Metalové okénko leden

Metalové okénko leden

Tisk

mo moonspell 200I v novém roce vás vítám u naší pravidelné rubriky z metalového světa. Leden byl poněkud poslabší, ale stejně tu máme zprávy o novinkách a hlavně nálož videoklipů – různé žánry, rozdílné kapely, ale pořád je to solidní tvrdá hudba.

 

 

Začínáme smutnou zprávou o úmrtí bývalého frontmana finské kapely Children Of Bodom Alexi Laiha. Kytarista a zpěvák zemřel koncem prosince ve věku 41 let na dlouhodobé zdravotní problémy.

 

mo alexi laiho

Kapela I Am Morbid, která se skládá z bývalých členů kapely Morbid Angel Davida Vincenta (zpěv, basa) a Tima Yeunga (bicí), doplněná o kytaristy Billa Hudsona (Circle II Circle) a Kellyho McLauchlina, oslaví 30 let výročí druhého alba Morbid Angel, Blessed Are The Sick. Kapela je optimistická, oslavu plánuje turné po Evropě v září a v říjnu a na soupisce má ještě kapely Grave, Gruesoma a Pyrexia a v plánu mají podívat se i do Prahy. Věřím, že chození na koncerty chybí nejenom mně a že si je ještě tento rok užijeme dosyta.

Kapelka Love And Death, za níž stojí kytarista Brian Head Welch z kapely KoRn, nám 12. února předloží své nové album s názvem Perfectly Preserved. Zatím si můžeme poslechnout singl White Flag:

A nezahálí ani jeho spoluhráč z KoRn Fieldy, který se svým projektem Stillwell vydal v září desku Supernatural Miracle a přináší nám pravidelně snůšku klipů. Tím zatím psoledním je pohodovka Everything'll Be Better:

Nizozemci Asphyx vydali 22. ledna své desáté album s názvem Necroceros. Najdeme na něm deset skladeb a mezi ně patří i The Nameless Elite, pro kterou vydali videoklip:

Americká kapela Foo Fighters vydá 5. února desku Medicine At Midnight a z ní tu máme další videoklip, konkrétně k pohodové písničce Waiting On A War:

Pokud si chcete připomenout atmosféru koncertů, můžete tak udělat třeba při klípku Cattle Decapitation k songu Finish Them, který je natočený z vyprodaného koncertu v Melbourne na začátku předešlého roku. Písnička pochází zatím z poslední desky téhle bandy, z Death Atlas, která vyšla v listopadu 2019.

Portugalci Moonspell vydají 26. února svou třináctou studiovku, desku Hermitage, a zatím na nás sypou klipy. Tím nejnovějším je měkčí All or Nothing. Mně nesedl, ale své posluchače si najde:

Po téměř pěti letech se dočkáme 12. března nové desky Roba Zombieho. Jejich sedmá fošna ponese jméno The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy a bude na ní 17 písniček! Jako ochutnávku nabízí klip k The Eternal Struggles Of The Howling Man:

Zdroj: https://www.blabbermouth.net/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ BB art

BBcomicspoint perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a naví...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nepolepšitelné děti za sídla Ashton

as 200Chytře napsaná kniha pro děti, je plná legrace a bohatě prošpikovaná moudrými průpovídkami Agáty Swanburnové, zakladatelky penzionátu pro výchovu nadaných chudých dívek, s nichž se stávaly mladé, moudré, svědomité vychovatelky dětí z bohatých rodin, stejně j...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Zvony nad Tbilisi zvoní umíráček

Zvony 200Dokumentární film Pavla Kolaji Zvony nad Tbilisi (2012) přibližuje stav kinematografie v současné Gruzii - a vyznívá jako nostalgické ohlédnutí na časy, kdy sice s obtížemi, ale přece jen vznikaly výsostně umělecké f...