Zpěvačka Dasha natočila album, které je luxusní záležitostí a splňuje světové parametry

Zpěvačka Dasha natočila album, které je luxusní záležitostí a splňuje světové parametry

Tisk

dasha perexNa albu Dasha Symphony můžete ocenit nejen vesměs světový repertoár, skvěle natočenou nahrávku se čtrnácti písněmi, ale i neobyčejný zpěvaččin hlas. Na první pohled či poslech je cítit zpěvaččin vytříbený hudební vkus a ohromná radost z umu všech spolupracovníků. Už jenom výběr pro aktuální album stejně jako finální CD splňuje světové parametry, které není v našich podmínkách běžnou záležitostí.


I když Dasha patří již řadu let k nejpopulárnějším interpretkám naší domácí hudební scény, přesto je překvapivé, že nyní vydává teprve druhé sólové album Dasha Symphony! Zatímco debutová deska Konečně z roku 2017 přinesla výhradně původní písně, jejichž většinovým autorem byl sám producent nahrávky David Solař. Tentokrát si Dasha vybrala převážně osvědčený světový repertoár, ale zkrátka nepřišel ani David Solař, protože má na nejnovějším albu dvě písně...

dasha3

Nahrávka alba Dasha Symphony vychází ideově z již existujícího koncertního programu a původně se mělo jednat o živý záznam koncertu Dashy s Filharmonií Hradec Králové, ale s ohledem na letošní jarní karanténu a nemožnost koncerty uskutečnit před diváky vzniklo nakonec nové album studiově. Nahrávání hudebních základů proběhlo v sále filharmonie a následně Dasha společně se svým hudebním souputníkem a velkým kamarádem Davidem Solařem natočila všechny vokály v intimním "domáckém" prostředí nahrávacího studia SO-LA-RO na Vyžlovce.

dasha 1

Vznikl tak opravdu velkorysý hudební počin s výtečně hrajícím orchestrem a doprovodnou kapelou, se zdařilými aranžemi Martina Kumžáka, který se zhostil i role dirigenta, a v neposlední řadě se skvěle pěvecky a výrazově disponovanou Dashou.

Album Dasha Symphony obsahuje světové hity nedávné i vzdálenější minulosti, zazpívané mimořádně důstojně vůči originálům. Všechny písně jsou dlouhodobě zařazeny do repertoáru Dashy a samozřejmě se také v průběhu minulých let objevily v populárním televizním pořadu StarDance. Zní zde převážně angličtina, ale i francouzština a italština, a navíc ve třech nahrávkách i čeština. Poprvé se zde na oficiálně vydané nahrávce objeví patnáct let stará původní písnička Modlitba, patřící mezi nejoblíbenější číslo v koncertním programu zpěvačky.

dasha 2

Dasha Symphony je pomyslným soundtrackem hudebního života Dashy. Nechybí zde hity jako Don't You Worry 'bout a Thing (Stevie Wonder), Fantasy (Earth Wind And Fire), Empire State Of Mind (Alicia Keys), Get Here (Oleta Adams), Fields Of Gold (Sting) nebo Man In The Mirror od Michaela Jacksona, na který vznikl i nový videoklip, a další.

Speciální pozornost pak určitě zaslouží skladba Adagio, klasické dílo barokního skladatele Tomaso Albinoniho s italským textem Lary Fabian. Celkově se jedná o mimořádný hudební projekt, bořící všechny pomyslné hranice. Právě tady může naplno rozvinout svou neselhávající muzikálnost a uplatnit svůj cit pro dramatický kontext. Nevím, kolik našich zpěvaček by bylo dnes schopno tak náročný program s takovém přehledem natočit.

Robert Rohál s využitím textu Supraphonu
Foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tanečník Jan Onder: „Společenské tance jsou těžké všechny, jsou ale krásné, protože je to pro dva!”

Onder kurzy 200Dnes vám přinášíme rozhovor s mladým charismatickým živlem Janem Onderem, jehož vášní je tanec. Se svou životní partnerkou Lucií Hunčárovou patří do elitní skupiny nejlepších tanečních párů u nás, často reprezentují Českou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Přijde zase někdy Lili?

danska divka webCo jen může způsobit jedna náhodná nevinná prosba? V mnoha případech asi nic zvláštního. Do života Grety a Einara však přinesla zásadní zlom. Do té chvíle byli zamilovaným manželským párem malířů, poté rozervanou dvojicí, která neví, jak ...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Pohltí nás Sociální síť?


altInternetová sociální síť je poměrně nová záležitost stejně tak jako stejnojmenný film, popisující zrození té nejpoužívanější – Facebooku. Příběh o Facebooku bude za tisíc let starý jako lidstvo samo. Nejde v něm totiž o přijetí n...