Hana Zagorová dokázala oživovat písničky, byla v nich krása, oduševnělost a poetika

Hana Zagorová dokázala oživovat písničky, byla v nich krása, oduševnělost a poetika

Tisk

zagorova200I kdyby nazpívala třeba jen třetinu toho, co ve své kariéře Hana Zagorová skutečně natočila, tak by byla pořád tou milovanou zpěvačkou. I když nevyzpívala tři oktávy, uměla chytit za srdce, zaujmout. Už od svých uměleckých začátků dokázala oživovat písničky. Textem, výrazem, atmosférou a pak ještě čímsi, co v sobě nemá každý zpěvák.

 

To všechno jsem si uvědomoval už dávno, ale znovu právě v minulých dnech, kde jsem na ni znovu intenzivně myslel. A i když už Hana Zagorová nežije pozemský život, myslím, že její písně nezemřely a že tady budou snad do skonání světa. A že jich jsou stovky, k mnohým napsala vlastní texty.

Přiznávám se, že jsem ji začal registrovat, někdy v první půlce sedmdesátých let. To už měla po ostravské i brněnské éře a začala působit v Praze. Za sebou měla kapelníka, hudebního skladatele a manažera Karla Vágnera, s nímž to vyhrála na celé čáře. Kromě toho hostovala v pražském Semaforu, ale to jsem tenkrát coby puberťák moc nevěděl, zato jsem si zamiloval do písniček jako Kluk, na kterého můžu dát, Asi, asi (první duet s Petrem Rezkem), Kamarád, Tvá žena Růžena, Náš dům zní smíchem, Breviář lásky a hlavně šansonek On je někdo.

zagorova1

Až protože jsem se o ní začal zajímat, tak mi zpětně nakonec neunikly ani ty kouzelné písně (Svatej kluk, Mrtvá láska, Obraz smutný slečny, Honey...), které natočila ještě předtím v Ostravě a které recenzenti nazvali beatovými šansony. I v nich byl cítit neskutečný ponor do života a zároveň její jemná i drásavá poetika, pro kterou jsem začínal mít slabost. Byly to singly, které jsem nakoupil, tenkrát za pár šupů, na bleších trzích. Tam jsem ostatně zakoupil i její první vinylové album z roku 1971, které dostalo název podle písničky Bludička Julie.

A další hity té doby, které z ní udělaly populární osobnost? Určitě Gvendolína a Já jsem tvá neznámá. Právě tato písnička předznamenala zpěvaččinu spolupráci s Vítězslavem Hádlem, klavíristou, hudebním skladatelem a aranžérem, který hrál pár let ve Vágnerově kapely. Právě Hádl napsal a zaranžoval písně, které dodnes miluju (Cesta ke štěstí, Vlaštovčí hnízdo, Jsi mrtvá sezóna, Zdá se, Melodram, Tvá kočka...) a které způsobily, že jsem Hanu Zagorovou sledoval desku od desky.

zagorova2

Navíc se mi Hana Zagorová líbila i v nejrůznějších spolupracích, třeba když natočila s Helenou Vondráčkovou šantánově roztančená Dva žlutá kuřátka nebo s Jiřím Kornem komediální duet Pěšky jít nám je souzený. To byla velké revuální čísla, kdy si mě získala. Těch duetů bylo moře stejně jako šansonů i balad, které právě ona výsostně umí. A i když natočila řadu převzatých hitů, vždycky do nich vložila něco, co uměla jen ona, ale zároveň svůj repertoár posilovala o původní a náročnější tvorbu. To byla celá ona.

Mám od ní rád i Beránka či Marylin stejně jako šansony z posledních alb, kdy jí psali mladí autoři a kdy je znát, že je všestrannou zpěvačkou. Přitom všichni víme, jak byla dobrá nejen v zábavných televizních pořadech nebo ve filmu. Ta její kariéra zkrátka neměla chybu, a i když najednou tiše odešla, myslím, že se bude ještě dlouho vracet. Jako žena mnoha talentů nabízela krásu a oduševnělost, která jen tak nepomine a stále zůstává. A nejen v písničkách.

zagorova3

Zdroj foto: archiv Supraphon a Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Rosák: „Práce mě pořád baví a v tenise mám stále slušnou úroveň.“

jan rosakNemůže snad být Čecha, který by někdy nesledoval Riskuj! nebo Videostop. Nejen tyto pořady spojuje jméno sympatického Jana Rosáka. Ten brzy oslaví 65. narozeniny, ale elán ani nadhled mu rozhodně nech...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak ulovit boháče – nová viktoriánská romance

jak ulovit bohace200Rebelky z Oxfordu znovu zasahují! V září u nakladatelství Cosmopolis vyšel další díl této série, konkrétně Jak ulovit boháče, od americké autorky Evie Dunmore. Spolek výjimečných žen představuje svou další feministickou kandidát...

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

Louis de Funes servíruje Zelňačku

zelnacka louis de funesZelňačka (1981) je jedním z těch velmi povedených filmů, ve kterých hraje stařičký Louis de Funes. Ve své knižní předloze je příběh hlavně o kontrastu zarezlých starousedlíků a nového, svěžího mládí. Fil...