V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Tisk

Tomáš holý

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zpracovaného grafického románu.

Letos tomu bylo 31 let, co nás opustil představitel populárních rolí ve filmech Jak dostat tatínka do polepšovny, Pod Jezevčí skálou, Za trnkovým keřem, ale i Ať žijí duchové nebo Prázdniny pro psa. Ve své době byl fenoménem, ale ani po několika desítkách let neztratil nic ze svého kouzla. Přestože jsme jeho nejpopulárnější filmy viděli již několikrát, stále nás uchvacují.

Není se proto čemu divit, že i literatura věnující se tomuto tragicky zesnulému herci je hodně populární. Ota Kars byl navíc nejen hercovým, ale i rodinným přítelem. Takže má k jeho životu rozhodně co říct. Dokázal to už ve své první knize Jmenuju se Tomáš před 4 roky. Nyní se vrací ke stejnému tématu, ale volí podstatně odlišnou formu. Nový příběh je zpracován formou grafického románu, takže může zaujmout i daleko širší čtenářskou obec. Přecijenom obrázky budou pro mnohé jeho fanoušky přijatelnější.

Jak už samotná anotace trochu napovídá, věnuje se kniha především osobnímu životu herce. Samozřejmě se lehce dotýká i jeho filmů, ale spíše jen okrajově. Seznámíte se s jeho rodinou, kamarády i dalšími lidmi, kteří nějakým způsobem vstoupili do jeho života. Některé momenty jsou veselé, jiné už o poznání vážnější.

Celý příběh je částečně propojen i s životem Oty Krause. Přecijenom vedle sebe strávili mnoho chvil. Krátkou pozornost dostane úspěšná česká zpěvačka Lucie Bílá, která byla jeho tehdejší přítelkyní. Zapomenuty nezůstanou ani těžké chvilky, prožité kvůli nemoci jeho maminky. A krátce se podíváte i na tragickou nehodu, díky které nás Tomáš Holý předčasně opustil. O něco více o ní však vypráví předchozí titul Jmenuju se Tomáš.

Rovněž je zajímavé sledovat, jak oblíbenost ovlivnila chování lidí k jeho osobě. O tom, že popularita změní život každého člověka, asi netřeba diskutovat. U někoho je to ovšem v negativním směru, u jiného v pozitivním. Tomáš byl už v dětském věku brán jako velikán, mnoho dětí k němu vzhlíželo jako k někomu výjimečnému.

Poutavá je i samotná kresba. Autor se rozhodl propojit černobílý svět s barevným a spojit několik odlišných stylů podle toho, čeho se zrovna daná část týká. Barevné jsou zejména obrazy z filmů, zatímco černobílé jeho životní cesty.

Občas se může zdát, že některé momenty jsou vlastně jen nedůležitými částmi jeho života. Dohromady však tvoří jednu zajímavou existenci, bohužel s hodně tragickým koncem. Na celém vyprávění je ovšem znát, že měl tvůrce k Tomášovi Holému opravdu blízko.

V hlavní roli Tomáš Holý je velice milý, zároveň však i emotivní grafický román. Seznámí vás s příliš krátkým životním příběhem herce, na něhož mnozí i po desítkách let od jeho smrti vzpomínají. Filmy s tímto smíškem se staly klasikou. Doufám, že alespoň podobně velký úspěch dopřejí čtenáři i knihám Oty Karse, které o něm vyprávějí. 

Tomáš holý 450

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V hlavní roli Tomáš Holý

Autor: Ota Kars

Ilustrace/foto: Kristýna Plíhalová

Žánr: Komiks, Biografie

Vydáno: 2021, Argo

Počet stran: 104

Hodnocení: 99 %

https://argo.cz/knihy/v-hlavni-roli-tomas-holy/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Schneiderová: „Hodně mi záleží, aby člověk zapomněl, že je to jenom napsaný.“

schneiderova 200Jak se ze spisovatelky ‚do šuplíku‘ stane úspěšná blogerka, která trousí svá díla po světě? Co člověka nakopne, aby si začal plnit svůj sen a přitom se nezačal brát hrozivě vážně? Markéta Schneiderová je ženou činu. Osob...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Herec Lukáš Vaculík se představí v rodinné komedii „Tady hlídáme my“

tady hlidame my 200Nová rodinná komedie režiséra a scénáristy Juraje Šajmoviče, TADY HLÍDÁME MY (2021), byla slavnostně uvedena v předpremiéře na 53. Filmovém a televizním festivalu OTY HOFMANA. V hlavních rolích se představí Lukáš Vaculík, Jitka Jež...


Literatura

Vzpoura pokořených andělů – příběhy s tajemstvím

 

CílekPoněkud netradiční krimi příběhy ukazují, že k nastavení vhodné atmosféry není třeba severské zimy ani anglických vřesovišť. Úplně postačí česká kotlina. Povídky nezačínají a nekončí standardně – nálezem oběti a dopadením pachatele – ale jsou spíše zam...

Divadlo

Na Letních scénách Divadla Bolka Polívky se letos bude hrát od 11. června do 14. srpna. Předprodej vstupenek zahájen

letni scena 200Tři atraktivní lokality a desítky pozoruhodných titulů pod hvězdnou oblohou… Sedmý ročník Letních scén Divadla Bolka Polívky nabídne divákům mimořádně intenzivní divadelní zážitky. Od 11. června do 14. srpna se bude hrát v amfiteátru na Kr...

Film

ČT nachystala nový kanál pro děti a na něm Děsivé dějiny

Desive dejiny CTD 200Česká televize už láká zájemce jak na kanál speciálně sportovní, tak speciálně zpravodajský. Na konci srpna zprovoznila další, určený především dětem: ČT :D (a ponechme stra...