Trumpetistka Štěpánka Balcarová vydává se svojí česko-polskou kapelou album Emotions

Trumpetistka Štěpánka Balcarová vydává se svojí česko-polskou kapelou album Emotions

Tisk

ANI 117 Stepanka Balcarova Emotions COVER 930x827Tématem nového alba trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové, čerstvé nositelky ceny Anděl za jazzové album roku 2022, jsou lidské emoce. Inspirací jí byly zkušenosti posledních několika let spojené s mateřstvím. 


„Prožívání některých emocí dostává s výchovou dětí úplně nový rozměr. Dříve jsem si třeba myslela, že vím, co je to hněv – jak si ho vysvětlit, vyvodit důsledky a pak ho v klidu přijmout. S dětmi se ale člověk dostává do situací, kdy tento odstup nemá a učí se poznávat každou emoci jakoby nanovo, do větší hloubky a na dřeň. Tento princip se nepromítá jen do negativních emocí, ale naštěstí i do těch pozitivních. Každou z nich jsem se naučila vnímat úplně jiným způsobem,“ říká Štěpánka.

Na albu ztvárňuje v osmi nových skladbách osm základních lidských emocí, které popsal americký psycholog Robert Plutchik: radost, důvěra, strach, překvapení, smutek, odpor, hněv, očekávání. Koncepční album as repertoárem, který měl koncertní premiéru v srpnu 2022, nahrála s česko-polským kvartetem, jehož členy jsou Nikola Kołodziejczyk (klavír), Jaromír Honzák (kontrabas) a Grzegorz Masłowski (bicí), kteří s ní nahráli také album „Life and Hapiness of Julian Tuwim“ (Animal Music, 2017) a živé album „Štěstí“ (Radioservis, 2022) obsahující orchestrální verze téhož repertoáru, za které Štěpánka Balcarová získala letos cenu Anděl. Tutéž cenu získala v minulosti i jiná alba, na nichž se Štěpánka podílela, ať již jako umělecké vedoucí souboru Concept Art Orchestra nebo jako členka kvinteta Inner Spaces.

V těchto dnech se odehrává také premiéra Štěpánčiny dětské mini-operky „O ztracené vodě“ na hravě zpracované ekologické téma. Spolupracovala na ní s Matějem Formanem (scénografie a režie), Dorou Sulženko Hoštovou (choreografie) a libretistou Zdeňkem Havlíčkem. Pražské premiéry se konají o víkendu 24. -25.6. v rámci open air Festivalu Arena Divadla bratří Formanů.

Stepanka Balcarova Quartet foto Peter Ganzglück DSC 1656

Mini-turné k albu „Emotions“ proběhne na podzim, kdy kapela zavítá i do Paříže, a dále pak v únoru 2024.


04.10.23 Olomouc, Festival duchovní hudby
23.11.23 Paříž, Jazzycolors
30.11.23 Ostrava, Vánoční trhy
12.02.24 Praha, Jazz Dock – KŘEST ALBA
13.02.24 Pardubice, Divadlo 29
14.02.24 Broumov, Art Café
15.02.24 Uherské Hradiště, Reduta
16.02.24 Kyjov

Album vychází 30. června 2023 v rámci Edice Animal Music 2023 podpořené grantem Magistrátu hl. m. Prahy. Vydání alba bylo podpořeno také Státním fondem kultury České republiky, Institutem Adama Mickiewicze a grantovým programem Partnerství OSA. Ediční činnost Animal Music je podpořena Nadací PPF a společností Pražská plynárenská, a.s.

Album bude dostupné na CD a digitálně v e-shopu vydavatelství, v běžné distribuční síti společnosti Supraphon a na všech streamingových platformách.

ANI 117 Stepanka Balcarova Emotions COVER 930x827

Informace o albu:
Producenti: Petr Ostrouchov a Štěpánka Balcarová
Nahrávka a mix: Milan Cimfe / Sono Doupě Records
Mastering: Pavel Karlík a Adam Karlík
Foto © Václav Jirásek, 2023
Cover design © Marek Pistora (Studio Najbrt), 2023

Seznam skladeb:
1. Trust
2. Anticipation
3. Surprise
4. Anger
5. Feat
6. Disgust
7. Joy
8. Sadness


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je in...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vždycky je to manžel… nebo nejlepší kamarádka

Vzdycky manzel perexKate, Jenny a Aubrey neměly nic společného. Kate byla bohatá a divoká kráska, pro kterou neplatila žádná pravidla. Aubrey pocházela z chudé a neúplné rodiny a snažila se utéct před svou minulostí. Jenny byla bystrá, hezká a...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Tomáš holý

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zp...