, církve, šlechty a především králů Ladislava Pohrobka, Jiřího z Poděbrad, Matyáše Korvína, Vladislava Jagellonského i jeho syna Ludvíka. Mistrovská díla miniaturního sochařství zastupuje kolekce kachlů s postavami panovníků, biblickými a heraldickými motivy či hlavičky andělů z Týnského chrámu.

alt

Výstava v Lapidáriu Národního muzea je pokračováním mezinárodního výstavního projektu Europa Jagellonica - Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců, jehož hlavním cílem je představit bohatý památkový fond v jednotlivých oblastech Čech, Moravy a Slezska z doby vlády jagellonské dynastie na českém trůnu a upozornit na regionální specifika jednotlivých kulturních krajin a jejich mezinárodní přesahy.

alt

Národní muzeum připravilo k výstavě zajímavý doprovodný program v podobě přednášek a komentovaných prohlídek výstavy.

alt

Program:

středa 13. 6. 2012 v 16.00, přednáška Dvě pozdně gotické sochy z Karlova mostu
PhDr. Dana Stehlíková, CSc.
středa 11. 7. 2012 v 16.00, přednáška Česká jagellonská plastika a pečeti  
PhDr. Dana Stehlíková, CSc.
čtvrtek 19. 7. 2012 v 17.00, komentovaná prohlídka výstavy
PhDr. Dana Stehlíková, CSc.
červenec 2012, komentované prohlídky výstavy v angličtině nebo arabštině pro skupiny
Bc. Anas Baghdadí (rezervace: 724 412 257, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript )
čtvrtek 20. 9. 2012 v 16.00, přednáška Pozdně gotické kachle ze sbírky Národního muzea
PhDr. Vladimír Brych


Europa Jagellonica a česká plastika z let 1450 – 1530
Datum a místo konání: 25. květen  –   4. listopad 2012, Lapidárium Národního muzea
Otevírací doba Lapidária: pondělí a úterý zavřeno, středa 10.00 – 16.00, čtvrtek – neděle: 12.00 – 18.00
Pořadatel: Národní muzeum

Zdroj foto: nm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mars a Venuše zahájily na Pražském hradě Rok renesanční šlechty

mars 01Výstavou Mars a Venuše zahájil v Obrazárně Pražského hradu Národní památkový ústav Rok renesanční šlechty. Výstava s podtitulem Umění manýristických dvorů ve sbírkách Národního památkového ústavu bude pro veřejnost otevřena do 30. dubna.

Z archivu...


Literatura

Scénář Lásky

scen 200Tato kniha mi nějakou chvíli ležela, nebo spíš stála v knihovně a čekala, až na ni přijde řada. Já totiž mívám období. Období thrillerů, detektivek, dobrodružné literatury, romantiky apod. A já byla zrovna v jiném období než romantickém, a tak jsem t...

Divadlo

Růžena Lysenková hrála hodně v televizi, ale velké role měla hlavně v divadle

lysenkova200Pamětníci a milovníci divadla si mohli všimnout, že letos 6. září to bylo deset let, co odešla ve věku 94 let vynikající herečka Růžena Lysenková. Naposledy si zahrála v roce 1997, a to v televizním filmu Čas jeřabin. A i když se objevila v řadě in...

Film

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...