Profesionalita a zralý kumšt, to jsou hlavní znaky Helenina Kouzla Vánoc

Profesionalita a zralý kumšt, to jsou hlavní znaky Helenina Kouzla Vánoc

Tisk

helena vondrackovaSázka na jistotu. I tak lze charakterizovat aktuální album Heleny Vondráčkové, které se nese ve znamení nejkrásnějších svátků v roce. Zpěvačka jej nazvala podle jedné z písní - Kouzlo Vánoc -  a výsledkem je prvotřídní práce, která může vzbudit obdiv stejně jako závist.

 

Helena Vondráčková totiž vsadila nejen na jistotu ve světě prověřených tradicionálů, ale stejně tak na zcela jasný koncept, který díky spolupráci s producentem, muzikantem a studiovým kouzelníkem Danem Hádlem vyšel snad více než stoprocentně.  Přestože jde o album složené z cover verzí, má v sobě tato deska cosi, co ji dělá mimořádnou.

Jistě i díky stále zářivému a proměnlivému projevu interpretky i dokonalé práci textařů (ať už z odkazu Zdeňka Borovce, Jaroslava Moravce či Pavla Vrby, ale stejně tak současných mistrů slova jako jsou Eduard Krečmar, Václav Kopta, Lukáš Hrabal, Luboš Nečas nebo Lucie Stropnická, což je mimochodem dcera již zmiňovaného Zdeňka Borovce) přináší Kouzlo Vánoc podmanivý proud hudby, který má atmosféru a dokonce i velmi silná místa.

Může za to nejen samotná chytře a zároveň citlivě promyšlená dramaturgie stejně jako moderní hudební pojetí (s účastí špičkových studiových hráčů a vokalistů včetně skvělého dětského sboru Koťata), které působí lehce a svižně a přitom ne povrchně.  Ve finálním výsledku navíc probleskuje sváteční nálada se všemi atributy, které tak nějak k Vánocům v tuzemsku patří, a to jak v textech, tak v aranžmá.

hel 1

Dan Hádl a Helena Vondráčková ve studiu.

Barevný, nosný a stále ohebný hlas Vondráčkové předvádí neobyčejná kouzla.  I tady je prezentován zralý kumšt se všemi fajnovostmi ve zpěvu i výrazu, co dělá z Vondráčkové Vondráčkovou. Její projev má nejen v písních S tátou být, jak tenkrát, Bílé Vánoce nebo Na Vánoce k našim prožitek, přičemž ctí melodiku, která má v sobě "nebezpečnou" nakažlivost.

K milému překvapením patří i dva duety, které celou vánočně laděnou kolekci rámují - píseň Vánoční s Ondřejem Brzobohatým a dvojzpěv Přísahám, že jsem to já s operním pěvcem Miroslavem Dvorským.  O tom, že nic nebylo ponecháno náhodě, ostatně svědčí luxusně pojatý booklet s texty a překrásnými fotografiemi Jana Tůmy.

{youtube}Yu4cVD5KdTQ{/youtube}


Název nosiče: Helena/Kouzlo Vánoc

helena

Interpret: Helena Vondráčková
Žánr: Pop
Skladby: 1/ Vánoční, 2/ Hodně štěstí, 3/S tátou být, jak tenkrát, 4/ Adeste Fideles, 5/ Kouzlo Vánoc, 6/ Pán jde k nám, 7/ To je den, 8/ Zimní pohádka 9/ Svátky jsou v nás, 10/ Na Vánoce k našim, 11/ Padá sníh, 12/ Bílé Vánoce, 13/ Přísahám, že jsem to já 
Stopáž: 46:06
Vydavatelství: Warner Music Czech Republic 2014
Hodnocení: 100 % 

Zdroj foto: Agentura MM Praha, Warner Music
www.bontonland.cz/helena-vondrackova-kouzlo-vanoc/ 

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Louise L. Hay: Miluj svůj život

Zivot 200S pokorou a tušením rozechvělého požitku jsem otvírala tento kalendář pro rok 2016. Přesně před dvěma lety jsem s podobným strávila celý rok a byla jsem nesmírně spokojená. Nástěnný kalendář se ukázal jako velice výhodný nejen ve své praktičnosti, ale...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Velice účelná procházka Alexandra Hackenschmieda

Hackenschmied 200Alexander Hackenschmied nepatří k našim nejznámějším dokumentaristům - a není se čemu divit. Vždyť tu působil jen v době před druhou světovou válkou a poté se (s mírně pozměněným příjmením - jako Hammid) prosazoval ve Spojených státech. Jeho samost...