Ústecké muzeum vždy překvapí

Ústecké muzeum vždy překvapí

Tisk

may karel perexUž jsem si zvykla, že ústečtí muzejníci vždy při zahájení výstavy připraví nějaké lahůdky. U otevření výstavy Po stopách Karla Maye se s tím dalo i počítat, protože tato osoba je s městem spojena a takovou příležitost si nemohli muzejníci nechat ujít.

 

 

Docela se dalo předvídat, že jako mravenci (mimochodem právě otevřená výstava Společenský život hmyzu také stojí za zhlédnutí a dětem se bude líbit) hledali nejen ve svém depozitáři, u svých partnerů a u dalších zdrojů, aby přiblížili návštěvníkům co nejvíce zajímavostí vztahujících se k životu a knihám Karla Maye. A že si na tom dali záležet je vidět nejen na výstavě, ale také na tom, že pro vernisáž byl zvolen Císařský sál, tedy nejkrásnější místnost v muzeu, která se neotvírá běžně.

may kolaz1

Podle připravené techniky bylo zřejmé, že bude úvodní přednáška spojená s promítáním diapozitivů o místech, kde Karel May v Ústí nad Labem působil. Návštěvníci tak mohli vidět i dům (kupodivu stále stojí), kde se vydával časopis Schacht und Hütte, jehož majitel poskytl Karlu Mayovi práci. Došlo i na přednášku o výrobě piva v cimrmanovském ladění, ale nepřednášel to Viktor Cibich, jehož hlavu znají pivaři z etikety po celém světě. Kdyby věděl, kolik zahraničních firem ho dnes napodobuje, nemusel by už nikdy pracovat na dráze.  

Pak důstojným krokem vešel pán v černém, který někoho připomínal. Sám Karel May, po 145 letech od své první návštěvy města, stanul u mikrofonu. Trochu v těle sice přibral, ale překvapil výbornou češtinou, takže hostům z jeho vlastního německého muzea, v Radebeulu u Drážďan, se musela jeho slova překládat. Překvapením bylo i téma, na které hovořil. Očekávala jsem, že bude vyprávět o pěstování tabáku na své farmě v Brazílii, jak to vyprávěl při svém zatčení ve Valkeřicích u Zubrnic, než ho usvědčila policejní fotografie, ale asi se v tom vězení opravdu napravil.  

may karel

Při jeho projevu si špitali, uschováni za pianem, indiáni. Původně jsem si myslela, že se přišli podívat na své stvořitele z výstavy Indiáni severní Ameriky (mimochodem také velmi zdařilá), ale když se obrátili k publiku, spatřili jsme hlavní postavy z filmů o Vinnetouovi  a Old Shatterhandovi, doprovázené kmenovým náčelníkem Inčučunou.  Navíc také tento divadelní spolek z Horních Počernic uvedl ukázku ze svého připravovaného představení (uskuteční se 16. 6.), „sbratření“ krví stvrzené a krev tam byla. Vždyť přátelství, čest a pravda byly hodnoty, které si z knih a později i z filmů lidé odnášeli do svého života i ve svých srdcích.

Jeden z kostýmů byl později slavnostně uložen na výstavě. Pokud si ho prohlédnete, tak vězte, že herci si sami vyráběli několik měsíců naprosto přesné repliky korálkových ozdob, a korálků tam je hodně přes tisíc.

may kolaz2

Teprve pak se, za hudebního doprovodu ústřední melodie z filmu, otevřela výstava, kde bylo a je na co se dívat.

Koncepce dělí výstavu na několik ucelených částí. Návštěvník si nejprve prohlédne indiánskou sekci, kde si děti mohou vyzkoušet plížení a dospělí si zatím mohou v klidu prohlížet staré knihy Karla Maye, původní předměty indiánů z pražského Náprstkova muzea, v rohu se tyčícího, ohromného sápajícího se medvěda, který přicestoval z Liberce a mnoho dalších zajímavostí.

may plizeni

Další část je věnována filmům s "máyovskou" tématikou. Ve vitríně je i velké množství památek na postavy z filmů, které sbírali a uchovali fanouškové.

Poslední místnost je věnována hlavně dětem a „máyovkám“ vydaným u nás.

may kolaz3

Myslím si, že by tvůrci výstavy mohli být spokojeni, ale úplně nebyli (to nejsou nikdy). K úplné spokojenosti jim totiž chybí jedna vzácná relikvie z doby působení Karla Maye v Ústí nad Labem. A to je původní časopis Schacht und Hütte, kterého se dochovalo jen pár kusů a originál si každý pečlivě chrání. Návštěvníci o ten časopis nejsou však úplně ochuzeni, uvidí fotokopii, aby si mohli udělat alespoň představu o časopisu dávné minulosti.

Je to prostě zdařilá výstava, která připomíná těm starším dobu jejich mládí, ale která má co říci i mládeži. A je škoda si ji neprohlédnout.

1may plakat

www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem workoholik a nedokážu být v klidu, říká herec Dušan Sitek

dusan sitek 200Čtvrtstoletí strávil herec Dušan Sitek v Městském divadle ve Zlíně, odkud před pěti lety přestoupil do souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Přesto ho teď zná pomalu celá republika, neboť díky vytopenému divadlu soubor hodně cestuje. Úspě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

NPÚ: Památky jsou na advent připravené

advent200Zimní sezona na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově začíná. Adventní a vánoční prohlídky představí návštěvníkům nejenom výzdobu, která k tomuto období patří, ale seznámí je také s tradicemi,...

Z archivu...


Literatura

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...