Když se v písních stmívá

Když se v písních stmívá

Tisk

Hejnak Chmyri perexAlbum Martina Hejnáka Chmýří, které vlastním nákladem vydal v roce 2021, obsahuje 14 (relativně) nových či zrevitalizovaných skladeb. Jednotlivé songy nejsou příliš dlouhé, takže i přes jejich celkový počet výsledná stopáž jen o fous přesahuje 30 minut.

 

Než jsem se pustila do poslechu alba, vůbec jsem netušila, co od tohoto interpreta mohu očekávat. Hned první tóny pro mě byly překvapením – jak po hudební, tak po hlasové stránce. Místo abych poslouchala dál, věnovala jsem tedy asi půl hodiny vyhledávání informací o Martinovi a jeho tvorbě. Přitom jsem objevila i recenzi na jeho album Ve víru (2014), zveřejněnou na webu Kultura21. Teprve potom jsem se ponořila do podivuhodného světa melancholických textů a disharmonických melodií.

Postupně se mi podařilo naladit se na barvu zpěvákova hlasu, na jeho dikci a celkovou intepretaci. Ale až napodruhé jsem byla schopná poskládat své dojmy tak, aby alespoň trochu dávaly smysl. Přesto si dovolím ponechat je poněkud neuspořádané. Přesně totiž zrcadlí proces zrání celkového hodnocení alba Chmýří.

Hejnak

Martin Hejnák

Věčná proměna v tříšti dnů

Tóny a melodie melancholické, mollové, disharmonické, apokalyptické, tíživé i lehké, depresivní s křehkými závany optimismu. Zajímavé texty s poselstvím. Minimalistické příběhy z daleké budoucnosti i hluboké minulosti, pohádkové i reálné, sci-fi s prvky hororu, které píše a vypráví citlivá, zranitelná duše bizarního písničkáře, jenž nám tak představuje své vlastní, fantazijní světy.

Stmívá se v písních, je to snad trest? Černý déšť…(Havraní čas)

Žánrové přechody od folku přes punk, jazz či šanson až k filmové a scénické hudbě. Neškolený, věkově nezařaditelný hlas chvílemi připomínající Petra Nováka. Iritující frázování a dikce. Celkově náročné na poslech. Neklidná, burcující, chvílemi psychedelická, hororová a temná atmosféra (spící radost v černých bednách nebo bídný čas v dálce hledá mohyly zkalených nadějí), s níž posluchač postupně upadá do rozpoložení „chmýří, schouleného pod závažím budoucnosti“. Od úplného pádu do hlubin deprese jej naštěstí zachrání jiné texty a hudba, jimiž probleskují paprsky naděje. Sem patří například instrumentální skladba Pohádka a závěrečné Jasmíny, které jako když odvalí balvan z hrudi a uvolní pramen života. Na veselejší a hravější notu je píseň Adéla, která trochu připomíná tvorbu bratří Ebenů.

Alternativa pro ty, co se nechtějí nechat nést jen na vlnách středního proudu.

Seznam písní:
Fontány • Chmýří • Uprostřed kvetoucí zahrádky • Zelená lampa • Pohádka • Vypadnu ze všech oken • Struny • Plášť do bídy • Ona • Věčná proměna • Adéla • Havraní čas • Karolína • Jasmíny

Martin Hejnák - bizarní písničkář z Kladna. Hraje styl zhruba na pomezí underground - punk - folk - psychedelie. Píseń Fontány 1x zvítězila ve Folkových stupních Country radia, dále získala 1x 2.místo a 1x se umístila na 3. příčce.

Hejnak Chmyri

CHMÝŘÍ
Žánr: Folk
Rok vydání: 2021, Martin Hejnák vlastním nákladem
Celková stopáž: 30:44
Počet skladeb: 14

Hodnocení: 78 %

https://bandzone.cz/martinhejnak (zdroj foto)
https://www.supraphonline.cz/album/643111-chmyri

Další alba:
Pohled k lucernám (2017)
Ve víru (2014)
Příznivé vyhlídky (2009)
Více chrámových vln (2007)

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lou Fanánek Hagen: „Kostým Ringo Starra ve mně nevyvolává žádný nadšení, protože nemám rád Beatles“

altSkupina Tři sestry má nové kostýmy, své vlastní pivo a léto plné koncertů před sebou. Jak se ke všemu staví jejich zpěvák Lou Fanánek Hagen si můžete přečíst v tomto rozhovoru.  

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Apatykář je netradičně pojatá detektivka v kouzelných historických kulisách

big apatykar-Lucii Hlavinkovou můžete znát díky její účasti v soutěži Hledá se auto bestselleru pořádanou nakladatelstvím Fragment. V roce 2015 vyšla její povídka ve stejnojmenném sborníku, což jí nakoplo ke dráze spisovatelky. A letos přichází s histori...

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...